
Foto: Shutterstock
Určite ste sa pri mnohých receptoch na koláče či zákuskové a tortové korpusy stretli s tým, že sa maslo, ktoré je súčasťou cesta najprv vyšľahá do peny. Prečo je tento krok taký dôležitý, keď je jednoduchšie ho len primiešať do cesta?
Dôvodom, prečo sa neoplatí tento odporúčaný postup vynechávať je fakt, že s našľahaným maslom bude cesto oveľa nadýchanejšie a ľahšie, čo v konečnom dôsledku prospieva aj chuti. Pri šľahaní sa totiž do masla dostávajú vzduchové bublinky a tukové molekuly ich tam pevne uzatvárajú.
Aby sa aj z takého triviálneho kroku, akým je našľahanie masla, nestala malá kuchynská dráma, je dobré vedieť pár veci. Hneď tou prvou je, že maslo, ktoré sa chystáte šľahať nemôže byť priamo z chladničky – teda môže, ale keď ho dáte do mixéra, budete ho mať po celej kuchyni...
Maslo by ste mali vybrať oveľa skôr, aby zmäklo a získalo izbovú teplotu, alebo aby sa zohrialo minimálne na 18 stupňov. Urýchliť tento proces pomôže, ak maslo nakrájate na malé kúsky.

Foto: Shutterstock
Šľahanie mixérom
Na malé kúsky nakrájané mäkké maslo vložte do čo najužšej a vysokej nádoby a na šľahanie použite ručný mixér. Len ak spracúvate veľké množstvo masla, tak použite kuchynský robot s misou. Na šľahanie masla sa používajú metličky alebo metličkový nadstavec, nie hnetací hák alebo tzv. T-čko.Najprv treba mixér nastaviť na nízku rýchlosť a začať šľahať na dne nádoby. Keď maslo trocha zväčší svoj objem, pomaly presúvajte mixér nahor a prepnite na vyššiu rýchlosť. Šľahajte približne 3 až 4 minúty, v závislosti od množstva masla.
Keď maslo dosiahne krémovú konzistenciu, je hotové. Maslo by sa nemalo šľahať príliš dlho, zraziť sa síce nezrazí, ale vzduchové bubliny, ktoré chceme nahnať do masla, pri dlhom šľahaní zmiznú a hotový upečený koláč už nebude taký nadýchaný.

Foto: Shutterstock
Diskusia k článku