Operný spevák Ján Babjak:
Moje najobľúbenejšie jedlá sú všetky

Nora Krchňáková, TV Varecha, 13. júna 2021     5 minút čítania

Rovnako ako spev mu ide fantasticky aj varenie. Reč je o opernom spevákovi Jánovi Babjakovi.



Ján Babjak nám v TV Varecha pripravil pirohy s lekvárom.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Operný spevák Ján Babjak sa narodil ako štvrté dieťa z piatich súrodencov do rodiny operných spevákov Štefana a Terézie v Banskej Bystrici. Ján, rovnako ako jeho brat Martin Babjak, absolvoval konzervatórium v Bratislave. Dnes je členom Opery SND v Bratislave a po uvoľnení pandemických opatrení skúša Verdiho operu Rigoletto a Dvořákovu Rusalku.

V TV Varecha ste nám pripravili klasické slovenské dobroty. Od koho ste sa naučili variť?

U nás sa vždy chutne varilo. Otec aj mama boli v kuchyni veľmi šikovní. Keďže obidvaja rodičia pochádzali z východného Slovenska, jedlá boli „šmrncnuté“ maďarskou, ale aj východnejšou kuchyňou. Tak ako naši rodičia sa učili od svojich starých rodičov a rodičov, podobne je to aj u mňa. Prvýkrát sa záujem o varenie u mňa naplno prejavil pri mojom vyše ročnom študijnom pobyte v talianskom Osime. Zo štipendia som totiž okrem ubytovania financoval aj svoj žalúdok. Talianska kuchyňa mi okamžite zachutila a postupne som sa zdokonaľoval vo varení.

Vedia variť aj vaši súrodenci? Pri akých príležitostiach sa stretávate pri spoločnom stole?

K vareniu máme pozitívny vzťah všetci piati. Azda najkreatívnejší je brat Pišta, ktorý nám pred vianočnými sviatkami urobí každému klobásky podľa receptu nášho nebohého otca. Ich vôňa nás vždy vráti v čase do detstva, keď rozvoniavali po celom byte už vyúdené. Sme veľká rozvetvená rodina a všetky naše stretnutia sú pre nás vzácne.

Ktoré sú vaše najobľúbenejšie jedlá?

Všetky, ktoré sa dajú zjesť. Keď sme boli deti, naši sa nepýtali, čo by sme chceli jesť. Čo sa navarilo, to sa jedlo a kto nechcel, hybaj od stola a buď hladný. Ale to sa stávalo len zriedka. Moje obľúbené jedlá boli bryndzové pirohy, rezance s tvarohom a so slaninkou, v zime huspenina či pečené kurča s plnkou. Milujem zemiakové pyré. Otec robieval fajné zapekané makaróny a v letných mesiacoch na výletoch fantastický kotlíkový guláš. Sladké bola mamina parketa – buchty na pare, palacinky, šišky s jahodovou penou, no jedna báseň.

Ako sa stravujete vy? Musíte si strážiť kilá, prípadne si nejaké potraviny odopierate?

V posledných piatich rokoch sa snažím jesť racionálne a vyvážene. Dva roky sa zaoberám cvičením s vlastnou váhou, a tak som tomu prispôsobil aj stravovanie. Vždy som mal rád všetky druhy jedál. Dnes si nič nezakazujem, len niektoré pokrmy som obmedzil.

Priniesli ste si zo zahraničných ciest aj nejaké kulinárske inšpirácie?

Mal som možnosť vystupovať v rôznych častiach Európy, ale aj mimo nej. Mojou najväčšou favoritkou sa stala japonská gastronómia. Mal som to šťastie, že som viackrát navštívil túto nádhernú krajinu. Na Japonsku je fascinujúce úplne všetko. Bol som absolútne ohromený, keď som prvýkrát ochutnal miestne špeciality. Po prvom koncerte som na slávnostnej recepcii videl neskutočnú krásu na prestretých stoloch. Pastva pre oči. Mal som pocit, že je barbarstvo dotýkať sa tej krásy. Mám rád národné jedlo Japoncov polievku ramen, morské plody, suši, sašimi, tempuru, fermentovanú sóju zvanú nattó. Jednoducho, čo nezjedlo mňa, zjedol som ja. Od severu na juh sa chute menili, no základom všetkého je posvätná ryža, ktorá nesmie chýbať na raňajky, obed aj večeru.



Pozrite si videorecept, ktorý Ján Babjak nakrútil v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:








Diskusia k článku







 



TOPlist