
Foto: Shutterstock
Všimli ste si, že niektoré jedlá, ktoré vám chutia už pri prvom súste, sú na druhý deň ešte lahodnejšie? Nie je to len vaša fantázia ani hlad! Prečo sa niektoré pokrmy menia na chuťovú bombu až po oddychu v chladničke?
Keď uvarené jedlo istý čas postojí, dochádza k zmiešaniu a prepojeniu chutí. Tuky, koreniny a kyseliny sa postupne spájajú, čím vzniká harmonickejšia a komplexnejšia chuť. Okrem toho enzymatické procesy, ktoré prebiehajú aj po dovarení, pomáhajú uvoľniť ďalšie vrstvy chutí.
Jednoducho povedané, niektoré jedlo doslova „dozrieva“ podobne ako dobré víno a na druhý deň chutia ako z úplne inej galaxie.
Za tým, že vaše jedlo je na druhý deň lepšie, stoja chemické procesy. Proteíny v mäse sa počas chladenia rozkladajú na aminokyseliny, ktoré zvýrazňujú umami chuť a lipidová oxidácia v tukoch pomáha uvoľniť arómy, čo prispieva k bohatšej chuti.
Na odležaných jedlách si môžete pochutiť, ak vás netrápi histamínová intolerancia, ľudia, ktorí ňou trpia by sa mali vyhýbať skladovaniu a zohrievaniu jedál a uprednostniť čerstvo pripravené pokrmy.

Foto: Shutterstock
Ktorý jedlám odležanie prospieva
Guláš je kráľom jedál, ktoré chutia ešte lepšie po zohriatí. Keď mäso a zelenina absorbujú koreniny a šťava zhustne, výsledkom je lahodná zmes chutí, ktoré sú na prvý deň len čiastočne rozvinuté. Čím dlhšie stojí, tým lepší je – niektorí tvrdia, že guláš je absolútne neprekonateľný na tretí deň.
Foto: Shutterstock
Kapustnica, podobne ako mnoho iných polievok, napríklad fazuľová, často chutí lepšie nasledujúci deň. Po tom, čo sa všetky ingrediencie prepoja, vzniká plná a bohatá chuť, ktorú čerstvo uvarená kyslá kapusta jednoducho ešte nemá.
Karí z indickej alebo thajskej kuchyne sa často pripravuje s rôznymi ingredienciami, ktoré potrebujú čas na plné rozvinutie chutí. Kokosové mlieko, karí, koriander, zelenina a mäso sa na druhý deň spoja do neprekonateľného zážitku.

Foto: Shutterstock
Lasagne, tento obľúbený taliansky pokrm je na druhý deň ešte šťavnatejší. Cestoviny absorbujú omáčku, syr získa bohatšiu konzistenciu a všetky vrstvy sa spoja do dokonalej harmónie. Stačí ich správne ohriať a pripravte sa na raj v ústach.
Diskusia k článku