Foto: Nenasyta
Meti Kosec krája tradičný slovinský sušený salám Čepleški želodec.
Prečo ste sa rozhodli usadiť sa v Česku?
Bolo to dosť zaujímavé: pôvodný dôvod bol celkom odlišný od nášho súčasného podnikania. Promož sa kedysi vyučil za kuchára, avšak dlhodobo pracoval v oblasti marketingu – v médiách. No vždy si prial vrátiť sa k svojej láske – k vareniu, a tak sa rozhodol, že by si chcel otvoriť reštauráciu a že by sa chcel venovať gastronómii. Ja som pôvodne pracovala ako detská psychologička, ale povedala som si, že je to dobrý nápad a že skúsime urobiť spolu vlastný podnik. Primoža som v jeho nápade podporila a v decembri 2012 sme si otvorili v Prahe reštauráciu Nenasyta. Takže pôvodne sme vlastne prišli do Českej republiky len kvôli Primožovej práci v médiách, ale nakoniec sme sa rozhodli otvoriť si vlastnú reštauráciu a zostali sme tu.
Mohli by ste objasniť názov vašej reštaurácie?
Nenasyta znamená nenásytný, je to niekto, kto nemá nikdy dosť jedla, chce stále viac a viac dobrého jedla. Vytvorili sme tiež značku Foodadventure – dobrodružstvo za jedlom. V Slovinsku sme si vytipovali farmárov, od ktorých kupujeme napríklad salámy, pršuty, syry, oleje, soľ, ktoré používame jednak v našej reštaurácii a tiež ich predávame. Toto Foodadventure – dobrodružstvo je i pre nás, keď ideme hľadať dobré jedlo a aj pre tých, ktorým ho potom privezieme a môžu ho ochutnať.
Foto: Nenasyta
Carpaccio z chobotnice z Jadranského mora.
Predávame na všetkých väčších farmárskych trhoch v Prahe. Zúčastňujeme sa aj na festivaloch jedla, kde sa vždy predstavíme, niečo uvaríme alebo grilujeme a hlavne predávame aj naše slovinské delikatesy.
Bolo to náročné zložité vybaviť všetky povolenia na otvorenie reštaurácie?
Áno, na začiatku to bolo veľmi ťažké, hlavne s byrokraciou. Navyše sme dobre neovládali jazyk. Všetko to trvalo dosť dlho, kým sme mohli v reštaurácii začať variť. Takže najskôr sme začali predávať na trhoch.
Foto: Nenasyta
Domáce cestoviny s morskými plodmi.
Sme tu už 4 roky a reštauráciu máme 2 roky.
V akej časti Prahy sa Nenasyta nachádza?
Je to v Prahe 6, čo to rezidenčná časť Prahy, v ktorej sa nachádzajú aj rôzne veľvyslanectvá a úrady. Je to dobrá lokalita a žijú tu labužníci, ktorí radi prídu ku nám na dobré jedlo a víno, takže zatiaľ sme s výberom lokality spokojní. Reštaurácia je veľmi maličká, keďže sme začínali z ničoho. Nemohli sme si dovoliť a vlastne ani sme ani na začiatku nechceli otvoriť obrovskú reštauráciu, lebo čo keby sa tento náš podnik nepodarilo rozbehnúť. Tak sme radšej začali s malou a keď sa nám bude dariť, tak snáď raz bude aj väčšia. Alebo možno otvoríme ešte nejakú ďalšiu reštauráciu.
Foto: Nenasyta
Sarma – tradičné balkánske závitky z kyslej kapusty plnené hovädzím mäsom, ryžou a kúskami pršutu.
Základom nášho menu je slovinská kuchyňa, ale ponúkame aj jedlá z celej stredomorskej kuchyne. Slovinsko je malá krajina medzi Jadranským morom, Chorvátskom, Talianskom, Rakúskom a na druhej strane Maďarskom. Všetky tieto vplyvy na našu kuchyňu ju urobili veľmi rozmanitou. Samozrejme je cítiť najmä taliansky vplyv: v našej reštaurácii pripravujeme mnoho domácich cestovín, z prímorského regiónu ponúkame veľa jedál z morských rýb a plodov mora. Z rakúsko-uhorskej tradície nám zostali klobásy, pečené mäso, bohaté dezerty.
Čo je typické slovinské jedlo?
Veľmi záleží od regiónu. Určite však pohánka s hríbikmi – to je veľmi tradičné jedlo. V zime sa robievajú pokrmy z jedného hrnca. Jedno z nich je hustá polievka Jota z kyslej repy s klobásou, fazuľou, zemiakmi. Je to výborný zdravý silný zimný pokrm. V zime v čase zabíjačiek sa robia rôzne klobásy, jaterničky. K nim sa podáva kyslá kapusta a oprážané zemiaky. Pri pobreží sa robia často domáce cestoviny. Na jar napríklad s veľmi zdravou divokou špargľou, ktorá sa v podstate nikde inde nepoužíva, možno len v Chorvátsku a v Taliansku. Na jeseň a v zime sa pripravujú cestoviny s hľuzovkou. Z dezertov by som spomenula Prekmursku gibanicu, čo je vrstvený koláč z jabĺk, orechov, maku, tvarohu. Je to veľmi sýty dezert, podáva sa na rôznych slávnostiach a svadbách.
Foto: Nenasyta
Jahodové tiramisu.
Môj odhad je, že v Prahe žije niekoľko stoviek Slovincov. Chodieva ako kto, ale väčšinou si Slovinci uvaria jedlo sami doma, takže nás navštevujú viac cudzinci a Česi. Spolupracujeme však s rôznymi slovinskými spoločnosťami, ktoré sídlia v Prahe a pripravujeme na ich kacie cateringy.
Boli ste už niekedy na Slovensku?
Áno, boli sme v Bratislave, ale vaše bryndzové halušky sme si dali v Prahe. A často ochutnávame slovenské klobásy, ktoré sa v Prahe predávajú na trhoch, kde aj my ponúkame naše dobroty. Slovenské klobásy sú vždy vynikajúce.
Diskusia k článku