Foto: Shutterstock
Prečo vôbec marinovať?
Marinovanie je vhodné, ak chceme grilovať mäso alebo zeleninu, ktoré neoplývajú výraznou chuťou. Svojím aromatickým pôsobením marinovanie prekryje nedostatky pri výbere suroviny či grilovaní a dodá originálnu chuť.Marinády síce pôsobia pomalšie ako sypké koreniace zmesi, no vďaka svojmu zloženiu, najmä kyslej zložke, lepšie prenikajú do suroviny.
Ako dlho marinovať?
Ak marináda obsahuje sójovú omáčku a výrazné korenia, mali by sme do nej suroviny ukladať na kratší čas, postačí pokojne aj hodinka. Ak pôsobí marináda pridlho, môže jemné mäso, ako je napríklad hydina či ryby, doslova rozložiť, surovina sa tak začne rozpadať.Foto: Shutterstock
Správna dĺžka marinovania mäsa:
15-30 minút: morské plody, kúsky ryby bez kože, hydinové kúsky, zeleninové špízy
1-3 hodiny: plátky mäsa bez kosti, kuracie, bravčové, hovädzie mäso
2-5 hodín: plátky mäsa s kosťou a väčšie kúsky - celé morčacie a kuracie stehná, celé kura
5 hodín: celá hovädzia krkovička bez kosti
6-12 hodín: veľké kusy mäsa, bravčové rebierka, jahňacie stehno s kosťou, celá morka
15-30 minút: morské plody, kúsky ryby bez kože, hydinové kúsky, zeleninové špízy
1-3 hodiny: plátky mäsa bez kosti, kuracie, bravčové, hovädzie mäso
2-5 hodín: plátky mäsa s kosťou a väčšie kúsky - celé morčacie a kuracie stehná, celé kura
5 hodín: celá hovädzia krkovička bez kosti
6-12 hodín: veľké kusy mäsa, bravčové rebierka, jahňacie stehno s kosťou, celá morka
Prečo je dôležitá kyslá zložka?
Foto: Shutterstock
Aby marináda z oleja, čerstvých byliniek a rozdrveného korenia lepšie prenikla do suroviny, mala by obsahovať kyslú zložku. Tá naruší štruktúru mäsa a chuť byliniek aj korenín tak lepšie preniká hlbšie a intenzívnejšie dovnútra suroviny.
Rozmýšľate, akú kyslú zložku dodať svojej marinády? Okrem citrónovej, limetkovej či pomarančovej šťavy zaujímavú chuť dodá aj ananásový, mangový či mandarínkový džús. Kúsky mäsa môžete grilovať spolu s plátkami citrusov, získate tak skvelú chuť.
BONUS: Pomarančovo-tymianová koreniaca soľ
Potrebujeme:1.Biopomaranč a biocitrón umyjeme v horúcej vode a utrieme dosucha. Kôru z oboch citrusov nastrúhame. Vetvičky citrónového tymianu umyjeme, osušíme, lístky otrháme a najemno nasekáme.
2. Semienka koriandra a anízové semienka rozdrvíme v mažiari. Všetko zmiešame spolu s morskou soľou.
3. Na prípravu môžeme použiť aj fleur de sel, luxusnú morskú soľ vo forme vločiek. Jej kryštáliky sa získavajú ručným zberom a obsahujú viac minerálnych látok ako bežná soľ. Má výbornú chuť a chrumkavú konzistenciu.
Diskusia k článku