Foto: Jan Šebík
Stačí jedno mávnutie ako pokyn
pre nosenie na stôl.
Predsa len, pripraviť 4-chodové menu pre 120 ľudí nie je žiadna hračka. Viete si to predstaviť? Je to ako väčšia svadba, avšak so zopár „zanedbateľnými“ rozdielmi. Napríklad na takej svadbe neobsluhuje naraz 90 čašníkov, pričom jeden z nich sa stará maximálne o dvoch hostí.
Naraz servírovali až 120 porcií
Foto: Jan Šebík
Kuchári aj čašníci dostali na kráľovskom
bankete zabrať.
Samotný servis je nacvičovaný niekoľko hodín vopred, každý čašník má svoju značku, kde musí stáť, svoju trasu, ktorou prechádza a svojich dvoch hostí, ktorých obsluhuje. Každý chod musí byť totiž servírovaný naraz a to doslova na pokyn Mâitre d` Banquet, čiže “šéfa” banketu. Prirovnal by som to k tancu s presne danou choreografiou“, vysvetľuje pán Róbert Šaradin , konateľ spoločnosti Sharkam VIP Catering,.
Ak by sme chceli ďalšie príklady porovnania so svadbou, na tých tradičných pozostáva menu z klasických jedál typu slepačia polievka s pečeňovými knedličkami, rezeň s majonézovým šalátom, kapustnica, prípadne nejaké to pečené kura, novinkou na svadbách v lete sú momentálne aj špeciality pripravované na grile pred svadobnými hosťami.
Kráľovská Trilógia zo pstruha
Foto: Jan Šebík
"Kráľovské" menu
A čo by ste povedali napríklad na Grilované kačacie prsia marinované v pomarančovej šťave, podávané s červenou kapustou na Alibernete s karamelizovanými gaštanmi a restovanými žemľovými knedličkami? Nechali by ste sa zlákať? Ja teda určite, aj keď ako „bežný“ smrteľník o takýchto kulinárskych skvostoch môžem len snívať.
Porcelán a striebro z Viedne
Foto: Jan Šebík
Ešte vetvička tymiánu a jedlo je dokonalé...
Pri prestieraní vsadila firma zabezpečujúca slávnostné menu na konzervatívnu eleganciu, bielu farba obrusov a porcelánu vkusne dopĺňalo pravé striebro. Všetko potrebné bolo privezené špeciálne na túto príležitosť z Viedne. No a takáto udalosť sa samozrejme nezaobišla bez sprievodu slovenských značkových vín a hruškovice.
Zaujímavosťou tiež je, že samotného kráľa smel obsluhovať výlučne jeho komorník, tak ako to býva zvykom u všetkých kráľovských návštev. Hostina bola teda kráľovská, očití svedkovia však tvrdili, že kráľ jedol ako každý obyčajný smrteľník...
Hlboke uznanie, ze aj u nas na slovesnku mame takych specialistov ze aj zahranicie nam ich moze zavidiet!!!
A reprezentuju nas svojim umenim pred celym svetom!!!!
Perfektna robota!!!
Drzim Palce a Vela Dalsich Uspechov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Good Luck!
Skor to bude Sous Chef, zastupca sefkuchara.