Fedor Malík:
Pikantné brokolicové ružičky

Fedor Malík, 25. júna 2024     2 minúty čítania

Pre nás starších a starých je brokolica prekvapenie aktuálneho „novoveku“. Pochádza z Talianska a botanicky ide o prechodnú formu medzi karfiolom a hlúbovou zeleninou. Veľmi ju „nemusím“.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Občas si ňou vylepším polievku, občas si dve-tri zelené ružičky pridám do dusiaceho sa hovädzieho mäsa. Môj priateľ Bohumíl brokolicu zbožňuje. Pripravuje si ju na spôsob vyprážaného mozočka a ten doslova hltá so zemiakovou maslovou kašou, tatárskou omáčkou a ľadovým šalátom.

Brokolica sa na panvici dobre pári s karfiolom. Takáto masa však potrebuje nastrúhaný tvrdý syr, posekanú pažítku, hrianku z kváskového chleba a… dobre mi napovedáte, aj pohár sviežeho malokarpatského moku… To však nie je môj hlavný dnešný brokolicový recept.

Nedávno som na blšáku v Prešove kúpil takmer tridsaťročnú kuchársku knihu s názvom „Čo je navarené“. Je to inšpiratívne čítanie so zaujímavými receptami. Aj brokolicových je tam zopár. Nebudeme však na panvici miešať cviklu a fenikel s brokolicou a nebudeme piecť ani brokolicový quiche. Budeme podávať pikantné brokolicové ružičky.

Napred ich päť minút blanšírujeme v horúcej osolenej vode. Potom ich necháme odkvapkať, presušiť. V malom hrnci si paralelne pripravíme zeleninový vývar, do ktorého primiešame trošku čili, strúčik cesnaku, červenú papriku a citrónovú šťavu.

Vývar krátko povaríme, zahustíme škrobom a vzniknutú omáčku najemno rozmixujeme. Dochutíme ju a vkladáme do nej zelené ružičky. Neverím, že vám to nebude chutiť. Bude to totiž prekvapivo chutné a zachutí to všetkým...



Diskusia k článku







 



TOPlist