Foto: Pravda - Ivan Majerský
Knihu som prečítal jedným dychom. Nuž a kapitoly o gastronómii som si zdupľoval... Tiborova matka bola skvelá kuchárka. Svojmu maznáčikovi varila s nadšením a citom. V medenom kotlíku uvarené halászlé, rizibizi s ľadvinkami na čiernom korení, huby s vajcom, krvavnič-ky a pečeňovky od Schmuttera, údený bôčik s knedľou a kapustou, v masti opekaná račišdorfská šunka, dunajský kapor, biftek s horčicou.
Po slanom prišlo sladké. Hrubé hady teplých štrúdieľ, nadýchané vtáčie mlieko, bábovka ako z obrázka. Sem-tam, i keď matka bola katolíčka a otec luterán, sa na tanieri objavilo i židovské jedlo. Tibike miloval šolet a plnený husací krk s ryžou. Po obede sa servíroval čaj.
V nedeľu i na sviatky sa u Ébertovcov nalievali dobré bratislavské moky. Silván od Kernerovcov, rizling od Wurmovcov, slniečková lipovina od Pfeiffera, hladučký gutedel od Ludwiga. K vínu sa podávali teplé pagáče a čerstvo vytopené škvrčiace škvarky.
Diskusia k článku