Foto: Branislav Brežák
Výhra určite potešila, v tomto prípade však išlo
najmä o cenné skúsenosti.
Na vytvorenie gastronomických skvostov mali súťažiaci dve hodiny. Skvostov preto, lebo jedlá museli porotcom nielen chutiť, ale mali byť aj krásne naservírované a lahodiť nielen jazykom, ale aj očiam.
Pastva pre oči aj jazyky
Na súťaži sa mi podarilo zastihnúť pri najväčšom pracovnom zápale budúceho cukrára Michala Končeka zo Strednej odbornej školy Janka Jesenského v Krupine. Ako inak, pritiahla ma práve príprava čokolády na zdobenie dezertu. Keď už boli „cikcaky“ a rôzne ďalšie tvary z čokolády na celofáne nachystané do mrazničky, nastal čas na servírovanie.
Hotové, už upečené kúsky mrkvových koláčikov Michal prekrojil na polovice, aby vznikli opticky zaujímavé trojuholníčky. Než začal servírovať všetky dobroty, z ktorých pozostával dezert, najprv preleštil papierovými obrúskami taniere.
Príprava dezertu, ktorý očaril porotu.
Vždy keď uložil ďalší kúsok, taniere opäť poutieral od omrviniek. Z chladničky vytiahol syrový krém pripravený z vyšľahaného syrokrému, mascarpone a cukru vo formičkách, na povrch ktorých naniesol želé pripravené z mrkvovej šťavy. Okolo krému poukladal nasekané pistácie, navrch položil lístok mäty a strapček ríbezlí. K tomu plátok sušeného jablka, kúsky vytvarovanej čokolády a ako čerešnička na torte sa na tomto diele objavila mrkvová šťava so semienkami z granátového jablka a kúskami ananásu. Hotovo, môže sa ochutnávať. Teda - porotcovia môžu...Porotcovia boli spokojní
Byť porotcom v takejto súťaži nie je určite ľahké, výroky, či povzbudenia však posúvajú mladé talenty ďalej. Vyjadrenia porotcov boli v tomto prípade veľmi pozitívne. Známy šéfkuchár Jaroslav Žídek, s ktorým na Vareche.sk prinesieme rozhovor už na budúci týždeň, sa na margo spomínaného mrkvového dezertu od Michala Končeka vyjadril len pochvalným pokývaním hlavy, slastne prižmúrenými viečkami a hodnotením: „Vynikající dezert, opravdu!“.
Vykostenie ryby v podaní nádejného šéfkuchára.
Možno aj jeho názor nakoniec prispel k tomu, že Michal skončil ako cukrár na výbornom treťom mieste. Okrem Jaroslava Žídeka na porotcovské stoličky zasadli aj majiteľ najprestížnejšieho ocenenia, čiže kuchárskej hviezdy Michelin, Pavel Pospíšil, milovník gastronómie Justin Topolský, šéfkuchár Peter Kulhány, či cukrárka Jozefína Zaukolcová.Držíme palce!
Celá porota sa vo svojich vyjadreniach svorne zhodla, že mladé talenty treba rozhodne podporovať, a takéto súťaže ich posúvajú ďalej. My z redakcie Varecha.sk s týmto výrokom môžeme len súhlasiť. A budúcim kuchárskym hviezdam držíme palce, nech idú za svojím snom a tvrdo pracujú. Ktovie, možno ich o nejakých desať- pätnásť rokov stretneme v reštaurácii, keď si necháme zavolať šéfkuchára, aby sme pochváli to úžasné jedlo, alebo zákusok, čo sme práve dojedli.
Veľká vďaka za organizáciu tejto súťaže patrí Klubu mladých kuchárov a cukrárov, ktorý pre odborné školy pripravuje veľké množstvo kuchárskych a cukrárskych seminárov.
Už sa teším na ten rozhovor :)