Fedor Malík:
Nebojte sa byliniek

Fedor Malík, 21. apríla 2015     2 minúty čítania

Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Ak budete úprimne odpovedať, tak si spomeniete nanajvýš na petržlenovú vňať, kôpor, pažítku a ligurček. Nič viac a nič menej.

Na prelome tisícročia sa však aj u nás odohrala „bylinková revolúcia“. Mnohé naše kuchyne začali rozvoniavať lákavými éterickými arómami nezvyklého zeleného sveta. Tymian, rozmarín, šalvia, oregano, čerstvý majorán, satu-rejka, koriander, ruta, bazalka, mäta medovka... Tie zelené „potvorky“ nielenže voňajú a chutia, ale dokonca aj liečia.

Bylinky nás presvedčili a neje-den z nás sa za posledné roky stal babkou bylinkárkou. Bylinky sa dnes dajú kúpiť azda i v novinovom stánku, najlepšie je si ich však dopestovať doma. Na balkóne, na priedomí, na okne, v záhrade. Čaro byliniek magnetizuje. Šalát bez nich nie je šalátom, mäso nevonia a cestoviny nechutia. Tie najchutnejšie sú tie „pasty“, ktoré sú ošetrené bylinkovým pestom.

Exluzívne pesto v tomto jarnom čase pripravuje i pezinský urológ Marián Kopečný. Pesto z medvedieho cesnaku! Prezradil mi aj recept. Zatiaľ ho však nepublikujem. Zradím vám však, že bez píniových orieš-kov to nejde. Tie však ja nemilujem. Sú arogantne voňavé a popíjať k nim musíte grécku retsinu. Nuž a to je ďalšia vec, ktorá mi nie je príliš „po srsti“.



Diskusia k článku

kuchticka
piniove oriesky su velmi drahe a bez nichsa da dobre obijst pridanim do salatu sezamovesemienka, mlete mandle ci orechy vlasske.
Bylinky v nasej domacnosti idu do vsetkych salatov denodenne
Piniove oriesky su velmi drahe a daju sa nahradit napr. sezamovymi semienkami, vlasskym iorechmi ci mandlami.
Bylinky do kazdodenneho salatu idu vsetky, co prave na zahrade vyrasie: mlade listy pupavy, medovkove ci mintove listky, I mlade skorocelove listky atd. da sa zjest bez problemov skoro vsetko co na zahrade vyrastie.


tatranocka
Byliniek sa netreba báť,ale treba ich poznať.Aby sa nestalo,že si spletiete cesnak medvedí s konvalinkou a jesienkou obyčajnou.Je to tak,ako pri zbieraní húb - opatrnosť je namieste.
venusa
Na bylinky a čaje som chodila so starou mamou, potom s mamou. Je pravda, že sa vyžívali presne tie o ktorých píše autor. Zato sme ich mali rozmanité v čajoch. Doteraz neviem, ako ich tak skombinovali, že sme nepocítili žiadne ujmy. A boli tak strašne dobré a voňavé. Akosi nám tie bylinky prischli ku krvi a opatrne skúšame všetky tie staré novo objavené. Neoslovili ma doteraz prenikavé vône a horkos´t, ktorá viac pokazí, ako rozvonia. Tie oriešky a semienka sa dajú zniesť sem-tam, len nie na všetko a všade. Ligurček je niečo úžasné a bol hádam v každej záhradke aj s kôprom Nevidno ho, aj mne odišiel. Predvlani sa mi vydarila saturejka. Doplním si toho roku, všetky vône, ktoré mám rada.
denyany
Bylinky sú úžasné. Neviem, čo tak škodí ligurčeku, rodičia ho mali na záhrade ako veľký ker priam ako burinu. A teraz si ho nevedia udržať, je slabý, vykape... Ani u mňa sa na parapete bylinkám nedarí, ale skúšam každý rok, nevzdávam sa.
kuchticka
@denyany - ligurcek mi rastie tak rychlo a Tolko. ze ho ,a, ako burinu, musim ho zlikvidovat do kompostu. nema ziadne naroky na podu. Ostriihavami mlade vyhonky na beznu-dennu potrebu a zbytok rastie do vysky az (niekedy) dvoch metrov, kvitne. ma semena krore zberam po dozrati a pouzivam do chleba (doma peceneho) ako kmin. Sam sa mnozi, takze ho mam stale viac a viac. U nas nemam dobru zem na pestovanie zeleniny, byvame pod horami (skor na horach), ale ligurcek rastie velmi dobre.
kuchticka
pardon ked som pisala volala sestra z Moravy (cez Skype) a narobila som vela chyb.

- rastie mi ho tolko, ze ho mam ako burinu a musi do koppostu -
janaka
Ja tiež robím pesto z medvedieho cesnaku, ale len s olivovým olejom a soľou, aby sme si ho udržali trochu dlhšie . Chutí výborne aj bez píniových orieškov.
farbuska
okrem štyroch spomenutých sa u nás vždy pestoval aj rozmarín, a majoránka.
zvoncek
k pestu z medvedieho cesnaku, taktiež horobím ako janaaka., potvrdzujem, stačí soľ a olivový olej, naplnený
do pohára od detskej výživy a uložený v mrazničke vydrží, dnes som otvárala posledný pohár z minulého roku.






 



TOPlist