
Foto: Shutterstock
Spodné časti špargle sú vláknitejšie a obsahujú viac lignínu – to je látka, ktorá robí rastliny pevnejšími, avšak ťažie stráviteľnými pre náš organizmus. A to sú dôvody, pre ktoré ich pred spracovaním špargle odstraňujeme (cca 2 cm).
Aj tieto odrezky sú však stále plné špargľovej esencie, len si vyžadujú trochu iný prístup k tepelnej úprave, než ich len jednoducho hodiť na panvicu...
Vývar je základ
Po tom, ako si pripravíte lahodnú špargľu podľa svojho obľúbeného receptu, môžete odrezané časti použiť na vývar. Je to asi najjednoduchší spôsob, ako využiť drevnaté konce špargle.Stačí ich umyť, nakrájať na menšie kúsky a pridať do vody spolu s cibuľou, mrkvou, cesnakom, bobkovým listom, trochou soli, čiernym a novým korením. Varte ich aspoň 30 – 45 minút a potom vývar preceďte. Výsledkom je jemný, špargľový vývar, ideálny ako základ do polievky, rizota alebo omáčok, či na podlievanie mäsa pri dusení.

Foto: Shutterstock
Známy foodbloger Martin Pyco Rausch dokonca do špargľového rizota zámerne nepridáva zeleninový vývar, pretože by podľa neho zatienil delikátnu chuť špargle. "Potom to už nie je špargľové rizoto, ale rizoto s kúskami špargle," hovorí v jednom zo svojich videoreceptov.
Na podlievanie ryže pri príprave svojho špargľového rizota používa práve vývar z končekov špargle. Tie najprv pozdĺžne prekrojí a varí približne 12 minút vo vode ochutenej pár zrniečkami celého čierneho korenia a štipkou soli.
Pripraviť a použiť špargľový vývar je aj super tip, ako sa môžete doma vynájsť, keď nemáte žiadny vývar na podlievanie rizota, dokonca ani v mrazničkových zásobách, ani nechcete používať žiadne polotovary, rôzne bujónové kocky či umelé ochucovadlá.
Vďaka tomuto spôsobu si budete môcť pochutnať na lahodnom špargľovom rizote aj tak. No a v neposlednom rade je to ďalší perfektný nápad, ako v kuchyni naozaj využiť všetko.
Chutné tipy
Kto ľúbi vyprážané, túto špargľu si určite vychutná. A čo z odrezanými končekmi, to už viete...V tejto krémovej polievke môžete namiesto zeleninového vývaru využiť ten špargľový. Jej chuť bude o to delikátnejšia.
No a rizotu dodá špargľový vývar tú najlepšiu chuť.
Diskusia k článku