Fedor Malík:
Menú tierra sabor

Fedor Malík, 2. júla 2013     2 minúty čítania

Ten nadpis vo voľnom preklade znamená „ako chutí zem“. Ak je „tierra de sabor“ navyše napísaná vo veľkom žltom srdci, je to zároveň ochranný symbol a potvrdenie originality potraviny, ktorá pochádza zo španielskej provincie Castilla y León.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Kastília je magnetizujúca krajina, voňavá a chutná. Za tých pár dní strávených nedávno vo Valladolide, hlavnom meste provincie, som sa o tom presvedčil. Vrcholným zážitkom bola večera v International school of culinary arts. Mimochodom, tá akadémia kulinárskeho umenia je napojená i na Universidad de Valladolid (1293).

Abstraktný interiér akadémie je pretavený i do skladby kulinárskych dobrôt ponúkaných pod názvom Menú tierra de sabor. Podávané jedlá boli skvelé. Najprv predjedlo, po anglicky snack, po španielsky aperitivo! Kastílske tvrdé syry a k tomu husacia pečeň v rolke zo sušenej šunky (jamon). K tomu „čerešňové“ rosa-do Prieto Picudo 2012.

Po chvíli bola na stole veľká misa zeleného šalátu z Mediny s kúskami marinovaného a grilovaného prasiatka. Pochádzalo zo Segovie a podávalo sa s grilovanými jabĺčkami z DOP Bierzo! Všetko, ako čítate, bolo originálne a malo svoj pôvod. Bolo to také dobré, že som požiadal o dupľu. Čašník akadémie sa pousmial a priniesol mi ju.

Chutilo všetkým a bolo treba načať ešte fľašu vína. Čudujte sa, zelený šalát, grilované prasiatko, grilované jabĺčka... a červené víno! Obyčajné zemské cuvée, Tierra del vino de Zamora. Bol to fajn večer...



Diskusia k článku







 



TOPlist