Na cestách:
Nebojte sa mať vlastnú reštauráciu! Skúste to aspoň na jeden deň.

Autor hlavného textu: Momi, spracovala a rozhovor pripravila: Andrea Červenková, 11. februára 2015     13 minút čítania

Restaurant Day je celosvetový deň, kedy si ktokoľvek môže otvoriť pop-up reštauráciu. Aj v Bratislave!


Foto: Timo Santala

Ravintola Kääntöpöytä, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 21. 8. 2011.


Keď som oslovila našu Varecháčku Momi s prosbou o napísanie článku do nášho seriálu Svetové kuchyne, napadla jej skvelá myšlienka: poinformovať našu varecháčsku komunitu o Restaurant Day, ktorého sa zúčastnila v Prahe, kde žije. Pre mňa to boli nové a zujímavé informácie, preto verím, že aj vás zaujmú a že sa nájdu medzi vami takí, ktorí si svoju reštauráciu na jeden deň otvoria – možno už aj tento týždeň.




Foto: Marinella Ruusunen

Rantaraitin Bliniterassi, Espoo Ravintolapäivä / Restaurant Day 4. 2. 2012.


Už 15. februára 2015 sa bude konať tzv. Restaurant Days. Nápad vznikol vo Fínsku v roku 2011 a spojil vtedy 13 miest. Pri nateraz poslednom termíne, v novembri 2014, bolo zapojených úctyhodných 1698 tzv. pop-up reštaurácií v 35 krajinách sveta. Restaurant Day je jednoduchý a zároveň geniálny nápad. Umožňuje komukoľvek a kdekoľvek otvoriť si vlastnú reštauráciu, kaviareň či bistro. Nie však kedykoľvek – termíny sú fixné a vopred určené. V tomto roku 15. február, 16. máj, 16. august a 21. november. Karneval chutí a vôní spojí tisícky nadšencov gastronómie, odvážnych kuchárov overených špecialít i kulinárskych experimentátorov. Dáva možnosť variť a servírovať nielen rodine, kamarátom a známym, ale aj celkom neznámym, ktorí si práve vašu reštauráciu vyberú. Nie je príjemné tešiť sa z komplimentov a pochvál vašich dobrôt od celkom cudzích ľudí?


Foto: Marinella Ruusunen

Mi smakuje | Gdansk, Poland / Restaurant Day 17. 5. 2014.


Najzaujímavejšie na tom všetkom sú miesta konania. Nie je perfektné raz nejesť v starej známej reštaurácii či fastfoode, ale objaviť vo vašom okolí pop-up reštauráciu vo dvore bytového bloku, v advokátskej kancelárii, umeleckom ateliéri, u niekoho doma v obývačke či na záhrade alebo v garáži, na trávniku v parku či vo vypustenom bazéne? A ak sa toto dobrodružstvo snúbi s kvalitným, domácim, čerstvým jedlom, zážitok je dokonalý.


Foto: Zoltán Csík-Kovács

DesszertPiknik, Budapest, Hungary / Restaurant Day 18. 5. 2013.


Ja som si Restaurant day už dvakrát vychutnala ako divák a návštevník v Prahe. Koná sa tu od jari 2013 a stal sa jednou z najobľúbenejších akcií roka. Určite je za tým globálny trend varenia a propagácie dobrého jedla. Ale aj potreba v anonymite veľkomesta fungovať nielen v komunite, ale tiež spoznávať nových ľudí, priateliť sa a spriateliť sa. Jedlo a jedenie je predsa o radosti a komunikácii. Spája ľudí. Mne sa na tejto akcii páčilo aj to, že sa varili a podávali špeciality medzinárodnej kuchyne, zapojili sa mnohí cudzinci krátkodobo či dlhodobo žijúci v Prahe, alebo Česi, ktorí si priniesli dobrý recept na nápoj či jedlo z výletov do sveta. Podávali sa jedlá propagujúce zdravé a iné spôsoby stravovania – delená strava, vegetariánske a vegánske jedlá, raw-food. V Prahe to celé začalo na obľúbenej Krymskej ulici v štvrti Vršovice. Bohémske Vršovice susedia s noblesnými Vinohradmi. Na tejto dramaticky sa zvažujúcej ulici majú svoje sídlo autentické bary a kaviarne, vydavateľstvá, dizajnové a výtvarné štúdia, malé galérie. Je to ulica s nezvyčajnou atmosférou, v bežnom „provoze“ skôr pochmúrna a ušmudlaná kvôli ošarpaným bytovým domom z prelomu 19. a 20. storočia. Ale Restaurant Day z Krymskej spravil miesto, kde to síce žije vždy, ale tento krát to ožilo na iný spôsob. „Máte ešte tie úžasné zelené placičky?“ pýtam sa usmiateho (asi) grafického dizajnéra, kuchtiaceho na dvojplatničke vo výklade nenápadnej galérie. Na plackách si o pár domov ďalej pochutnával starší pán s vnučkou a navigovali ma až sem. „Jejda, tak ty už došli. Ale když vydržíte patnáct-dvacet minut, dostanete supr čerstvý. A nedáte si kámoščin geniální cheesecake?“ Na sladké som nemala chuť a tak som sa pri čakaní na placky nechala zlákať na výborný boršč. Skupinka sympatických otcov s deťmi ho vyvárala len tak vonku a z hľadiska svetového diania naozaj symbolicky – na rohu Krymskej a Ruskej. Restaurant Day sa v Prahe nekoná už len na Krymskej, ale po celej Prahe. A nielen v Prahe – zapojilo sa už aj Brno, Děčín, Beroun či Lednice.


Foto: Tuomas Sarparanta

Pitkä Kakku, Helsinki, Ravintolapäivä / Restaurant Day 19. 5. 2012.


Restaurant Day je sympatická akcia, ktorá vám vlastné, ale aj cudzie miesto môže predstaviť v úplne novom svetle. Koná sa v zásade cez víkend a napríklad aj vo Viedni. Čo tak si spraviť výlet do Viedne či Prahy nielen za pamiatkami? A vynikajúce je, že od minulého roka máme Restaurant Day aj v Bratislave. Zaregistrovať svoju reštauráciu môže každý z vás, Varecháči z Bratislavy. A o rozbehnutie Restaurant Day v inom meste Slovenska sa tiež oplatí pokúsiť. Úspech akcie, pri ktorej idú sympatie a láska cez žalúdok, je zaručený!


Užitočné linky:
www.restaurantday.org
www.facebook.com/RestaurantDayBratislava
www.facebook.com/RestaurantDayPrague?fref=ts



Medzi opakovaných organizátorov pop-up reštaurácii v rámci Restaurant Day v Bratislave patria aj ľudia z Rodinného centra Ráčik a z komunity Krasňanský zelovoc, z ktorej sme oslovili pána Miroslava Dudláka.


Foto: Ema Podobová


Odkadiaľ ste sa dozvedeli o Restaurant Day?

Ak si dobre spomínam, tak inšpiráciou k R-day pre nás boli Sandra Stasselová, Veronika Kovácsová a Veronika Boríková, ktoré otvárali svoje jednodňové reštaurácie v Bratislave ako úplne prvé ešte niekedy v lete 2013 a v zime 2014.

Koľko krát ste sa už zapojili do Restaurant Day?

Nám sa táto aktivita veľmi zapáčila, v roku 2014 sme sa zapojili tri krát, v máji, v auguste aj v novembri. Keď hovorím, že "nám", mám na mysli široký okruh nadšencov z prostredia Rodinného centra Ráčik a z komunitnej záhradky Krasňanský zelovoc.

