Fedor Malík:
Nepečená gaštanová roláda

Fedor Malík, 28. novembra 2023     2 minúty čítania

Ak sa nespamätáme, o dvadsať-tridsať rokov už nebude u nás kvitnúť a dozrievať gaštan jedlý. Na juhu krajiny, aj pod Malými Karpatmi už takmer vyhynul.



Foto: Pravda

Možno mu je tu priteplo. A ničia ho aj choroby. Potvora huba monilia...

Ako deti sme v modranskom chotári šantili od januára do decembra. Najkrajšie to bolo na jeseň. Dozrievalo hrozno a z mohutných stromov gaštanov a oskoruší padali omamné nebeské plody.

V honoch Staré hory, Folegrunty, Ohnavy, Sebreky (známa Gaštanka), Búrky, Šarkaperky, Firigle... Rástli tam desiatky, stovky statných gaštanov. Všetko už bolo družstevné, už sa nekradlo, aj popadané gaštany patrili všetkým. S otepľovaním planéty prišla však botanická pohroma. Gaštany začali hynúť. Už ich máme v chotári len zopár a nedokážeme im pomôcť.

U mňa v záhrade zostal len jeden. Aj tohto roku zarodil. Plody boli menšie, bolo ich dosť, aj "papračka" s nimi bola. Treba ich na dvakrát šúpať, no z gaštanovej hmoty môžete potom čarovať. Torty, rolády, pyšteky, rožky, jazýčky. Gaštany, horká či biela čokoláda, nuž a vy, statní muži mi dovoľte spomenúť aj kalíštek karibského rumu! Nebíčko v oblakoch...

Poďme však na čosi jednoduchšie. Prinášam vám recept Anny Demrovskej zo Starej Pazovy. Netreba nič piecť a napriek tomu si pripravíte chutnú gaštanovú roládu.

Potrebujete 30 dekov prelisovaných gaštanov, štvrť kila práškového cukru, 20 dekov masla, 15 dekov horkej čokolády a trochu mlieka. Vymiešame gaštanovú hmotu a rozdelíme ju na dve časti. Do jednej vmiešame roztopenú čokoládu. Obe rozvaľkané časti položíme na seba a zrolujeme ich. Necháme stuhnúť v chladničke. Nakrájame úhľadné centimetrové plátky ozdobíme šľahačkou a záhradnými červenými malinami. Nuž paráda...





Diskusia k článku







 



TOPlist