Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone fotorecept

mama3chlapov - fotkamama3chlapov, 25. júla 2012

Túto tortu sme včera upiekli pre svokru k narodeninám. Je veľmi svieža, lahodná, chutí takmer ako zmrzlinová. Tortu som si vymyslela z toho, čo Zobraziť celý popisTúto tortu sme včera upiekli pre svokru k narodeninám. Je veľmi svieža, lahodná, chutí takmer ako zmrzlinová. Tortu som si vymyslela z toho, čo som mala doma.

14
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto 1:
3 ks
3 PL
1 PL
3 PL
1 PL
1 KL
Cesto 2:
2 PL
Plnka 1:
2,5 dcl
1 šálka
25 g
Plnka 2:
750 g
2-3 ks
1-2 ks
1 ks
5-6 PL
40 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si svetlé piškótové cesto. Každý má na piškótu vlastný recept, ja ho robím takto: Vyšľaháme 3 bielky, tesne pred ušľahaním pridáme kryštálový cukor a urobíme tuhý sneh. V druhej nádobe vyšľaháme 3 žĺtky s 1PL vlažnej vody. Jemne žĺtky pridáme do snehu a premiešame, nakoniec zľahka zašľaháme (ručne) zmes polohr.múky, solamylu a prášku do pečenia.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej na spodku papierom na pečenie, boky potrieme tukom, aby sa cesto neprilepilo. Dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 175°C, na 10 minút. Zatiaľ si pripravíme kakaové piškótové cesto.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Druhé cesto urobíme presne ako prvé, len pridáme 2 PL kakaa. Pečieme rovnako, len ja som ho piekla o dve minútky dlhšie (12 min.). Samozrejme je možné tento krok úplne vynechať, urobiť dvojnásobný svetlý korpus a prekrojiť na polovicu.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ríbezľovo malinovú plnku urobíme nasledovne: Zarobíme si 2,5 dcl sladšej malinovej šťavy zo sirupu a vody, polovicu dáme variť do hrnca a pridáme ríbezle. Druhú polovicu šťavy zmiešame s necelým 1 zlatým klasom a pridáme do vriacej šťavy s ríbezľami. Uvaríme z toho puding, ktorý necháme riadne vychladnúť a odložíme do chladničky, aby bol hustý. Keby som mala maliny, tak použijem maliny, ale my máme na záhrade len úrodu ríbezlí.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Druhú plnku pripravíme z mascarpone, prášk. cukru, šťavy z citrónov a citr. kôry. Všetko dôkladne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Svetlý korpus vložíme do tortovej formy, navrstvíme malinovo-ríbezľovú plnku, navrch poukladáme piškóty namočené v sirupovej šťave, navrstvíme polovicu krémovej citrónovej plnky a uhladíme.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Navrch vložíme kakaový korpus a natrieme druhú polovicu krému.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ozdobíme podľa toho čo máme doma, chuti, nápadov a nálady. Moja svokra má rada orchidey, takže sme použili tieto kvietky na ozdobenie spolu so srdiečkami z bielej čokolády a okolo urobili ríbezľovú retiazkovú obrubu.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a takto torta vyzerá v reze... Dobrú chuť.

    Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babav
Krasna svieza torta...velka maskrta;-)
irenaw
zloženie sa mi veľmi páči a na dokončenú tortu ani nemám slov, nádherná.
mataliptak
tak teeeda , klobúk dole ... to je nádherná tortička ... ako malovaná a určite aj rovnako chutná ...1*
tinca
je prekrásna a určite skvele chutí:)
marcy
luxusnéééé....padla mi sánka z Tvojej skromnosti.....a zručnosti,jednoducho nádhera :o))))
danielas
Vidieť,že máš svokru rada:-) Veľmi sa mi páči táto Tvoja tortička.Kombinácia ríbezle,citrón,maskarpone...wow,neostal kúsok?
Zdobenie je elegantné,vkusné. Gratulujem,plný počet bodov
honestka
aj velmi pekne si ju vyzdobila-ozaj v jednduchosti je krasa, hlavne, ked si odtrhnes zo svojej orchid
emafany
To je nádherné určite to vyskúšam ale až ked budem mať ríbezle .
Dovtedy by som sa dala ponúknuť.Veľmi originálne.:)
mama3chlapov
ďakujem veľmi pekne za komentáre a pochvaly. Ani neviete ako ma potešili, lebo už dlho sa chystám dať sem niečo, ale ledva je čas a energia prichystať to, nieto ešte popritom fotiť a potom sem písať. Preto Vás všetky varecháčky a varecháčov obdivujem, že si na to nájdete čas a že chuť, silu a energiu, je to kus roboty navyše, podeliť sa o recept. Smekám preto pred Vami. Ja som sa konečne odhodlala a hoci som tortu piekla len úchytkom 10 minút to, potom som to musela nechať, 10 minút to a opäť šup do chladničky atď. Robila som to od rána do večera pomedzi prebaľovanie, kojenie, uspávanie a rozsudzovanie starších dvoch, kto začal s bitkou a kto ranu až vracal :o)
mama3chlapov
@lakocinka - úžasné slovo "slinotok", pobavilo, musím si ho osvojiť :o)
@Vanilka111 - tu som sa tiež musela zasmiať, že profesionálna práca, lebo to bola ťažká improvizácia s vyplazeným jazykom a od profesionála mám na hony ďaleko. Takže vďaka za pochvalu, u nás zdobí torty väčšinou manžel, lebo ja až taký talent nemám. Toto zdobenie bolo vlastne jednoduché, kvety zdobia svojou krásou.
@radulienka - ver mi, škoda by bola nejesť :o), je strašne chutná
@sladkacokoladka - dali by sa vyrobiť, myslím, že to nie je také zložité a aj sa na to chystám (ale asi vydá až na dôchodku), sú kúpené zo stránky, čo sa volá skoro ako tvoj nick :o)
@marcy @stacy 77777 - ďakujem !!! sama som bola zvedavá, či to vôbec niekoho osloví a som dúfala, že bude aspoň 1 komentár, aby som nezastala v totálnej hanbe :o)))
@danielas - zaslúži si moja svokra, ona nám furt vypeká, vyvára a vždy zostane bez torty, lebo sme na dovolenke. Tak tento rok to vyšlo.
@honeska - som si vravela, že načo je mi krásna orchidea na okne, keď z nej nebude mať niekto radosť, veď teraz má tie kvety v poháriku s vodou a tam tiež chvíľu vydržia. Samozrejme dostala aj krásnu živú v kvetináči.
@mariaklara - sú aj jedlé kvety, ale neviem či k nim patrí orchidea :o) , táto je však odtrhnutá nie cukrová
@emafany - ďakujem srdiečko, ja sa už chystám na tú tvoju augustovú :o)
elisticka
waaaaaaaaaaaaaaau nadherna torticka ci uz ako celok alebo vykroj!!! sikovna cukrarka a pri 3 detoch ta obdivujem ako si to krasne zvladla.-)
hudobnicek
úžasná :) krásna zvonku aj zvnútra a isto chutná :) vďaka za inšpirácie a super receptík :)
hudobnicek
začala som si opisovať recept :) ale pri foto č.6 vidno, že je tá plnka taká hladšia - tie ríbezle ste potom rozmixovali, keď plnka vychladla? či oni sa tak samé rozvaria? chcela by som upiecť tortu ockovi, ale jemu veľmi vadia tie kôstky z ovocia, tak neviem či by sa to dalo ešte zahorúca prepasírovať a aj tak by plnka pekne stuhla? ďakujem za info :)
dasu
@hudobnicek , prepáčte, píšem až teraz, lebo som bola na dovolenke. Ríbezle som nepasírovala, oni sa rozvarili, ale boli tam cítiť, plnka nebola úplne hladká. Myslím, že by to šlo za horúca prepasírovať, alebo miesto čerstvého ovocia, môžete dať hladký džem, poslúži rovnako. Všetkým ďakujem za milé komentáre.
dada567
Dobry dem chcem sa spytat ako ste spravili tu krasnu odobu na vrchu torty?velmi krasna....dalo by sa to zvladnut?
mama3chlapov
Dobrý deň, tie srdiečka sú kúpené, stáli pár centov, určite niečo podobné dostanete v obchode s cukrárskymi potrebami. Ale dalo by sa aj vyrobiť z čokolády, zdobiacom sáčkom na pečiaci papier urobiť srdiečko a vnútry vyplniť inou farbou čokolády. No a orchidea je živá, obetovala som pár kvietkou z mojej zakvitnutej. Dada, prajem nech sa Vám torta vydarí.
miajane
Dnes som ju upiekla, nakolko sa mi celkom pacila, ale .... . Piskotove cesto sa neupieklo rovnomerne, predsa ostanem pri mojom starom recepte, plnka c. 1: urobila som ju z ribezloveho kompotu, postupovala som presne podla receptu. Po uvareni pudingu - plnka c. 1, puding bol riedky, rozlieval by sa z korpusu. Musela som ho zahustit 1 balickom zelatinovym stuzovacom a dat na dalsie 2 hodiny do chladnicky, kedze samotna plnka nezhustla tak, aby sa nerozlievala z korpusu. Dalej som postupovala podla navodu, plnku c 1. som natrela na korpus, poukladala nan piskoty namocene do sirupu. Na rad prisla plnka c. 2. Po vybrani z chladnicky bola taka tuha, ze ked som ju natierala na piskoty, vytlacala som nou plnku c. 1 aj s piskotami. Musela som ju nechat zohriat trochu na izbovu teplotu, aby sa dala v pohode natriet. Chutovo je dobra, ale .... robila som ju isto POSLEDNY raz. Ostanem pri mojich osvedcenych receptoch, namiesto experimentovania s internetovymi receptami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia