Nové chute:
Pripravte si pohostenie v ázijskom štýle u vás doma

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 16. marca 2023     4 minúty čítania

Prekvapte svojich hostí a ponúknite im snacky v pre nás trochu exotickom ázijskom štýle.



Foto: Archív Lucie Ratkovskej

Lucia Ratkovská počas štúdia na strednej škole absolvovala polročnú stáž v Japonsku. Potom sa do krajiny vychádzajúceho slnka ešte raz vrátila a učarovala jej, rovnako ako tamojšia kuchyňa.

Dnes sympatická mladá žena vlastní reštauráciu Wasabi.stro, ktorá sa špecializuje na štýlové ázijské jedlá. Podľa jej odporúčania si niektoré pochúťky viete pripraviť aj doma, pretože všetko pre „domácu“ Áziu sa už dá kúpiť aj u nás – buď vo väčších supermarketoch, v ázijských obchodoch, či v špecializovaných e–shopoch.

Prísady do ázijskej kuchyne, ktoré kúpite aj u nás:

  • Japonská majonéza je hustejšia a krémovejšia ako naša majonéza, pretože sa na jej prípravu používajú len žĺtky, nie celé vajcia. Môže sa používať ako nátierka, do šalátov a všade tam, kde sa používa aj klasická majonéza.
  • Omáčka sriracha je pikantná omáčka, veľmi obľúbená v ázijských kuchyniach, jej hlavnou zložkou je čili a cesnak, takže sa používa na dochucovanie.
  • Riasy nori sú jedlé morské riasy, ktoré sa používajú na prípravu suši.
  • Fazuľky edamame sa tak nazývajú podľa tvaru, sú to však sójové bôby, ktoré sa zbierajú pred dozretím. V jedlách sa podávajú varené, ale sú obľúbené aj opečené ako snack.
  • Žemličky bao sa vyrábajú z rovnakého cesta ako knedle a parené buchty, pripravujú sa však vo forme malých, prehnutých placiek, do ktorých sa potom dá plnka. Dajú sa dostať aj hotové, tie sa potom len naparia a naplnia.


  • Pripravte si pohostenie s nádychom Ázie podľa reštaurácie Wasabi.stro:











    Diskusia k článku







     



    TOPlist