Každú reštauráciu však organizujú vždy iní ľudia, ktorí to celé vymyslia, počnúc témou, jedlom a nápojmi, až po nejaký sprievodný program. Doposiaľ bolo spoločným znakom všetkých troch akcií, že sa konali na tej istej trávnatej ploche uprostred krasňanského sídliska pri našej komunitnej záhradke a tiež, že design akcií pripravoval náš kamarát, známy ilustrátor Ďuro Balogh.


Foto: Rastislav Blaško, isvatby.sk


Aké dobroty ste na Restaurant Day pripravili pre vašich návštevníkov a o čo bol najväčší záujem?

Májová reštaurácia sa niesla v znamení grilovaných steakov z pravej sviečkovice, ktoré sme doplnili o jarné zelené jedlá, čiastočne vypestované priamo na našej záhradke. Ako dezert sa podával jahodový Eton mess so šľahačkou. Motto reštaurácie bola slovná hračka "Krasňanský zelovoc hostí hostí".

Augustová reštaurácia mala dve zvláštnosti. Pri príprave a propagácii akcie úzko spolupracovali hneď tri takéto "reštaurácie" v Rači, okrem našej to bolo BISTRO Atelier a Zdravé potraviny Mlynček. Mali sme hostí, ktorí za celé poobedie prešli všetky tri "prevádzky".

Čo sa týka našej reštaurácie, jej myšlienka bola spoznať ľudí, ktorí sa na naše sídlisko, resp. do nášho mesta prisťahovali z ďaleka. Zavolali sme preto medzi nás našich priateľov z Beninu, Kamerunu, ľudí z vietnamskej komunity, Iraku, Iránu a Tibetu. Tomu zodpovedala aj exotickosť samotnej kuchyne. Pri organizácii nám pomáhali kamarátky z o.z. Marginal a z IOM, Miška Guldanová a Nina Paulenová, ktoré zabezpečili aj sprievodný program. Ilustrátor Ďuro Balogh vtipne prispôsobil pôvodné logo, namiesto "Krasňanský zelovoc hostí hostí" sa naša reštaurácia volala "Krasňanský zelovoc: Hostia hostia".

Novembrová reštaurácia bola taká jesenná klasika. Podával sa teplý guláš a tekvicová polievka, tortilly plnené cviklou a syrom, varené vínko,... Čo sa týka atmosféry, tá sa podľa mňa najviac vydarila práve pri tejto tretej akcii.


Foto: Ema Podobová


Koľko návštevníkov ste vo vašej pop-up reštaurácii mali naposledy? Zvyšuje sa jej návštevnosť?

Odhadujeme, že na akcie chodieva okolo 200 hostí, plus mínus. Na začiatku akcie si vždy organizátori dajú predsavzatia, ako si budú presne značiť počet hostí, počet vydávaných jedál a podobne. Pravda je taká, že keď prídu hostia, všetci majú plné ruky práce, aby zvládli kuchyňu, obsluhu, riady, odpadky.... Nikdy sa nám nepodarilo zistiť presné počty.

Pri príprave jedál na Restaurant Day ste použili aj produkty vypestované vo vašej Krasňanskej záhrade?

Áno, napríklad petržlen, bylinky, pažítka, šalát boli autenticky z našej záhradky.


Foto: Ema Podobová


Chystáte sa na Restaurant Day aj v tomto roku? S čím prekvapíte vašich hostí?

Na tejto akcii je príjemné to, že ju nikto nejako centrálne neplánuje. Vždy sa asi mesiac pred termínom dajú dokopy traja-štyria ľudia a ide sa do toho. Som presvedčený o tom, že aj v tomto roku to práve tak bude.

Pre lepšiu predstavu: tým, že je reštaurácia na lúke, musí sa komplet všetko doniesť a postaviť – kuchyňa, stany, prenosné WC, stoly, stoličky. Ak teda hovorím, že traja-štyria ľudia organizujú reštauráciu, bez pomoci ďalších 20 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, ktorí robia šoférov, čašníkov, smetiarov, umývačov riadu, ... sa jednoducho nezaobídu. A v tom je práve sila komunity Krasňanského zelovocu a rodinného centra Ráčik. Čo sa týka prekvapení, určite budú, ale fakt netuším aké.


