Paradajkový dip:
Ako urobiť domácu salsu. Oceníte ju k čipsom, v tortile, na pizzi aj praženici

Veronika Lucáková, 24. augusta 2024     4 minúty čítania

Tento jednoduchý svieži dip je ďalším perfektným spôsobom, ako si užiť na slnku dozreté letné paradajky.



Foto: Shutterstock

Salsa je veľmi univerzálny dip z paradajok, ktorý si môžete vychutnať nielen s čipsami. Dá sa využiť v mnohých ďalších jedlách, čím oživíte a obohatíte každodennú kuchyňu. Vyskúšajte si pripraviť svoju vlastnú salsu a experimentujte s rôznymi kombináciami a jedlami.

Príprava domácej salsy je jednoduchá a vyžaduje len niekoľko čerstvých ingrediencií. Jej chuť môžete prispôsobiť svojim preferenciám, či už máte radi jemnú alebo pálivú verziu.

Recept na domácu salsu

Suroviny: 4 zrelé paradajky, 1 malá červená cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 zelená paprika (môžete použiť aj pálivú papričku, ako je jalapeño), šťava z 1 limetky, hrsť čerstvej koriandrovej vňate (voliteľné), soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 ČL cukru na vyváženie kyslosti

1. Paradajky nakrájame na malé kocky a vložíme do misky. Cibuľu a cesnak najemno nasekáme a pridáme k paradajkám. Papriku nakrájame na malé kúsky a zmiešame s ostatnými nakrájanými ingredienciami.
2. Pridáme šťavu z limetky, soľ, cukor a korenie podľa chuti. Rovnako podľa chuti môžeme pridať aj čerstvú, nadrobno nasekanú koriandrovú vňať. Zmes dobre premiešame a necháme odstáť aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.

Ako si salsu vychutnať

Najtradičnejším spôsobom je podávať salsu ako dip s kukuričnými čipsami (nachos). Čerstvosť a kyslosť salsy skvele dopĺňa chrumkavé čipsy a vytvára dokonalú kombináciu na každú párty.

Aj keď je salsa skvelá sama osebe, jej využitie v kuchyni je oveľa širšie. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju môžete začleniť do ďalších jedál.

Raňajky: Pridajte salsu na vaječnú praženicu alebo omeletu, získate tak raňajky s nádychom mexickej kuchyne.

Grilované mäso a ryby: Použite salsu ako omáčku na grilované mäso alebo ryby. Jej kyslosť skvele ladí s bohatou chuťou grilovaných pokrmov.

Náplň do quesadillas: Pri príprave quesadillas (mexické plnené tortillové placky) pridajte do tortillovej placky lyžicu salsy spolu so syrom. Výsledkom bude výborné jedlo.



Foto: Shutterstock

Pizza s mexickým nádychom: Namiesto tradičnej paradajkovej omáčky rozotrite na cesto salsu a pridajte ďalšie prísady, ako je chorizo, fazuľa alebo syr. Pečte ako klasickú pizzu.

Studené šaláty: Salsa môže slúžiť ako skvelá základná zložka pre šaláty – zmiešajte ju s čiernou fazuľou, avokádom a kukuricou pre rýchly a chutný šalát.

Plnené placky tacos a burritos: Salsa je skvelým doplnkom pre tacos a burritos, kde dodáva sviežu chuť a zvyšuje kontrast medzi rôznymi ingredienciami.





ANKETA: Dali ste si už niekedy v kine nachos so salsou?

21,7%



78,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist