Pre chuť i zdravie:
Využite všetky dary púpavy, spracujte ju od kvetu až po koreň

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 20. apríla 2023     3 minúty čítania

Mladé listy a kvety púpavy sú vynikajúce suroviny na prípravu gurmánskych špecialít. No a koreň je zas hviezdou prírodnej medicíny. Čo z nich môžete urobiť?



Foto: Shutterstock

1. Kvety na sirup alebo med

Čerstvé mladé kvety púpavy lekárskej sú vhodné na prípravu sirupu či medu. Ak sa ich rozhodnete robiť, je dôležité zbierať kvety na miestach ďaleko od frekventovaných ciest.

Sirup pripravíme tak, že do litra studenej vody vložíme päť hrstí čerstvých kvetov. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme 12 hodín postáť na chladnom mieste. Potom precedíme, kvety vyžmýkame. Tekutinu zasypeme 600 g kryštálového cukru a varíme bez pokrievky do zhustnutia. Sirupom naplníme sterilizované fľaše, dobre uzavrieme. Sirup uchovávame v chladničke a spotrebujeme do mesiaca.



Foto: Shutterstock

Na prípravu púpavového medu použijeme menej vody, inak postupujeme rovnako. Med chutí výborne na maslovom chlebíku a je aj vynikajúcim liekom na priedušky a kašeľ.

2. Listy do šalátu

Púpavové listy sa skvelo hodia do šalátov. Najlepšie chutia mladučké lístky tejto superbyliny ešte predtým, ako rozkvitne. Prvé lístky sú bujné, lahodné, krehké a len jemne horkasté.

Ak pripravujeme šalát z rozkvitnutej rastliny, chuť horčín môžeme zjemniť sparením horúcou vodou. Stačí nakrátko ponoriť listy do vriacej vody a potom ihneď schladiť.

Jarný šalát s púpavovými listami




Foto: Shutterstock

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 6 hrstí púpavových listov
  • 1 zväzok reďkovky
  • 1 mrkva
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 PL vínneho octu
  • 2 ČL medu
  • 3 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • soľ
  • 3 PL olivového oleja
  • korenie čierne mleté
  • píniové oriešky


  • 1. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Mrkvu nakrájame na tenké rezance, pridáme púpavové listy a reďkovku nakrájanú na plátky.

    2. Na dresing v miske vymiešame dijonsku horčicu, vínny ocot, med, olivový olej, mletý zázvor, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Pred servírovaním zmiešame zeleninu s dresingom, ozdobíme nakrájanými vajíčkami a posypeme píniovými orieškami.


    3. Koreň do vína

    Z koreňa púpavy vykopaného pred kvitnutím alebo až koncom leta sa pripravuje púpavové víno, ktoré je tradičným prostriedkom na harmonizáciu funkcií pečene. Nastrúhaný koreň sa v bielom víne maceruje dva až tri týždne, potom sa cedí a popíja každý deň po pol decilitri.



    ANKETA: Zbierate na jar mladú púpavu, aby ste z nej urobili sirup, med či čaj?

    67,6%



    32,4%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist