Pečie celé Slovensko:
Ako prvé budú súťažiaci piecť hrnčekové koláče. Čo ich môže pri ich príprave zradiť?

Redakcia Varecha.sk, dnes 06:15     7 minút čítania

Koláče, do ktorých sa suroviny jednoducho odmeriavajú hrnčekom, sú obľúbené aj u začínajúcich pekárov. Bude ale táto výzva pre finalistov televíznej šou skutočne taká nenáročná? Aj pri pečení podľa hrnčekových receptov sa totiž dá všeličo domrviť…



12 finalistov štvrtej série televíznej šou Pečie celé Slovensko.
Foto: STVR


V prvej epizóde štvrtej série televíznej šou Pečie celé Slovensko sa za svoje pracovné pulty dnes večer postaví deväť pekárok a traja pekári.

Čo sa dnes bude piecť

Podľa zadania porotkýň Petry Tóthovej a Jozefíny Zaukolcovej bude prvou osobnou výzvou pre súťažiacich upiecť koláč podľa hrnčekového receptu.

Tento typ koláčov obľubujú všetci domáci pekári, pretože sú úžasne pohodlné, ocení ich každý, komu sa nechce babrať s vážením a meraním surovín.

O popularite hrnčekových koláčov svedčí aj fakt, že recept na hrnčekovú bublaninu je najčítanejším receptom na koláč v 15-ročnej histórii nášho portálu. Na konte má viac ako 4,3 milióna pozretí.


V technickej výzve sa finalisti popasujú s prípravou „Bake Off torty“, ktorú všetci poznajú zo zvučky k relácii.

A v tretej, kreatívnej časti okrem svojho pekárskeho umenia vložia do pečenia aj kúsok seba a svojich emócií. Témou tohto kola je totiž domov.



Jednotlivé výzvy pre súťažiacich vyberali porotkyne Jozefína Zaukolcová (vľavo) a Petra Tóthová. Súťažou bude sprevádzať overená moderátorská dvojica - Juraj Bača (vľavo) a Milan Zimnýkoval.
Foto: STVR


Môže sa to skomplikovať

Ale vráťme sa k hrnčekovým koláčom, ktorými dnes celá šou odštartuje. Pri tomto type múčnikov sa suroviny odmeriavajú len pomocou hrnčeka, čo je praktické v prípade, že nemáme poruke váhu, ale aj preto, lebo to šetrí čas s vážením jednotlivých surovín.

Už na prvé počutie to znie jednoducho a preto si na hrnčekové recepty trúfajú aj pekári začiatočníci. Nie vždy to však skutočne ide ako po masle...

Aj hrnčekové recepty totiž v sebe skrývajú isté riziko a chyby, ktorý sa dá dopustiť, sa môžu škaredo vypomstiť. Na čo by si každý pekár – ten domáci či ten na televíznej obrazovke – mal dať pri ich príprave pozor, aby koláč vyšiel tak, ako má?



Foto: Shutterstock

Kde sa môže stať chyba

Nesprávny objem hrnčeka: Nie je hrnček ako hrnček. Spoľahlivé hrnčekové recepty by mali udávať, akú veľkosť hrnčeka na meranie surovín treba použiť a tohto údaju sa treba aj držať.

Je rozdiel, či siahneme po odporúčanom hrnčeku s objemom 250 ml alebo väčšom, napríklad s objemom 300 ml a to najmä v pomere k ostatným surovinám, ktoré sa na hrnčeky nemerajú - napríklad vajcia, kypriaci prášok či rôzne koreniny. To sa odrazí v konzistencii cesta, jeho sladkosti, nakyprení a aj vo výslednej chuti.

Napríklad pri použití väčšieho hrnčeka tak pridáme do cesta viac múky a to potom bude hustejšie, čo môže úplne zmeniť situáciu pri pečení aj výslednú konzistenciu koláča.

V prípade, že v recepte, podľa ktorého chceme piecť, nie je uvedená veľkosť, sa zvyčajne predpokladá hrnček s objemom 250 ml, ruku do ohňa však za to nikto nedá.



Foto: Shutterstock

Príliš utlačené suroviny: Pri pečení podľa hrnčekových receptov sa treba vyhnúť násilnému utláčaniu sypkých ingrediencií v hrnčeku. Stačí ich len voľne nasypať a zarovnať.

Prílišné utlačenie ingrediencií do hrnčeka vedie k väčšiemu množstvu surovín, čo sa prejaví na konzistencii cesta a môže viesť k nežiaducemu výsledku pri pečení.

Praktický tip
Aby ste si ušetrili prácu, najskôr si v hrnčeku odmerajte sypké suroviny a až potom tekuté - mlieko či olej. Odpadne vám umývanie hrnčeka medzi meraním surovín.

Uvidíme, akými koláčikmi sa jednotliví súťažiaci predvedú a ako sa budú pozdávať porotkyniam. Vy si zatiaľ môžete upiecť praktické hrnčekové koláče podľa receptov našich prispievateľov.





ANKETA: Budete dnes v televízii sledovať šou Pečie celé Slovensko?

63,6%



36,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist