Foto: Pravda - Robert Hüttner
Na prelome tisícročia sa však aj u nás odohrala „bylinková revolúcia“. Mnohé naše kuchyne začali rozvoniavať lákavými éterickými arómami nezvyklého zeleného sveta. Tymian, rozmarín, šalvia, oregano, čerstvý majorán, satu-rejka, koriander, ruta, bazalka, mäta medovka... Tie zelené „potvorky“ nielenže voňajú a chutia, ale dokonca aj liečia.
Bylinky nás presvedčili a neje-den z nás sa za posledné roky stal babkou bylinkárkou. Bylinky sa dnes dajú kúpiť azda i v novinovom stánku, najlepšie je si ich však dopestovať doma. Na balkóne, na priedomí, na okne, v záhrade. Čaro byliniek magnetizuje. Šalát bez nich nie je šalátom, mäso nevonia a cestoviny nechutia. Tie najchutnejšie sú tie „pasty“, ktoré sú ošetrené bylinkovým pestom.
Exluzívne pesto v tomto jarnom čase pripravuje i pezinský urológ Marián Kopečný. Pesto z medvedieho cesnaku! Prezradil mi aj recept. Zatiaľ ho však nepublikujem. Zradím vám však, že bez píniových orieš-kov to nejde. Tie však ja nemilujem. Sú arogantne voňavé a popíjať k nim musíte grécku retsinu. Nuž a to je ďalšia vec, ktorá mi nie je príliš „po srsti“.
Bylinky v nasej domacnosti idu do vsetkych salatov denodenne
Piniove oriesky su velmi drahe a daju sa nahradit napr. sezamovymi semienkami, vlasskym iorechmi ci mandlami.
Bylinky do kazdodenneho salatu idu vsetky, co prave na zahrade vyrasie: mlade listy pupavy, medovkove ci mintove listky, I mlade skorocelove listky atd. da sa zjest bez problemov skoro vsetko co na zahrade vyrastie.
- rastie mi ho tolko, ze ho mam ako burinu a musi do koppostu -
do pohára od detskej výživy a uložený v mrazničke vydrží, dnes som otvárala posledný pohár z minulého roku.