Fedor Malík:
Pavúčik alebo „karabáček“?

Fedor Malík, 5. októbra 2021     3 minúty čítania

Polovica septembra a poletujúce pavučiny babieho leta. Diaľnicou šviháme nahor Považím. V Bytči odbočujeme na Makov. Vlhké lesy a dubákový „odor“ po ceste.



Na hraniciach kupujeme ešte kysucké frgále. Dávam prednosť orechovému, ten hruškový vraj zdúva. Kus za šesť eur...

A potom už len Bílá, Ostravice, Frýdek–Místek. Skvelé cesty, upravený kraj a nadohľad už Ostrava. Cieľ našej cesty. Chodím tam už dvadsať rokov. Každoročne sa tu koná vinárska (!) súťaž Cuvée 2021 pod záštitou hesla už nežijúceho profesora Viléma Krausa „Není cuvée jako cuvée“. Súčasťou večera je aj moja prednáška Slovenské vína o piatej.

Moraváci a Slezania na nás nezabúdajú. Naše moky im stále chutia. Dudov ryňák aj devín, Malíkov soviňon aj barikové šardoné. Debaty do neskorého večera a potom bohaté občerstvenie. „Dělník gastronomie“ šéfkuchár Mirek Moldřík exceluje. Ponuka je prebohatá. Hokaido – krémová polievka, nílsky okúň s dyňovou omáčkou, teľací „karabáček“ so zemiakovým pyré, hovädzie líčka s krumpľovými „nokmi“. Mirkov „karabáček“ je čiastočne podusený, čiastočne grilovaný a podáva sa s dubákovou omáčkou. Tie začali v tomto kraji práve rásť...

Ostraváci sú „Ostravaci“. Víno je pre nich nápoj číslo dva. Na nádvorí zámku Zábřeh sa baví viac ako dvesto gurmánov, pre ktorých jednotkou v pití je pivo. Nefiltrovaná jedenástka temnejšieho vzhľadu, produkt klasického spodného kvasenia, akurátne chmelená, akurátne odležaná. Skvelé kvapalné zlato...

Čas beží a ak sa vám žalúdok vyprázdňuje, môžete si ešte čosi priobjednať. Pečené „kachní stehýnko“ so zemiakovými hranolčekmi, steak z hovädzej sviečkovice, rukolu s tenučkými plátkami excelentného syra gran moravia. Dusno medzi návštevníkmi, dusno v povetrí. Spustil sa jemný jesenný dáždik. Miestna cimbalová muzika Friš pod vedením primáša Kuřila hrá čisto a páčivo. Dážď–nedážď, konečne sa v postcovidovom čase ľudia odviazali.

Lúčime sa a o rok, ak Boh dá, sme tu opäť. Oni zasa okúsia naše malokarpatské moky a my, nehnevajte sa na mňa, si dáme jednu–dve holby ich chutného sliezskeho „pivečka“...



Diskusia k článku

chorvatka
Precitala som si dvakrat, ale stale neviem, co je to ten karabaček alebo pavucik ? Môzete nam to niekto priblizit ? Uz temer 50 rokov zijem vo Francuzsku, no a ten cit pre jazyk mi tiez akosi unika, ale inak moj francuzsky manzel i ja mame radi cesko-moravsko-slovensku kuchynu. Vdaka za vase namety, ktoré mi priblizuju moju rodnu zem.
redakcia
@chorvatka (5.10.2021 18:03)

Trocha sme pátrali a dozvedeli sme sa, že hovädzí (teľací) karabáček (alebo karabáčik, pavúčik) je mäso, ktoré sa nachádza v spodnej časti stehna nad nožinou a obsahuje rovnaké množstvo kolagénu ako nožina, nie je však taký prerastený a mäso je oveľa jemnejšie.
chorvatka
@redakcia (5.10.2021 22:47)
Dakujem za upresnenie, vcera mi mäsiar predal pol kila tejto dobroty, pripravime si ju v nedelu .Pekny vikend a este raz vam vsetkym vdaka.






 



TOPlist