Fedor Malík:
Mirova osemdesiatka

Fedor Malík, včera 04:00     3 minúty čítania

Bola polovica novembra a zima začala vystŕkať rožky. Sychravo, nesychravo, chladno, nechladno, bolo treba sadnúť do auta a vypraviť sa nadol. Na „Maďare“, do Belej.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

V grófskom kaštieli privítal svojich priateľov slovenský rizlingový kráľ Miro Petrech. Významný vinohradník&vinár, autor a tvorca hádam najúchvatnejších ryňákov centrálnej Európy.

Slávnostný neskorý obed pozostával z miniporcie mignon – langoša s hubovým ragú a trhaným kačacím mäsom. Polievka bola krémová a sladká, žemľové krutóny chrumkavé. Ako hlavné jedlo som očakával mäsovú roládu, dobrotu z Potisia. Nebol som však sklamaný. Konfitovaná prepelička s pečivovým „soufflé“ a chrenovou redakciou bola skvelá.

V sprievodnej degustácii sa ponúkalo vyše dvadsať učebnicových Petrechových ryňákov ročníkov 2023 až 2001. Ojedinelá a jedinečná „petrolejová“ šou. A čo bolo najlepšie? Vopred tipovaný šampión RR 2001 víťazom nebol. Slávny starec, ktorý akosi už má život za sebou. Rozhodnutím znalcov k tomu najlepšiemu patril ryňák ročníka 2011! Aj ja som mu dal deväťdesiat punktov…

Ryňáky nám vyrajbali žalúdok. Stalo sa, čo sa stalo. Vyhladli sme a na ceste domov som už v mysli piekol a varil. Čo iné ako tú spomínanú mäsovú roládu. Už počas večera som recept na ňu konzultoval sa šéfkuchárom v kaštieli, pánom Romanom Remišom… Nuž teda.

Bravčové pliecko odblaňte, najemno pomeľte a zhomogenizujte ho so žemľou namočenou v mlieku. Masu ochuťte korením dľa vášho gusta, pridajte sušené rajčiny, kapary, pár čiernych olív, olivový olej, soľ a strúhanú hľuzovku.

Takýto polotovar úhľadne stočte do rolády a obaľte ju plátkami pršutu. Roládu pečte ošetrenú alobalom slabú hodinku v rúre pri 200 °C. Zbavte ju potom obalu a ešte minútku-dve dopečte. Podávajte ju s parmezánovo-zemiakovým pyré a bielou cibuľovou omáčkou.

Pochlipkávajte pritom nejaký dobrý Petrechov Rizling rýnsky. Len kde ho zoženiete?! Veď takmer celý vzácny vínny poklad sa už rozlieva v Japonsku, v Singapúre, v Nórsku...



Diskusia k článku







 



TOPlist