Trendy:
Pre nórskeho kráľa „tancovalo“ 90 čašníkov

Sandra Támerová, 29. októbra 2010     5 minút čítania

Na počesť návštevy Jeho Veličenstva kráľa Haralda V., panovníka Nórskeho kráľovstva bol usporiadaný tradičný slávnostný banket. Lákavo voňajúcimi a nádherne a štýlovo nazdobenými lahôdkami sa to len tak hmýrilo.


Foto: Jan Šebík

Stačí jedno mávnutie ako pokyn
pre nosenie na stôl.


Nórsky kráľovský pár privítal prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou v historickej budove Národnej rady na Župnom námestí. Keďže takéto slávnostné podujatie sa nekoná často, boli aj prípravy naň nielen časovo, ale aj logisticky náročné.

Predsa len, pripraviť 4-chodové menu pre 120 ľudí nie je žiadna hračka. Viete si to predstaviť? Je to ako väčšia svadba, avšak so zopár „zanedbateľnými“ rozdielmi. Napríklad na takej svadbe neobsluhuje naraz 90 čašníkov, pričom jeden z nich sa stará maximálne o dvoch hostí.

Naraz servírovali až 120 porcií


Foto: Jan Šebík

Kuchári aj čašníci dostali na kráľovskom
bankete zabrať.


Takisto musia byť porcie krásne naaranžovaných jedál všetky hotové naraz, aby sa mohli spolu servírovať. „Všetkých 120 porcií jedla musí byť vydaných naraz, čiže horúce jedlo na nahriatych tanieroch opúšťa zázemie v rovnakom čase.

Samotný servis je nacvičovaný niekoľko hodín vopred, každý čašník má svoju značku, kde musí stáť, svoju trasu, ktorou prechádza a svojich dvoch hostí, ktorých obsluhuje. Každý chod musí byť totiž servírovaný naraz a to doslova na pokyn Mâitre d` Banquet, čiže “šéfa” banketu. Prirovnal by som to k tancu s presne danou choreografiou“, vysvetľuje pán Róbert Šaradin , konateľ spoločnosti Sharkam VIP Catering,.

Ak by sme chceli ďalšie príklady porovnania so svadbou, na tých tradičných pozostáva menu z klasických jedál typu slepačia polievka s pečeňovými knedličkami, rezeň s majonézovým šalátom, kapustnica, prípadne nejaké to pečené kura, novinkou na svadbách v lete sú momentálne aj špeciality pripravované na grile pred svadobnými hosťami.

Kráľovská Trilógia zo pstruha


Foto: Jan Šebík

"Kráľovské" menu


Lahôdky pre Nórskeho kráľa však mali oveľa netradičnejšie názvy a na tanieroch sa objavovali špeciality od výmyslu sveta. Ako príklad môžeme uviesť napríklad trojvariáciu predjedla Trilógia zo pstruha, terina zo pstruha s tokajským prelivom, zľahka zaúdený pstruh s kaviárom, tenké plátky z marinovaného pstruha s čerstvým kôprom a medovou horčicou. Áno prosím, to je názov len jedného chodu.

A čo by ste povedali napríklad na Grilované kačacie prsia marinované v pomarančovej šťave, podávané s červenou kapustou na Alibernete s karamelizovanými gaštanmi a restovanými žemľovými knedličkami? Nechali by ste sa zlákať? Ja teda určite, aj keď ako „bežný“ smrteľník o takýchto kulinárskych skvostoch môžem len snívať.


Porcelán a striebro z Viedne


Foto: Jan Šebík

Ešte vetvička tymiánu a jedlo je dokonalé...


Slávnostné menu zostalo až do poslednej chvíle utajené, protokol kancelárie nášho prezidenta to nedovoľuje. Dôvod je prozaický, pre vzácnu návštevu malo byť menu prekvapením.

Pri prestieraní vsadila firma zabezpečujúca slávnostné menu na konzervatívnu eleganciu, bielu farba obrusov a porcelánu vkusne dopĺňalo pravé striebro. Všetko potrebné bolo privezené špeciálne na túto príležitosť z Viedne. No a takáto udalosť sa samozrejme nezaobišla bez sprievodu slovenských značkových vín a hruškovice.

Zaujímavosťou tiež je, že samotného kráľa smel obsluhovať výlučne jeho komorník, tak ako to býva zvykom u všetkých kráľovských návštev. Hostina bola teda kráľovská, očití svedkovia však tvrdili, že kráľ jedol ako každý obyčajný smrteľník...



Diskusia k článku

jerica
Dobre sa to číta , som za takýto perfektný rituál je to o úcte k jeho Veličenstvu , zároveň naša prezentácia . Foto s pánom určite hlavným kuchárom , milé.
jerica
Sandra , nedá mi , čítam to ešte raz , také niečo nebýva každý deň . Prosím Ťa kde zohnali toľko čašníkov , to je jedna rota.Páči sa mi že jeho Veličenstvo sa nenadnášal v oblakoch , bol prirodzený a na zemi .
samanka
len ma napadla taká kacírska myšlienka...možno by si dali radšej omastený chleba s cibuľou...ktovie, či také kráľovské výsosti také niečo aj poznajú??
majsterka
Názov zobrazeného pokrmu je chybný,nejedná sa o trilogiu zo pstruha ale sú to predsa kačacie prsia,hold chybička se vloudila
kysucan
Protokol je protokol. Páči sa mi, že aj my na Slovensku dokažeme uspokojiť náročných hosti perfektným menu i choreografiou. Len nepustiť k tomu Sulika a Maťoviča.
janger
Preco porcelan a striebro z Viedne?:-( Na Slovensku je predsa tiez dost krasnych a vhodnych servisov...
garanco
Páčil sa mi tento článok, doplnil pre mňa informáciu, ktorú som počula v Slovenskom rozhlase o nórskom kráľovi. Kráľ Harald V. je naozaj celebrita, nie ako tie naše, ktoré týmto slovom označujú niektoré média.
redakcia
Vraj preto z Viedne, lebo na Slovensku neexistuje požičovňa, ktorá by bola schopná dodať taký veľký počet kvalitných tanierov, príborov, či prestieraní.
monday
Ono To je celkom jedno odkial su tie taniere, hlavne ze su pekne, chutne a hlavne plne!!!!!
Hlboke uznanie, ze aj u nas na slovesnku mame takych specialistov ze aj zahranicie nam ich moze zavidiet!!!
A reprezentuju nas svojim umenim pred celym svetom!!!!
Perfektna robota!!!
Drzim Palce a Vela Dalsich Uspechov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Good Luck!
enge149
je to zaujímavý článok,super,dala by som si tie gaštany..
zdezda
pekný článok, vďaka ti Sandri za sprostredkovanie tej výnimočnej hostiny
nbert
Sam som sa zucastnil (ako kuchar) vela takychto banketingov a to som tiez smrtelnik :) Lordi v anglickom parlamente takto zer-... teda papaju kazdy den. Mali by ste to vidiet ked sa po zavere 90 takychto casnikov vrhne na zbytky ( vzdy sa pripravuje minimalne o 10% viac pre pripad neohlasenych hosti ). Vtedy to uz take pompezne nie je, vrhnu sa na to ako supi :D
nbert
@jerica , dovolim si pochybovat ze na foto je hlavny kuchar, ten sa malokedy vobec dotyka jedla, iba na vsetko dozera ( a na vsetkych hulaka ked to nie je na 110%)
Skor to bude Sous Chef, zastupca sefkuchara.






 



TOPlist