Fedor Malík:
Pečená kačka

Fedor Malík, 13. októbra 2020     3 minúty čítania

Nie, nie. Nebudú to frivolné slová a rýmy, ktoré vám možno napadajú. Budú to seriózne spomienky na kulinárske podoby upečených zástupcov vodnej hydiny. Bude to písmo o húskach, o kačkách...



Foto: archív Fedora Malíka

Je čas oberačiek, je pomaly čas oldomáša. Tu pod Malými Karpatmi je vždy v znamení pečenej husaciny a kačaciny. Tá môže mať rôzne podoby. Siahnem trochu do minulosti a predstavím vám ich. Najlepšiu hus môjho detstva piekla moja kochanovská babka Katarína. Húska bola domáca, tučná, chrumkavá, zlatistá a podávala sa s pečenými zemiakmi. My deti sme k nej popíjali mušt z jonatánok...

Roky šli a ja som si postupne zvykal na malokarpatské gastromóresy. Pečená hus sa servírovala s lokšami a dusenou červenou kapustou. V nej musela byť rasca, hrebíček, čierne korenie a sušené hrozienka. Husí bolo však čoraz menej a tak sa „prešlo“ na kačicu. Kačicu zo socialistických veľkochovov. Spočiatku nám nevoňala, neskôr sme si na ňu zvykli. A potom sa nám otvorili hranice. Markety ponúkali hydinu maďarskú, francúzsku, nemeckú, poľskú.

Naposledy menovaná ma sklamala. Pred rokmi som kúpil poľského gunára, ktorý bol taký ako maratónsky bežec. Odvtedy sa húskam vyhýbam. Kačica je mojím favoritom.

Vo svete som mal na tanieri skvelé kačky. Na bruselskom Grand Place, v reštaurácii Le Cygne som pojedal kačacie prsia na tropickom ovocí. Boli pripravené na vanilke. Vo Vancouvri som pričuchol k čínskej karamelovej kačici a v Maďarsku ma prekvapila pečená kačka, ktorá sa podávala s plátkami čerstvo upečenej vianočky a bielou kapustou. Bielou vraj preto, že aj kačica má perie biele...

Na našom tohtoročnom vinohradníckom oldomáši bude kraľovať vodňanská pečená kačica. V jej brušku budú jabĺčka – plánky z kamenice našej vinice v Ingloch a dopekať sa bude s kvapkami modranského medu. Na tanieroch bude s červenou kapustou a lokšami pani Mydlárikovej. Deti sa uskromnia s tramínovým muštom a my dospeláci si nalejeme čašu nášho ryňáka 2019 z honu Firígle. Skvelé víno. Šampión nedávnej rakúsko–slovenskej súťaže odrody Rizling rýnsky. Príďte okoštovať...

Diskusia k článku

2 komentáre k článku
Som rada ze pokracujete vo vasich kulinarnych spomienkach; U nas v Trencine sa hus piekla na vianoce. Mala casto vyse 5 kil a pecienka asi 600 gramov. No a ta bola na olovrant pre deti.
Aj ja mam rada kacice, su mensie, rychlejsie upecené, chutenjsie nez kacer. Te vase by som rada okostovala , najma ked su s loksami, pomazanymi kacacou mastou.
@chorvatka , pribehni do Trnavy. U nás dnes kačka aj s lokšami, ostalo, ujde sa ti. Nie že by som takto v strede týždňa kačacinu piekla. Mala som pár kúskov zaliatych v masti, od "jarmoku". Úvodzovky preto, že v Trnave tohto roku jarmok nebol, ale naša rodina sa v tomto termíne termíne vždy schádza u nás, tak sme si "jarmok" spravili. A nachystané veľa, ťažko odhadnúť množstvo, keď nás s dcérami, zaťkami, vnúčatami a pravnúčatami je už osemnásť a treba počítať aj s výslužkami (pekne po starom, tak ako odjakživa).






TOPlist