Fedor Malík:
Modranské klobásy

Fedor Malík, 28. novembra 2011     2 minúty čítania

Keď som to tak rátal, pokiaľ mi pamäť siahala, v starej Modre boli desiatky mäsiarov.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Ambro, Bakoš, Bartoš, Bittner Just, Held, Šipka, Fleischacker...

Každý v niečom vynikal. Jaternice, paprikový podbradok, údený bôčik, mäsová roláda, údená tlačenka, modranské klobásy... len tuším salámam sa naši mäsiari vyhýbali. S výnimkou Vinca Helda. Pozri recepty na Zabíjačkové dobroty Ten ich robil na slavónsky spôsob. Jeho mäsová „húsenica“ bola na nerozoznanie od chorvátskeho kulenu... Klobásky, po modransky „luteránske pátričky“, sú v repertoári bravčových zabíjačkových špecialít u nás dominantným výrobkom.

Nerobia ich len mäsiari, ale aj veľa poľovníkov, pytliakov a amatérov. Či už s divinou, alebo kúskom hovädzieho, stále sú lákavé a chutné. Mäkkú klobásku si uvaríte a papkáte ju s horčicou a chrenom.

Tvrdú si nakrájate na tenké plátky, kladiete si ich na jazyk a zapíjate ostrým ryňákom. Môj priateľ Mirko Dudo však klobásky konzervuje s kvasenou kapustou. Je to recept jeho kraľovianskej babky Moniky.

Žiada si to väčší pohár. Na dno vrstva kapusty, potom zopár menších klobás na ležato, opäť kapusta a opäť klobásky, Vyzerá to skvele. Nuž a ako to chutí, to vám napíšem nabudúce. Ten „klobáskový“ pohár otvorím totiž až na Druhý sviatok vianočný, na Štefana...




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, ja sa necham pozvat na taku specialitu. Nikdy som nepocula o kvasenej klobaske. Istotne lepsie ako utopenci.
modrykamen
Neviem prečo, ale v pohári, či konzerve sa pri sterilizácii chute lepšie premiešajú a asi im "čakacia" doba prospieva. Naozajstná pochúťka. A keď to otvoríte, tak nám prezraďte aké vínko tomu pasuje. Ja by som si otvoril rizling.
michalko1
Dobrý večer, nakladá sa vykysnutá kapusta? Koľko sa nechá naložený pohár stáť? Po vykysnutí sa pohár sterilizuje? Asi nie, keď ho otvorite na Štefana.






 



TOPlist