Overený trik:
Kúpili ste broskyne tvrdé ako skala? Vieme, čo s nimi, aby rýchlejšie dozreli

Jarmila Horváthová, 27. augusta 2023     2 minúty čítania

Broskyne z dovozu sa často na pulty predajní dostanú ešte tvrdé a nezrelé. Vyskúšajte náš tip, aby ste si na nich mohli pochutnať čo najskôr.



Foto: Shutterstock

Pri pohľade na krásne sfarbené broskyne v obchode vám duša poskočí od radosti, ale keď ich vezmete do ruky, hneď vám je jasné, že si na nich len tak skoro nepochutnáte. Zvyčajne sú totiž tvrdé ako kameň.

Neznamená to, že si ich nemôžete kúpiť, plody dozrejú aj u vás doma. Aby sa však skôr než sa tak stane neznehodnotili, pri kúpe sa uistite, že nikde nie sú otlačené a majú neporušenú šupku.

Dozrievanie broskýň, ktoré doma vyložíte do misy, môže však trvať aj niekoľko dní. To však môžete urýchliť. Aby broskyne čo najskôr zmäkli a zostali šťavnaté, použite overený trik – vložte ich do papierového vrecka spolu s jablkom alebo s banánom a vrecko uzavrite. Položte na kuchynskú linku a najneskôr za dva dni by mali broskyne dozrieť.

Tajomstvo rýchlejšieho dozretia je v plyne etylén, ktorý jablká a banány vylučujú. Ten prispieva k procesu dozrievania iného ovocia a zeleniny a urýchľuje ho.

Počas dozrievania vo vrecku broskyne občas skontrolujte. Dôležité je to robiť opatrne, pretože nevýhodou broskýň je, že sú mimoriadne citlivé na tlak. So zrelými broskyňami manipulujte jemne a skladujte ich v zeleninovej časti chladničky maximálne 4 – 5 dní.

Prečo jesť broskyne



Foto: Shutterstock

Broskyne potešia ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie. Dužina obsahuje veľké množstvo provitamínu A, železa, vápnika a draslíka, ako aj vitamínov skupiny B.




ANKETA: Kúpite v obchode broskyne aj keď sú ešte tvrdé?

70,1%



29,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist