
Stalo sa už dobrým zvykom, že vždy sa nájde Varecháč, ktorý na stretnutie prinesie dobrotu z vlastnej kuchyne. Tradične tak už robí Danda3 (na fotografii vľavo), ktorá sa zúčastnila na kurze varenia s Varechou už po štvrýkrát.

A toto sú jej fajnotky - datľovo-banánové kocky...

...a fantastický domáci ražno-špaldový chlebík, ktorý zmizol ak prvý.

Do tajov vitariánstva nás zasvätil výživový poradca Radek Látal. Vysvetlil nám zdravotné výhody pravidelného pitia smoothie s listovou zeleninou i dôvody, prečo jedlo tak veľmi ovplyvňuje naše zdravie. A niekedy sa pri tom dobre bavil...

Keďže princípom vitariánstva a zdravého stravovania vôbec je zachovať v potravinách čo najviac zdraviu prospešných látok a neničiť ich tepelnou úpravou, vyskúšali sme si recepty nenáročné na prípravu. Žiadne varenie, žiadne pečenie. V podstate nám postačil len kvalitný mixér. A tak sme umývali ovocie a zeleninu...

Čistili ovocie a zeleninu...

Krájali ovocie a zeleninu...

Mixovali ovocie a zeleninu...

A ochutnávali rozmixované ovocie a zeleninu...

Jedinou mužskou posilou varecháčskeho tímu bol Dodik28.

Suroviny poslušne čakajú, kým z nich nebude chutné zelené smoothie.

Takéto...

Tak na zdravie, Varecháči!

Chcete aj vy zažiť neopakovateľné popoludnie v škole varenia? Aj v decembri pokračujeme ďalším kolom našej súťaže Varíme s Varechou. Prihláste svoj recept a pridajte sa k nám!
Pozrite si recepty, ktoré sme pod vedením lektora Radka Látala pripravili s Varecháčmi v škole varenia:
Foto: Kristina Cheval, Radosť variť - Škola varenia v Poluse
Odpoveď výživového poradcu a lektora kurzu Radka Látala: Ovocie so zeleninou je možné kombinovať pri odšťavovaní aj príprave smoothie. Niektorým ľuďom môžu špecifické plodiny alebo kombinácie spôsobovať nadúvanie, no ide spravidla o individuálnu záležitosť a nie je dôvod sa preto vopred obmedzovať. Za seba môžem odporučiť napríklad vynikajúce smoothie z jablka, mrkvy a červenej repy, či z banánov a stopkového zeleru. Jediná kombinácia, ktorú ako výživový poradca neodporúčam, je s produktmi zo živočíšneho mlieka, ktoré zastavuje antioxidačnú aktivitu ovocia a nie je pre väčšinu populácie dobre stráviteľné.