Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Potešilo ma to. Zrenovovaná Nová kuchárska kniha vydaná F. Klimešom v Liptovskom Sv. Mikuláši v roku 1937 bola ako nová. Bolo to už štvrté Vansovej vydanie, to prvé pochádza ešte z januára 1914! Pozri recepty na tému Chutné jedlá na chudnutie Večer som v štyristostranovej knihe opatrne listoval. Deväťstojedenásť receptov našich prastarých materí sa nedalo preštudovať za pár hodín. Zameral som sa na „jarné“ predjedlá a veru bolo z čoho vyberať.
Pripravil som pre vás recept na plnený kaleráb. Nemal by to byť problém. Mladučkých a chrumkavých kalerábov z juhu Európy je v našich obchodoch po celý rok habadej... Čo človek pri stole, to jeden kus.
Z každého z nich napred odrežte vršok so „srdiečkom“. Ošúpte ich a opatrne vydlabte. Potom ich povarte v horúcej slanej vode. Vyberte ich z hrnca a pripravte si plnku. Najlepšie z pečeného mletého mäsa, povarenej ryže a „vášho“ korenia.
Na panvici si pripravte maslovú zápražku, naukladajte na ňu kaleráby, podlejte ich vodou či vývarom a prikryte odrezaným kalerábovým vrškom. Keď sú mäkučké, vyložte ich na misu, polejte smotanou a podávajte s mladými zemiakmi.
Deťom nalejte acidofilné mlieko a sebe dožičte pohár mladého mülleru. Ten je teraz najlepší...
Diskusia k článku