Nech vás nezaskočí:
Natrafili ste v recepte na samokypriacu múku a neviete ako ďalej? Takto jednoducho sa k nej doma dopracujete

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     2 minúty čítania

V zahraničných receptoch na rôzne koláče sa medzi surovinami neraz objavuje self rising flour. Čo to vlastne je a ako sa v takejto situácii vynájsť?



Foto: Shutterstock

Ak ste kulinársky nadšenec a hľadáte inšpirácie aj na zahraničných receptových portáloch, veľmi pravdepodobne ste sa na nich už s termínom self rising flour stretli. Táto surovina sa používa pomerne často najmä v amerických a anglických receptoch na rôzne koláče.

Voľne preložené ide o samokypriacu múku. Je to vlastne múka, do ktorej bolo už v procese výroby pridané kypridlo, takže keď ju používate, nemusíte do cesta už nijaké pridávať.

V anglosaskom svete, najmä v USA a v Anglicku, ju dostať bežne v obchodoch, u nás sa dá kúpiť samokypriaca zmes, ktorá je však bezlepková, takže to nie je klasická pšeničná múka.



Foto: Shutterstock

Ak vás zaujme nejaký recept, kde sa používa samokypriaca múka a rozmýšľate, ako sa k nej dostať, je to jednoduchšie, ako si myslíte. Môžete si ju totiž úplne bez problémov pripraviť aj sami.

Recept je jednoduchý - do misy dajte 375 g múky, 3 lyžičky prášku do pečiva a 1/3 lyžičky soli a všetko dobre rovnomerne premiešajte, tento krok je naozaj dôležitý.

Takto si môžete naraz pripraviť aj väčšie množstvo samokypriacej múky, v dobre uzavretej nádobe vydrží niekoľko mesiacov. Pred použitím ju treba len dobre pretrepať. Výhodou je, že pri pečení už nemusíte tieto prísady vážiť, čo vám ušetrí čas.



ANKETA: Stretli ste sa už v nejakom recepte so self rising flour, teda so samokypriacou múkou?

60,0%



40,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist