Fedor Malík:
Neťahaný závin s pórom

Fedor Malík, 4. marca 2014     2 minúty čítania

Bol som nedávno v Nadlaku, centre rumunských Slovákov. Prisťahovali sa sem pred vyše dvesto rokmi a dodnes hovoria peknou mäkkou slovenčinou.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


V osemtisícovom Nadlaku ich žije slabšia polovica. Sú to dobrí a pokorní ľudia. Dostatok vzdelancov, stovky roľníkov, remeselníkov, záhradkárov. Živia sa prácou svojich rúk. Chovajú svinky, venujú sa včelám, obrábajú polia, starajú sa o záhrady a malé vinice. Sú sebestační a pohostinní.

Keď k nim navyše zavítajú rodáci, dajú im všetko. Nuž a my sa tam zase cítime ako medzi svojimi. I gastronómia, poznačená predsa len „juhom“, nám chutí. Chutné polievky, paprikáše, sarmy, pečené bravčové, kukuričné kaše, zákusky, koláče. Sladké i slané...

Dnes sme dostali chuť na slaný závin z neťahaného cesta. To si pripravíme z pol kila hladkej múky, lyžice oleja, soli a vlažnej vody. Cesto dobre vypracujeme, rozdelíme na šesť častí. Po pol hodine ho rozvaľkáme na poltucet tenkých plátkov, ktoré do bleda opečieme na platni. Na plechu potom pláty poukladáme na seba a pospájame ich plnkou.

Plnku si pripravíme z uvareného menšieho póru, ryže, soli, vegety a čierneho korenia. Vrchný plát potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme pri 180 °C do zlatista. Upečený slaný koláč potrieme vlažnou vodou, prikryjeme obrúskom a necháme vychladnúť. Pórový závin zapíjame mladým bielym vínom. Najlepšie svojím...



Diskusia k článku







 



TOPlist