Pre perfektný výsledok:
4 tipy, vďaka ktorými vám roláda už nikdy nepopraská

Jarmila Horváthová, 8. mája 2023     3 minúty čítania

Obľúbený dezert nie je ani tak náročný na prípravu cesta či plnky, ale problém môže nastať pri rolovaní. Vieme, ako zabrániť tomu, aby sa korpus polámal alebo popraskal.



Foto: Shutterstock

1. Nepečte s ventilátorom

Dôležité je, aby ste cesto vyliali na plech na pečenie a dali piecť do rúry vyhriatej na 180-200 °C hneď po tom, ako ho vyšľaháte. Zapnite horný a spodný ohrev, korpus odporúčame piecť na druhej mriežke odspodu. Nepoužívajte pri pečení ventilátor v rúre, zabránite tak vysušeniu korpusu a zachováte jeho pružnosť, čo neskôr oceníte pri rolovaní.

2. Sledujte čas pečenia

Niekedy o úspechu pečenia rozhodujú sekundy a to platí aj pri piškótovej roláde. Ak korpus zostane v rúre pridlho, bude suchý, krehký a popraská. Preto vždy sledujte čas pečenia a vytiahnite plech z rúry radšej o pár sekúnd skôr ako neskoro.

V závislosti od rúry trvá pečenie podľa hrúbky vrstvy cesta 9 až 12 minút. Korpus je hotový vtedy, keď naň zatlačíte prstom a stále je pružné.

3. Nechajte korpus vychladnúť

Piškótový korpus vždy nechajte úplne vychladnúť - nie v chladničke, ale pri izbovej teplote. V závislosti od teploty v byte to môže trvať až 1,5 hodiny.

Ak chcete robiť piškótovú roládu, ale nemáte čas, upečte si korpus večer predtým. Po upečení ho zrolujte kuchynskou utierkou, nechajte vychladnúť a uložte na noc do chladničky. Na druhý deň korpus naplňte a opäť zrolujte.



Foto: Shutterstock

4. Správne rolovanie

Najlepšou metódou, ako zrolovať roládu je posypať kuchynskú utierku 1 PL práškového cukru. Potom na ňu vyklopte upečený korpus aj s papierom, na ktorom sa piekol tak, aby bol navrchu. Papier potrite studenou vodou a po 20 sekundách ho opatrne odlepte. Cesto zrolujte spolu s kuchynskou utierkou a nechajte vychladnúť.

Utierku môžete namiesto posypania cukrom aj pokropiť vodou, vlhká kuchynská utierka spôsobí, že upečené cesto bude mäkké, no môže sa stať, že sa vrchná časť korpusu na ňu prilepí, preto je podľa našich skúseností posypanie cukrom vhodnejšie.



ANKETA: Podarí sa vám vždy roláda bez polámania?

68,5%



31,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist