Nie je to odpad:
7 tipov, ako využiť orechové škrupiny. Pozrite, na čo všetko sa vám hodia

Jana Klimanová, 16. decembra 2023     3 minúty čítania

Škrupiny z vlašských orechov, ktoré ste použili do vianočného pečenia nevyhadzujte. Ešte sa im poteší vaše zdravie, príbytok aj záhrada.



Foto: Shutterstock

1. Vianočné dekorácie

Nepoškodené polovice škrupiniek vlašských orechov vyzerajú veľmi pekne a tak ich môžete využiť kreatívne. Skúste ich naplniť roztopeným voskom s knôtikom a obnoviť tak u vás tradíciu plávajúcich sviečok.

Ak k sebe prilepíte dve polovičky škrupiniek, medzi ktoré vložíte tenký povrázok, môžu z nich byť ozdoby na vianočný stromček, v prípade, že si ho chcete vyzdobiť podľa starých zvykov. Ak zlepené škrupinky nafarbíte, môžu sa hodiť aj na modernejšie ladené vianočné stromčeky či dekorácie.

2. Čaj na zdravie

Odvar z orechových škrupín má silné protizápalové a antibakteriálne účinky. V chladných zimných dňoch - pri nachladnutí, kašli či bolestiach hrdla - vám určite pomôže. Nápomocný bude aj pri problémoch so žalúdkom a močovými cestami, keďže pôsobí antibakteriálne a protizápalovo.

Recept je jednoduchý - 10 orechových škrupín (hrsť) povarte dvadsať minút v pol litri vody. Nechajte lúhovať 15 minút a sceďte. Po miernom vychladnutí môžete čaj osladiť medom.



Foto: Shutterstock

3. Výborné hnojivo

Orechové škrupiny sú bohaté na draslík, fosfor a iné minerálne látky, ktoré rastliny potrebujú na svoj rast. Podporia zakladanie kvetných púčikov aj rast koreňov. Škrupiny rozdrvte na čo najjemnejší prášok a pri sadení rastlín ich primiešajte do pôdy či rašeliny.

4. Namiesto mulčovacej kôry

Škrupiny sú výbornou mulčovacou vrstvou v záhonoch aj v kvetináčoch. Obmedzujú odparovanie vody, bránia tvorbe plesní a rastu burín. Navrstvite ich do výšky asi 5 centimetrov.



Foto: Shutterstock

5. Dobre urobia kompostu

Škrupiny z vlašských orechov výborne prevzdušnia a vydenzifikujú kompost. Keďže sa pomalšie rozkladajú, podvrte ich na čo najmenšie časti.

6. Do kvetináčov ako drenáž

Nedrvené škrupiny sú výbornou drenážnou vrstvou na dne kvetináčov namiesto keramzitu. Sú ľahké a vytvoria dostatok priestoru na odtekanie prebytočnej vody. Navyše sa dlho rozkladajú a pôsobia dezinfekčne.



Foto: Shutterstock

7. Ako podpaľovač

Ak máte doma krb či piecku, vysušené orechové škrupiny sú skvelým pomocníkom na ich rozkúrenie. Namiesto chémie vám stačia dve hrste škrupín a oheň sa pekne rozhorí. Ak si ich odložíte, na jar ich môžete použiť aj pri grilovaní - majú pomerne vysokú výhrevnosť a jedlu dodajú zaujímavú arómu.



ANKETA: Dávate škrupiny z vlašských orechov do kompostu?

32,6%



67,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist