
Liehový ocot
Do nedávnych čias sme u nás poznali iba tradičný liehový 8 % ocot a používali ho ako univerzál na všetko. Tento je však vynikajúci predovšetkým pre konzerváciu – nakladanie a zaváranie. Svojím zložením a výrobným postupom je jedinečný a v uhorkových nálevoch nezameniteľný.Ten Bzenecký obsahuje navyše aj karamel, ktoré chuť a vôňu nálevu veľmi ovplyvnia. Dajte však pozor pri jeho výbere – pozrite sa na radcu.

Na dochucovanie, predovšetkým pre studenú kuchyňu, sú však vhodnejšie iné druhy octu, ktorých obľuba stále rastie.
Jablčný ocot
Jablčný ocot je jedným z tých, ktoré perfektne dochutia vaše šaláty, má výraznejšiu, ostrú chuť. Pri jeho použití na naloženie mäsa do marinády bude mäso krásne krehké a jemné. Vhodný predovšetkým v kombinácii s bravčovým mäsom.Veľmi jednoduchá je v prípade jablčného octu príprava dresingov. Skombinujte ho s kvalitným olejom, dochuťte bylinkami, soľou, čiernym mletým korením. K jablčnému octu sa do dresingu budú hodiť všetky druhy horčice, kôpor, cesnak aj med.

Biely a červený vínny ocot
Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok. Prešľahaním octu a oleja metličkou vznikne kalná, zľahka zahustená zálievka, ktorú dochutíte soľou, čiernym mletým korením, prípadne cesnakom alebo bylinkami, podľa konkrétneho receptu.Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí - pozrite sa na vhodné tipy.
Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.

Inšpirujte sa množstvom receptov od oceňovaných food bloggeriek v magazíne www.milujemeocet.cz.
Zdroj fotografií: Bzenecký ocet