Pre chutnejší výsledok:
Mrazíte si pečivo? S týmto trikom bude po rozmrazení chrumkavé ako od pekára

Jana Klimanová, dnes 06:00     6 minút čítania

Vďaka jednoduchému malému vylepšeniu bude pečivo z mrazničky opäť ako čerstvé.



Foto: Shutterstock

Mraziť chlieb a pečivo je skvelý spôsob, ako predísť plytvaniu a mať ich k dispozícii v podstate kedykoľvek. Ale chlieb, rožky, bagety či žemle končia v mrazničke nielen preto, že si ich kupujeme do zásoby. Takmer po každej oslave či párty sa nájde zopár kúskov, ktoré sa skrátka nezjedli. Pretože my, Slováci, nie sme radi zaskočení a radšej nakúpime pečiva či chleba viac, akoby malo na stole chýbať…

Ak si chcete vychutnať chrumkavé rožky alebo mäkký krajec chleba aj po niekoľkých dňoch v mrazničke, je dôležité pri ich mrazení a následnom rozmrazovaní postupovať správne.

Aby nestratilo chuť a textúru

Obal je kľúčový. Najlepšie dvojitý – najprv papier (napríklad papier na pečenie) a potom plastové vrecko alebo vzduchotesná nádoba. Tým sa chlieb chráni pred spálením mrazom, nežiaducimi pachmi a zachová si svoju štruktúru. Po zabalení do plastového vrecka sa snažte vytlačiť z neho čo najviac vzduchu.

Chlieb vydrží v mrazničke 2 až 3 mesiace. Menšie pečivo, ako rožky, žemle či bagety, by sa malo spotrebovať do 1 až 2 mesiacov. Potom už začína strácať chuť a textúru. Mrazenie síce zabráni kazeniu pečiva, no nie je zárukou nekonečnej čerstvosti. Chlieb a pečivo, samozrejme, mrazte len raz. Po rozmrazení ho treba skonzumovať, takže z mrazničky vytiahnite len toľko, koľko spotrebujete.

Najprv pod vodu

Pri rozmrazovaní sa určite vyhnite mikrovlnke, tá chlieb alebo pečivo premení na tvrdú alebo gumenú hmotu.

Najjednoduchší spôsob je nechať ich rozmraziť pri izbovej teplote. Nakrájané krajce chleba či samostatné kúsky pečiva sa rozmrazia za pár desiatok minút, celý bochník potrebuje aj pár hodín.



Foto: Shutterstock

Pečivo ako rožky alebo žemle môžete dať aj do vyhriatej rúry. Ako ho chcete mať čerstvé ako od pekára, skúste malé vylepšenie. Zmrazené pečivo dajte na pár sekúnd pod čo najhorúcejšiu tečúcu vodu a až potom ho vložte na mriežku do vyhriatej rúry. Výsledok bude zvrchu chrumkavý a vnútri mäkučký, pozrite sa vo videu.

Zdroj: Instagram/@notflakeysalt



ANKETA: Máte v mrazničke zásobu pečiva?

86,7%



13,3%







Diskusia k článku






 



TOPlist