Foto: Pravda - Robert Hüttner
Keď k nim navyše zavítajú rodáci, dajú im všetko. Nuž a my sa tam zase cítime ako medzi svojimi. I gastronómia, poznačená predsa len „juhom“, nám chutí. Chutné polievky, paprikáše, sarmy, pečené bravčové, kukuričné kaše, zákusky, koláče. Sladké i slané...
Dnes sme dostali chuť na slaný závin z neťahaného cesta. To si pripravíme z pol kila hladkej múky, lyžice oleja, soli a vlažnej vody. Cesto dobre vypracujeme, rozdelíme na šesť častí. Po pol hodine ho rozvaľkáme na poltucet tenkých plátkov, ktoré do bleda opečieme na platni. Na plechu potom pláty poukladáme na seba a pospájame ich plnkou.
Plnku si pripravíme z uvareného menšieho póru, ryže, soli, vegety a čierneho korenia. Vrchný plát potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180 °C do zlatista. Upečený slaný koláč potrieme vlažnou vodou, prikryjeme obrúskom a necháme vychladnúť. Pórový závin zapíjame mladým bielym vínom. Najlepšie svojím...
Diskusia k článku