Foto: Shutterstock
1. Kvety na sirup alebo med
Čerstvé mladé kvety púpavy lekárskej sú vhodné na prípravu sirupu či medu. Ak sa ich rozhodnete robiť, je dôležité zbierať kvety na miestach ďaleko od frekventovaných ciest.Sirup pripravíme tak, že do litra studenej vody vložíme päť hrstí čerstvých kvetov. Privedieme do varu, prikryjeme a necháme 12 hodín postáť na chladnom mieste. Potom precedíme, kvety vyžmýkame. Tekutinu zasypeme 600 g kryštálového cukru a varíme bez pokrievky do zhustnutia. Sirupom naplníme sterilizované fľaše, dobre uzavrieme. Sirup uchovávame v chladničke a spotrebujeme do mesiaca.
Foto: Shutterstock
Na prípravu púpavového medu použijeme menej vody, inak postupujeme rovnako. Med chutí výborne na maslovom chlebíku a je aj vynikajúcim liekom na priedušky a kašeľ.
2. Listy do šalátu
Púpavové listy sa skvelo hodia do šalátov. Najlepšie chutia mladučké lístky tejto superbyliny ešte predtým, ako rozkvitne. Prvé lístky sú bujné, lahodné, krehké a len jemne horkasté.Ak pripravujeme šalát z rozkvitnutej rastliny, chuť horčín môžeme zjemniť sparením horúcou vodou. Stačí nakrátko ponoriť listy do vriacej vody a potom ihneď schladiť.
Jarný šalát s púpavovými listami
Foto: Shutterstock
Potrebujeme:
1. Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na štvrtiny. Mrkvu nakrájame na tenké rezance, pridáme púpavové listy a reďkovku nakrájanú na plátky.
2. Na dresing v miske vymiešame dijonsku horčicu, vínny ocot, med, olivový olej, mletý zázvor, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Pred servírovaním zmiešame zeleninu s dresingom, ozdobíme nakrájanými vajíčkami a posypeme píniovými orieškami.
Diskusia k článku