Fedor Malík:
Marhuľový osúch s krkovičkou

Redakcia Varecha.sk, 15. októbra 2019     3 minúty čítania

Na modranskom námestí, len niekoľko krokov od Motoškovho súsošia štúrovcov, rekonštruujeme Bittnerovu kúriu zo šestnásteho storočia.



Roboty je tam ako na kostole. Ešte pred pár rokmi to bola „barabizňa", zbúranisko. Hnilá strecha, rozpadnuté škridly, popraskané múry, pivnica pod vodou. Znalci nás od kúpy odrádzali. Len zbúrať a postaviť nanovo! Nedalo sa, bol to pamiatkovo chránený objekt. Nasledovali roky úmornej práce. Tie neboli zadarmo. Založený rodinný dom a vysoké pôžičky od úžerníckych bankových inštitúcií...

Dnes sa na náš dom už dá pozerať. Bývať tam ešte nemožno, pivnica a prízemie sú však už funkčné. Až tak, že tam zavše urobíme degustáciu, prijmeme priateľov. Niekedy je to náročné. Minulý týždeň sme tam privítali väčšiu skupinu vedcov zo Smolenického zámku. Boli z celého sveta a boli hladní a smädní. Pripravovali sme sa na to dva dni...

Pár plechov chrumkavých pagáčov a voňavých osúchov. Slaných i sladkých. Pečená klobása, dva kutchany krkovičky na cibuli, pikantná bravčovo–cesnaková fašírka, ratatouille z vlastnej zeleniny, dve misy zemiakových „nokov", zeleninové šaláty, veľká syrová misa, chrumkavý častiansky chlebík. Stoly sa prehýbali a chute návštevníkov sa rôznili.

Podávalo sa štrnásť druhov našich odrodových vín. Maďari si pochvaľovali kombináciu klobásy a veltlínskeho zeleného. Francúzky pochlipkávali moravský muškát, Škandinávcom sa páčilo „priateľstvo" pagáčov a tramínu (!?), Taliani popíjali barikové Chardonnay, Hispánci otvárali už tretiu fľašu nášho Hromu. Prirovnávali ho k argentínskemu Malbeku.

Len „Ázia " bola akási nepochopiteľná. Indovia nepili, Japonci a Kórejčania sa s vínom neláskali a gastronomické správanie Číňanov bolo na pousmiatie. Držali spolu a všetci svorne sa hostili kombináciou, nad ktorou som otváral oči. Videli ste už na tanieri sladký marhuľový kysnutý koláč so šťavnatou krkovičkou na cibuli? Ich šéf Li Xie sa usmieval a tľapkal ma po pleci. Vraj či mu do Šanghaja pošlem recept na túto našu špecialitu...

Diskusia k receptu

2 komentáre k článku
Mna to uz vôbec neprekapuje. Kombinacie sladého a slaného su casté , napriklad jahnacina na susenych marhuliach je vynikajuca, ak niekto chce recept, rada ho napisem. A navyse ako sa hovori : proti gustu ziaden disputat.

Vdaka za vase postrehy, vzdy prinesu nieco nové a zaujimavé.
Aj ja mam rada sladko slané kombinácie, milujem červenú šošovicu so sušenými marhulami, keď sa u nás pečie kura, vždy ho plním s cibuľou a jablkami. Ale priznám sa, koláč s mäsom som ešte neskusala


Pridaj komentár k článku:



TOPlist