Fedor Malík:
Plnený kaleráb

Fedor Malík, 17. apríla 2012     2 minúty čítania

Tú knihu, napriek tomu že bola rozsypaná, som na blšom trhu nekúpil za lacné peniaze.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Bolo ju treba navyše dať do poriadku. Našťastie poznám pani Darinku. Je kníhviazačka a má zlaté ručičky. Nedávno mi zavolala: „Pán profesor, Teréziu Vansovú už máte hotovú.“

Potešilo ma to. Zrenovovaná Nová kuchárska kniha vydaná F. Klimešom v Liptovskom Sv. Mikuláši v roku 1937 bola ako nová. Bolo to už štvrté Vansovej vydanie, to prvé pochádza ešte z januára 1914! Pozri recepty na tému Chutné jedlá na chudnutie Večer som v štyristostranovej knihe opatrne listoval. Deväťstojedenásť receptov našich prastarých materí sa nedalo preštudovať za pár hodín. Zameral som sa na „jarné“ predjedlá a veru bolo z čoho vyberať.

Pripravil som pre vás recept na plnený kaleráb. Nemal by to byť problém. Mladučkých a chrumkavých kalerábov z juhu Európy je v našich obchodoch po celý rok habadej... Čo človek pri stole, to jeden kus.

Z každého z nich napred odrežte vršok so „srdiečkom“. Ošúpte ich a opatrne vydlabte. Potom ich povarte v horúcej slanej vode. Vyberte ich z hrnca a pripravte si plnku. Najlepšie z pečeného mletého mäsa, povarenej ryže a „vášho“ korenia.

Na panvici si pripravte maslovú zápražku, naukladajte na ňu kaleráby, podlejte ich vodou či vývarom a prikryte odrezaným kalerábovým vrškom. Keď sú mäkučké, vyložte ich na misu, polejte smotanou a podávajte s mladými zemiakmi.

Deťom nalejte acidofilné mlieko a sebe dožičte pohár mladého mülleru. Ten je teraz najlepší...




Diskusia k článku

puntodadino
Fedor,urob reklamu remake Vansovej.Mam sice original 1914,ale tiez je to salat.Vydavatelstvo Nestor vydalo krasnu Novu kucharsku knihu od Terky Vansovie,v kozi viazanu.Cena asi 20eur.Krasny darcek k jubileu.Treba si kuk na "Nestor? u stryka Google.
evas13
Pán Malík s týmto ste ma potešili, pretože kalerábiky my veru ľúbime a tento receptík veru vyskúšam. :)
isabel1
Robila som ich niekedy dávno,už som aj recept zabudla,vdaka za pripomenutie.Sú fantastické.
hubata
Na kaleráb sa nejako v našich kuchyniach zabúda a veru si to chudák nezaslúži. Aj tento milý receptík od p. Malíka je vynikajúci.






 



TOPlist