Fedor Malík:
Pečená morka, snobské víno

Fedor Malík, 21. januára 2014     2 minúty čítania

Jožko, môj mäsiar, sľub dodržal. Zavolal mi v momente, keď z podnikovej dodávky práve vykladali čerstvú hydinu.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Husi, kačice, sliepky, kurence, morky. Na morku som si „brúsil“ zuby už dlhší čas... Dobehol som do mäsiarstva a Jožko mi už balil štyri kusy morčacích stehien. Čo kusy, boli to kusiská. Zaplatil som a už som „mastil“ domov.

S morčacím mäsom sa treba pohrať. Napred som ho dočista ošklbal, vyumýval v dvoch–troch vodách a v osuške vyutieral. Potom riadne nasolil a odložil do chladničky. Ráno som stehná opláchol, prešpikoval slaninou, posypal majoránom, materinou dúškou, rozmarínom, pokvapkal arašidovým olejom a starostlivo ich zabalil do hrubého obalu. „Morčací balíček“ som uložil na plechu do vyhriatej rúry, pridával teplotu a piekol dobré dve hodiny.

Morčacina bola katedrálovo voňavá a mäkučká! Stehná som potrel nariedeným medom a nechal ešte štvrťhodinku v rúre. Chrumkali, rozplývali sa na jazyku. Podával som ich s bielučkou ryžou. Tou najlepšou, akú u nás dostať. Basmati...

Nuž a aby sa to kĺzalo lepšie dole krkom, bolo treba vybrať vyzreté a snobské biele víno. Aké, to vám neprezradím.



Diskusia k článku

kuchticka
Ja budem piect tento tyzden celu morku, ktora vazi 12 kg.
Bude sa piect vyse 3.hod. - spociatku zakryta, na poslenych 30min. odkryjem a zvysim teplotu. Co myslite pan Malik - hodil by sa tramin s touto peknou "pecienkou"? Vdaka za odpoved.
tinca
@kuchti čka pán Malík sa neunúva odpovedať,takže otázky sú zbytočné,on len pridáva a pridáva...
vampil
Kuchtička - ak to upečieš celé,potom sa nepýtaj Malíka,ale daj na svoj jazýčok:) ...teda,máš tam minimálne 3 - 4 druhy mäsa...spodná noha ako divina,horná ako plecko, prsia ako hydina a kostičky ako špeciál. Takže: ak máš na to,kúp si chardonay,olasky rizling(najlepšie graševinu) a na záver ryňák,tým nič nepokazíš. Uvidíš,že nepotrebuješ vínnych kibicov!!
kuchticka
Hm, naramne som sa pobavila. :-)))
Vdaka @tinca , ja viem, ze pan Malik je iba "dolezita osoba" tzv. sommelier, aby nas informoval o znalosti vin. Skor si robim tiez niekedy zarty.
#vampil, ty si tiez vesela kopa :-))






 



TOPlist