Nejde vyklopiť, má divnú pachuť:
5 najčastejších chýb, ktoré môžu pokaziť výsledný dojem z upečenej bábovky

Jarmila Horváthová, 6. júla 2023     4 minúty čítania

Všetko ste urobili podľa receptu, ale nakoniec to dopadlo úplne inak. Bábovke sa nechce z formy von a vlastne ani veľmi dobre nechutí. Čo ste urobili zle?



Foto: Shutterstock

1. Nezvolili ste správnu formu

Ponuka bábovkových foriem v obchodoch je veľká, možno máte doma formu po babičke, každopádne však platí, že dobrý výber formy je zodpovedný za veľkú časť úspechu. Medzi klasiku patrí keramika, kamenina, liatina či varné sklo. Tieto formy majú výhodu, že rovnomerne vedú teplo, takže bábovka bude krásne rovnomerne upečená.

Nevýhodou foriem z týchto materiálov je, že ich treba naozaj dôkladne vymastiť a vysypať. Moderné silikónové a teflónové formy takúto predprípravu nevyžadujú, niektoré gazdinky im však nedôverujú, pretože majú obavy, či sa z nich pri vysokej teplote neuvoľňujú škodlivé látky.



Foto: Shutterstock

Ak chcete ísť na istotu, zvoľte jednoduchú klasickú formu bez zbytočných záhybov. Čím ich je viac, hotová bábovka síce bude vyzerať tvarovo efektnejšie, ale tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa cesto niekde prilepí a bábovka nepôjde vyklopiť.

2. Nevymazali ste formu dôkladne

Pri vymazaní formy sa dôslednosť naozaj vypláca, netreba zabudnúť ani na ten najmenší záhyb, platí, radšej viac ako málo. Najlepšie na vymazanie je maslo, masť, výborný je aj olej v spreji. Treba si dať pozor, aby bol vymazaný naozaj každý záhyb vrátame stredu (otvoru) formy, aby sa bábovka neprichytila tam.

3. Formu ste nedostatočne vysypali

Vysypať dôkladne formu je rovnako dôležité, ako ju dôkladne vymazať. Najlepšie na vysypanie sú hrubá múka, detská krupica, strúhanka, ale ak máte radi kokos, možno použiť aj ten.

4. Bábovku ste vyklápali hneď po upečení

Bábovku nevyklápajte hneď, ako ju vyberiete z rúry. Treba ju nechať 15 minút a lepšie aj o niečo dlhšie chladnúť vo forme. Potom ju prikryť tanierom a veľmi opatrne preklopiť.



Foto: Shutterstock

Ak predsa len nejde von a nepomohlo ani poklopanie po forme, snáď pomôže trik, ktorý sa používa desaťročia - namočte utierku do studenej vody, vyžmýkajte ju a položte na formu. Po niekoľkých minútach by sa mala bábovka „umúdriť“.

5. Forma nebola úplne čistá

Bábovka sa síce krásne vyklopila, ale má divnú pachuť? To môže byť spôsobené tým, že ste formu po predošlom pečení nedostatočne očistili a v jej záhyboch zostali zvyšky tuku, ktorý zožltol a dodal bábovke nepríjemnú pachuť. Takže platí, že formu po použití treba vždy dôkladne očistiť vodou a saponátom.

Čo s bábovkou, ktorá sa nevyklopí?

Ak sa vám bábovku nepodarilo priviesť na svetlo sveta pekne vcelku, nepoteší to, najmä ak ste ňou chceli pohostiť napríklad návštevu. To však môžete urobiť aj tak – vyberte ju z formy lyžicou, nakrájajte alebo rozdrobte na menšie kúsky a urobte ovocné poháre.



Foto: Shutterstock

Striedajte kúsky bábovky, ovocie a osladenú kyslú smotanu alebo šľahačku. Prípadne ju môžete aj pokvapkať likérom. Je to efektné aj chutné. Alebo môžete kúsky bábovky len rozdeliť na tanieriky a zaliať, teda prikryť smotanou a posypať ovocím. Chutný dezert to bude určite.






ANKETA: Stalo sa vám, že ste bábovku, či iný koláč museli vyberať z formy po častiach?

25,6%



74,4%







Diskusia k článku

martamm
Pre dobre vyklopenie formu dokladne vytriem maslom a vysypem mletymi orechmi, kokosom, ci makom. Nikdy sa neprilepi






 



TOPlist