Foto: Ema Podobová




Krasňanský zelovoc
Zeleninová záhradka, ktorá vznikla na jar 2013 na bratislavskom sídlisku v Rači. Je to priestor, kde si 27 rodín a priateľov Rodinného centra Ráčik spoločne pestuje zdravú zeleninu, priamo pod oknami svojej bytovky. Takéto lokálne pestovanie je v línii s aktuálnymi trendmi, ako sú návrat k prírode a zdravý životný štýl. Je vyjadrením určitej nezávislosti a revolty voči nekvalitným potravinám, ktoré ponúkajú obchodné reťazce. Vytvorením záhrady došlo ku kultivácii zanedbaného mestského priestoru. Čas venovaný hline je príležitosťou stráviť ho s priateľmi a s rodinou umožňuje viesť mestské deti k poznaniu prírody a k šetrnému zaobchádzaniu s obmedzenými zdrojmi. Na záhradke dochádza k stretu generácii – rodičia pestovateľov prichádzajú pomáhať svojim deťom a odovzdávajú im svoje pestovateľské múdrosti.

Rodinné centrum Ráčik
Je občianske združenie, ktoré 10 rokov pôsobí v mestskej časti Bratislava – Rača a vyvíja aktivity smerované na rodiny s deťmi. Vzniklo ako iniciatíva aktívnych ľudí (rodičov), ktoré mali potrebu priestoru určeného pre mamy, deti a celé rodiny. Jeho aktivity postupne obsahovo prerástli cieľovú skupinu rodín s deťmi a otvárajú priestor celej lokálnej komunite – obyvateľom Rače. Snahou rodinného centra Ráčik je umožniť im realizovať sa, kvalitne tráviť svoj voľný čas, naučiť sa pripravovať aktivity pre druhých, rozvíjať dobrovoľníctvo a spolupatričnosť.



Diskusia k článku

tinca
no dobrý nápad, len čo na to hygienici??
marcel83
To isté, čo na guláše na námestiach miest a dedín cez Vianočné trhy. Vo Fínsku sa takto nikto nad tým nezamýšľa. To môže naozaj len slovač....

Keď oberáte čerešne na záhrade a predtým ich oblozili húsenice a niekoľkokrát os*li škorce, dávate hygiene posúdiť zdravotnú nezávadnosť čerešní? Preboha veď sa uvedomte a nerobte z komára somára ľudia...
momi
presne tak, vôbec netreba takto uvažovať a vnášať podozrenia. táto akcia je predsa o niečom inom. ja som ju v prahe obehala dvakrát, vyskúšala všeličo od všelikoho a nič sa mi nestalo. je to to isté ako keď pozvete kamarátov a známych na rodinnú oslavu, opekačku, piknik... Osobne si myslím, že v hocijakej reštaurácii, jedálni a "obedovo-meníčkovej vývarovni" môže stravník dopadnúť podstatne horšie. Ak budete mať možnosť, Tinca, vyskúšajte v Bratislave. Budete milo prekvapená:-)
babidka
Myslim , ze chapem ako to @tinca myslela - ze ci sa nestane , ze sa toho "chyti" nejaky "aktivny hlupak" a nepokazi to vyzadovanim roznych povoleni :-)Ved to poznate : aktivny hlupak je horsi ako triedny nepriatel:-)
miroslavdudlak
Ak sa toho chyti nejaky "aktivny hlupak", tak je tazke odhadnut, ako to dopadne. Akokolvek, R-day nie je nijake podnikanie, nikto to nerobi za ucelom dosiahnutia zisku ale pre krasny pocit. Nie je to predaj jedla. Je to uzasny zazitok. Je lepsie si to vyskusat ako len tak syckovat.






 



TOPlist