Najobľúbenejšia sviatočná príloha:
Ako predĺžiť trvanlivosť zemiakového šalátu? Tieto rady sa vám zídu, ak ste ho spravili priveľa

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Či na Veľkú noc alebo na Vianoce, vždy ho robíme plný vandeľ a jeme ho niekoľko dní. Viete však, ako dlho vydrží majonézový šalát bez ujmy a dokedy je jeho konzumácia bezpečná?



Foto: Shutterstock

Bez majonézového zemiakového šalátu sa nezaobídu žiadne sviatky ani rodinné oslavy. Pri jeho príprave mávame zvyčajne "veľké oči" a tak ho často pripravíme oveľa viac než sa zje v jeden deň.

Ale to nám vôbec nevadí, veď predsa každý zemiakový šalát pripravený podľa rodinného receptu, chutí skvelo, a tak si na ňom s radosťou pochutnávame aj niekoľko dní. Je tu ale jedno ale...

So skonzumovaním šalátu by ste veľmi nemali otáľať, pokazí sa totiž raz-dva a hrozia vám zdravotné problémy. Ako dlho teda vydrží bez ujmy?

Ako zemiakový šalát skladovať

Zemiakový šalát s majonézou je najvhodnejšie uchovávať v uzavretej, najlepšie sklenenej nádobe a v chladničke. Takto vydrží 2 až 3 dni. Táto doba sa môže mierne líšiť v závislosti od:

  • použitých surovín – domáca majonéza, ktorú použijete na prípravu šalátu má kratšiu trvanlivosť než kupovaná.
  • teploty skladovania – šalát by mal byť skladovaný pri teplote 4 °C, ale najlepšie mu bude na mieste, kde je teplota 0 °C.


  • Ak chcete predísť pokazenému šalátu, pripravte si radšej menšie množstvo, ktoré sa rýchlo skonzumuje. Na skladovanie majonézového šalátu použite vzduchotesnú nádobu, aby sa minimalizoval kontakt so vzduchom, čo spomaľuje kazenie.

    Po príprave alebo servírovaní ho ihneď dajte alebo vráťte do chladničky. Ak viete, že nebudete konzumovať celý šalát naraz, rozdeľte ho do niekoľkých menších nádob, aby ste nemuseli opakovane vyberať veľkú nádobu z chladničky.

    A čo v kuchyni na linke?

    Mnohí pri konzumácii uprednostňujú nie úplne studený zemiakový šalát, majú ho radšej vlažný, kedy sa lepšie rozvinie jeho chuť a tak ho vyložia z chladničky oveľa skôr pred podávaním, aby nabral izbovú teplotu.

    Šalát by ste však pri izbovej teplote nemali ponechať dlhšie ako dve hodiny. Ak máte šalátu priveľa, vyložte z chladničky len také množstvo, ktoré skonzumujete, "oteplený" šalát už určite nevracajte naspäť do chladničky.



    Foto: Shutterstock

    Trvanlivosť šalátu môžete predĺžiť pridaným kyslých prísad - citrónovej šťavy alebo octu, ktoré bránia rastu baktérií. Pri príprave šalátu používajte studenú majonézu. Petržlenovú vňať na ozdobu pridávajte až pri servírovaní - bylinky sa začínajú kaziť pomerne skoro.

    Ako poznáte, že je už pokazený

    Aj keď dodržíte správne skladovanie, je dobré vedieť rozpoznať čas, kedy už šalát nie je vhodný na konzumáciu. Ak cítite kyslý, zatuchnutý alebo nepríjemný pach, šalát určite nejedzte. Nevyhovujúci šalát prezradí aj konzistencia - pokazená majonéza môže byť vodnatá alebo oddelená od ostatných zložiek.





    ANKETA: Robíte viac zemiakového šalátu, aby ste ho mohli jesť niekoľko dní?

    84,0%



    16,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist