Prvá pomoc v kuchyni:
Ušla vám ruka s octom? Aj prekyslené jedlo sa dá zachrániť. Takto...

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Troška octu či citrónovej šťavy dá mnohým jedlám šmrnc. Ale čo ak ste to s nimi prehnali? Prezradíme vám niekoľko možností, ako prekyslené jedlo ratovať.



Foto: Shutterstock

Samozrejme, galibe je lepšie predchádzať ako ju potom riešiť. Stačí neliať ocot do hrnca od oka a priamo z fľaše, či šťavu z citróna vytláčať rovno do jedla. Nalejte ich najprv na lyžicu a až z nej potom do jedla, ktoré po každom prídavku ochutnajte.

Ak ste to s kyslosťou predsa len prehnali, existujú možnosti, ako ju zmierniť. Treba mať len na pamäti, že nie každý spôsob je vhodný pre každé jedlo.

1. Mliečne výrobky

Príliš kyslé jedlo možno zjemniť mliečnymi výrobkami, napríklad smotanou, jogurtom, smotanovým syrom. Táto metóda je vhodná najmä pre jedlá, ktoré už daný mliečny výrobok obsahujú, pridajte ho jednoducho trochu viac.

Napraviť sa takto dá aj šalátový dresing vinaigrette - primiešajte doň za lyžicu jogurtu alebo smotanového syra.

Ak majú mliečne výrobky nižší obsah tuku ako napríklad jogurt, nemali by sa s jedlom variť, pretože by sa mohli zraziť.



Foto: Shutterstock

2. Jedlá sóda

Skvelý spôsob, ako neutralizovať prílišnú kyslosť v teplých jedlách, ako sú napríklad omáčky či polievky, je jedlá sóda. Podľa množstva jedla doň pridajte troška jedlej sódy (maximálne však jednu čajovú lyžičku) a krátko povarte.

Nebojte sa – krátke napenenie len dokazuje reakciu zásaditej jedlej sódy v kyslom jedle. Alternatívne môžete použiť aj prášok do pečiva.

3. Zemiaky

Ďalšou surovinou, ktorá dokáže zneutralizovať kyslosť, sú zemiaky. Do hrnca s jedlom je najlepšie ich vložiť celé alebo nakrájané na veľké kusy, aby sa potom dali jednoducho vybrať. Počas varenia do seba absorbujú časť kyslosti a pred podávaním sa odstránia. Namiesto zemiakov môžete použiť aj surové cestoviny, tie sa však ťažšie vyberajú.



Foto: Shutterstock

4. Korenie

Kyslosť možno prekryť použitím silných korenín, ktoré sa hodia k jedlu. Dobre funguje mletá paprika a karí korenie a tiež môžete skúsiť sójovú omáčku.

5. Soľ

Ak je jedlo len trošku prekyslené, pomôže ho dosoliť. Samozrejme, treba dávať pozor, aby ste ho pre zmenu zase nepresolili. Ak je navyše konzistencia polievky alebo omáčky príliš hustá, môžete použiť aj slaný zeleninový vývar, ktorý pokrm aj zriedi.

6. Cukor

V prípade, že ste použili v dezerte trochu viac citrónovej šťavy ako je vhodné, skúste ho dosladiť, buď cukrom alebo medom. Cukor funguje ako neutralizátor prekvapivo dobre aj pri ázijských jedlách alebo šalátových dresingoch.

7. Jedlo znovu ohrejte

Ak jedlo nechcete hneď servírovať, môžete ho nechať vychladnúť a na druhý deň ho znova zohriať, čím sa pôvodne dominantná kyslosť môže trochu zatlačiť do úzadia.

8. Jedlo pomaly uvarte

Ak je jedlo príliš kyslé a máte dostatok času, môžete ho ešte chvíľu povariť. Táto metóda je ideálna pre omáčky a polievky, ktoré sa varením zahustia a potom sa dajú zriediť vodou alebo vývarom, čo zmierni ich kyslosť.

Milujete polievky dochutené octom či citrónovou šťavou? Tu nájdete hneď niekoľko receptov pekne pokope:





ANKETA: Používate pri dochucovaní jedla octom alebo citrónovou šťavou lyžicu?

83,3%



16,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist