Trendy:
Mladí kuchári a cukrári bojovali o zlato!

Sandra Támerová, 3. februára 2011     4 minúty čítania

Jedným z vrcholov tohtoročného veľtrhu gastronómie Gastro Danubius bola aj súťaž Gastro Junior podporená známymi šéfkuchármi. Mladé nádejné talenty si zmerali sily v súťaži vo varení a pečení.


Foto: Branislav Brežák

Výhra určite potešila, v tomto prípade však išlo
najmä o cenné skúsenosti.


Žiaci stredných odborných škôl zameraných na stravovanie nenechali nič na náhodu, a na súťaž sa pripravovali niekoľko mesiacov vopred. Samotná súťaž na veľtrhu potom prebiehala po štvoriciach - vždy dvaja kuchári a dvaja cukrári.

Na vytvorenie gastronomických skvostov mali súťažiaci dve hodiny. Skvostov preto, lebo jedlá museli porotcom nielen chutiť, ale mali byť aj krásne naservírované a lahodiť nielen jazykom, ale aj očiam.

Pastva pre oči aj jazyky

Na súťaži sa mi podarilo zastihnúť pri najväčšom pracovnom zápale budúceho cukrára Michala Končeka zo Strednej odbornej školy Janka Jesenského v Krupine. Ako inak, pritiahla ma práve príprava čokolády na zdobenie dezertu. Keď už boli „cikcaky“ a rôzne ďalšie tvary z čokolády na celofáne nachystané do mrazničky, nastal čas na servírovanie.

Hotové, už upečené kúsky mrkvových koláčikov Michal prekrojil na polovice, aby vznikli opticky zaujímavé trojuholníčky. Než začal servírovať všetky dobroty, z ktorých pozostával dezert, najprv preleštil papierovými obrúskami taniere.

Príprava dezertu, ktorý očaril porotu.

Vždy keď uložil ďalší kúsok, taniere opäť poutieral od omrviniek. Z chladničky vytiahol syrový krém pripravený z vyšľahaného syrokrému, mascarpone a cukru vo formičkách, na povrch ktorých naniesol želé pripravené z mrkvovej šťavy. Okolo krému poukladal nasekané pistácie, navrch položil lístok mäty a strapček ríbezlí. K tomu plátok sušeného jablka, kúsky vytvarovanej čokolády a ako čerešnička na torte sa na tomto diele objavila mrkvová šťava so semienkami z granátového jablka a kúskami ananásu. Hotovo, môže sa ochutnávať. Teda - porotcovia môžu...




Porotcovia boli spokojní

Byť porotcom v takejto súťaži nie je určite ľahké, výroky, či povzbudenia však posúvajú mladé talenty ďalej. Vyjadrenia porotcov boli v tomto prípade veľmi pozitívne. Známy šéfkuchár Jaroslav Žídek, s ktorým na Vareche.sk prinesieme rozhovor už na budúci týždeň, sa na margo spomínaného mrkvového dezertu od Michala Končeka vyjadril len pochvalným pokývaním hlavy, slastne prižmúrenými viečkami a hodnotením: „Vynikající dezert, opravdu!“.

Vykostenie ryby v podaní nádejného šéfkuchára.

Možno aj jeho názor nakoniec prispel k tomu, že Michal skončil ako cukrár na výbornom treťom mieste. Okrem Jaroslava Žídeka na porotcovské stoličky zasadli aj majiteľ najprestížnejšieho ocenenia, čiže kuchárskej hviezdy Michelin, Pavel Pospíšil, milovník gastronómie Justin Topolský, šéfkuchár Peter Kulhány, či cukrárka Jozefína Zaukolcová.




Držíme palce!

Celá porota sa vo svojich vyjadreniach svorne zhodla, že mladé talenty treba rozhodne podporovať, a takéto súťaže ich posúvajú ďalej. My z redakcie Varecha.sk s týmto výrokom môžeme len súhlasiť. A budúcim kuchárskym hviezdam držíme palce, nech idú za svojím snom a tvrdo pracujú. Ktovie, možno ich o nejakých desať- pätnásť rokov stretneme v reštaurácii, keď si necháme zavolať šéfkuchára, aby sme pochváli to úžasné jedlo, alebo zákusok, čo sme práve dojedli.

Veľká vďaka za organizáciu tejto súťaže patrí Klubu mladých kuchárov a cukrárov, ktorý pre odborné školy pripravuje veľké množstvo kuchárskych a cukrárskych seminárov.





Diskusia k článku

evas13
Tešila som sa na tento festival gastronómie, sú tam úžasné veci, snáď na druhý rok. :) Pekný článok.
kucharronald
:) Aj ja som sa tešil, ale len tešil :( potom som nakoniec nešiel- urobil som veľkú a veľkú chybu!!! :) Snáď o rok kuknem :))
Už sa teším na ten rozhovor :)
evanaaa
Rony, a ja som myslela, že tam budeš aj ty. Teba také niečo nečaká?
kucharronald
možno čaká :) Naša škola tam súťažila len v carving fruit-vyrezávanie ovocia, kde sme dosiahli perfektné 3. miesto!!! :))
tedko
No to ovocie bola nádhera,ja som bola ,bola to pastva pre oči
tinca
aspoň vo varení sa podporujú mladé talenty, keď už na šport a iné niet peňazí, pekný článok






 



TOPlist