Fedor Malík:
Pečeň v šlajeri

Fedor Malík, 25. februára 2020     2 minúty čítania

Tieto riadky píšem zahorúca. Len pred hodinkou som sa vrátil z modranskej zakáľačky. Bol to zážitok. Ľudský aj gastronomický.



Môj priateľ Mirko, jeden z najlepších malokarpatských vinárov, usporadúval pre svojich kunčaftov fašiangovú „sešlost“. Sviňu priviezli z Malinova a mäsiarskym majstrom bol skúsený flajšmacher Miloš Ružek. Najlepší v Modre. Za svoj život „ošetril“ viac ako dvetisíc svíň...

U Mira sa zišli štyri desiatky ľudí. Všetci boli hladní a smädní. Tak to má byť. Pichla sa mušika a pripilo sa tramínovicou. O deviatej sa už podával zabíjačkový mozočkový guláš. Ľudia sa oblizovali a v čašiach boli naliate ročníkové poklady z Trávnikov, Greftov, Bolflajtne.

O hodinu bola na stole gazdova špecialita. Pečeň v šlajeri! Bravčová pečeň v závoji. Plátky pečene obalené a vypražené v svinskej pobrušnici. V živote som čosi také chutné nemal na jazyku. Pečeň „al dento“ a omšový silván z honu Kozy... Na stôl sa stále nosilo. Misy s kotlovinou pokropené horúcim ovarom z kotla rozprávali. Hostia vytierali taniere chrumkavým chlebom a nakladali si kyslú zeleninu.

Potom sa športovalo. Hod kosťou na cieľ vyhrala Etela. A vo vise na svinskej šibenici vyhral Rafael zo Svinnej. Od Trenčína. Všetci stihli už vyhladnúť a opäť zasadli k stolu. Mohli ste sa zblázniť. Svinská frkacúlová „poléfka“, zabíjačková kapustnica, pečené rebierka na cesnaku, modranské „hurky“ (krvavnice) aj biele jaternice. Len klobásky sa nerobili, mäsa z malej svinky akosi nebolo nadostač. Nuž a zajtra, pozajtra bude aj údená tlačenka a pikantný paprikový lalok. Ten ja milujem. Vnútil som sa Mirovi. Prídem okoštovať.

A dám si naliať aj jeho skvost ročníka 2019. Nehádajte, čo to bude. Prezradím vám. Ponúkať sa bude kamienkový Rizling rýnsky z Lorencáru. Už na Vianoce bol číry, počuť o ňom dobré chýry...



Diskusia k článku

mimy
Óch zabíjačky - mávali sme aj tri do roka u svokrovcov, my sme v šlajeri pekávali mäso, ešte si pamätám tú vôňu a chuť jemnučkého mäsa, teraz už nám ostali len nostalgické spomienky
kimlo
U nás sa vždy na zabíjačke pije slivovica.
anka11
Teším sa na každý Vaš nový gastronomický " hymnus". Pozorne čítam a predstavujem si bohato prestreté stoly, ľudí a zaujímavé jedlá. Na niektoré by sa aj recept zišiel.....prajem Vám veľa zdravia a inšpiráciií z tanierov aj pohárov a hlavne prosím, píšte!






 



TOPlist