Foto: Pravda - Ivan Majerský
Fedor Malík
Každý v niečom vynikal. Jaternice, paprikový podbradok, údený bôčik, mäsová roláda, údená tlačenka, modranské klobásy... len tuším salámam sa naši mäsiari vyhýbali. S výnimkou Vinca Helda. Pozri recepty na Zabíjačkové dobroty Ten ich robil na slavónsky spôsob. Jeho mäsová „húsenica“ bola na nerozoznanie od chorvátskeho kulenu... Klobásky, po modransky „luteránske pátričky“, sú v repertoári bravčových zabíjačkových špecialít u nás dominantným výrobkom.
Nerobia ich len mäsiari, ale aj veľa poľovníkov, pytliakov a amatérov. Či už s divinou, alebo kúskom hovädzieho, stále sú lákavé a chutné. Mäkkú klobásku si uvaríte a papkáte ju s horčicou a chrenom.
Tvrdú si nakrájate na tenké plátky, kladiete si ich na jazyk a zapíjate ostrým ryňákom. Môj priateľ Mirko Dudo však klobásky konzervuje s kvasenou kapustou. Je to recept jeho kraľovianskej babky Moniky.
Žiada si to väčší pohár. Na dno vrstva kapusty, potom zopár menších klobás na ležato, opäť kapusta a opäť klobásky, Vyzerá to skvele. Nuž a ako to chutí, to vám napíšem nabudúce. Ten „klobáskový“ pohár otvorím totiž až na Druhý sviatok vianočný, na Štefana...
Diskusia k článku