Trendy:
Malý kurz fotografovania jedla

Sandra Támerová, 1. júla 2011     9 minút čítania

Fotografujete vlastné výtvory a pridávate recepty na Varechu? Tak čítajte ďalej.


Foto: Canon

Zeleninové makhani nafotené odborníkom.


Minulý týždeň som dostala pozvanie na strávenie príjemného popoludnia pri varení jedál a zároveň aj ich fotografovaní..

Prišlo mi to ako fajn nápad, variť sa totiž malo v mojej obľúbenej indickej reštaurácii Ganesh Utsav. A priučiť sa niečomu novému vo fotografovaní nie je nikdy na zahodenie, najmä ak fotenie jedla patrí k mojej pracovnej náplni :-D.

Ako organizátori zdôraznili, indická reštaurácia bola vybratá zámerne, práve pre jej úžasnú rozmanitosť surovín aj korenín a tiež pre jej farebnosť. Farby na fotografiách totiž niekedy vyzerajú lepšie ako v skutočnosti. Stručne zhrniem, čo som sa na krátkom workshope o fotení dozvedela.

Dôležité je svetlo

Na stole boli poukladané fotoaparáty od úplne najmenšieho digitálneho, až po veľké „mašiny“ s obrovským objektívom. Ako prvé ma zaujímalo, koľko by som mala investovať do fotoaparátu, ak chcem robiť naozaj pekné a zároveň aj kvalitné fotky. Pán Daniel Ferenčík zo spoločnosti Canon Slovakia sa len pousmial a vysvetlil mi, že na fotenie dobrých fotiek nepotrebujem žiaden super aparát.

Poukázal v prvom rade na úplné základy, ktoré by mal vedieť každý začínajúci fotograf. Veľmi, ale naozaj veľmi podstatné je svetlo. Blesk síce tiež urobí tiež svoje, ale priame svetlo je dôležitejšie. Môžete si to vyskúšať doma veľmi jednoducho, potrebujete len denné svetlo. Ak nie je k dispozícii, použite malú lampu, papier na pečenie a pokrčený alobal.

Ako na to v domácom prostredí?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Ilustrácia, ako môžete doma skúšať
hru so svetlom pri fotografovaní.


Aby ste videli rozdiel, urobte zopár fotografií jedla na tanieri len tak, bez akýchkoľvek pomôcok, s bleskom, aj bez neho. Nasleduje ďalší krok.

Pred seba si postavte tanier s jedlom, oproti sebe zapnite lampu a namierte jej zdroj na jedlo. Kvôli rozptylu svetla je však dobré dať pred lampu papier na pečenie, ktorý má doma každá gazdinka. Je to potrebné preto, aby svetlo nesvietilo prudko len na jeden bod na tanieri, ale aby sa rozptýlilo na väčšiu plochu. Opäť si urobte fotografie kvôli končenému porovnaniu všetkých snímok.

Ak sa vám zdá, že svetlo je aj napriek tomu len na jednej polovici taniera, pomôžete si zase pokrčeným alobalom. Ten umiestnite oproti zdroju svetla a natáčajte na všetky možné strany a cvakajte, kým sa vám nebude zdať, že ste trafili ten správny uhol. Takto sa vám môže podariť urobiť takmer profesionálnu fotku aj v domácom prostredí.

Ak ste sa dostatočne pohrali so svetlom, nastáva fáza zaostrenia. Na mojom fotoaparáte mi pán Ferenčík nastavil fotenie vo formáte AV, kde sa dá nastaviť aj hĺbka ostrosti. A tu je opäť už všetko o hraní sa a skúšaní a cvakaní do nemoty. Presný návod neexistuje, to by potom predávali vopred nastavené foťáky a všetci by fotili len úžasné fotky a vystavovali v renomovaných galériách po svete. :-D

Zopár dobrých trikov

  • Dobrým tipom na efektné fotenie jedla je nefotiť ho zvrchu. Skúste to z nižšieho uhla, než ako to robíte bežne. Okrem toho, že jedlo nafotené zvrchu môže vyzerať nudne, z nižšieho uhla sa vám možno podarí odfotiť aj to, čo by inak zostalo ukryté a jedlo bude iste vyzerať vznešenejšie a objemnejšie.

  • Foto: Canon

    Cibuľová Pakkora, tiež fotená
    rukou odborníka.


  • Foťte so zaostrením – najprv zaostrite, stlačte spúšť len do polovice, aby aparát mohol zaostriť to, čo chcete mať naozaj ostré a až potom cvakajte. A cvakajte opäť dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní. Fotka vyzerá naozaj zaujímavejšie, keď sú ostrejšie detaily jedla a pozadie zostáva akoby zahmlené. Vtedy vynikne len to, čo má, teda v našom prípade jedlo.
  • Naštylizujte si svoje jedlo! Tak ako sa modelky pred fotením líčia, aj jedlo treba na fotenie pripraviť. Vhodné je zamyslieť sa, na čom jedlo naservírovať, v akom prostredí ho fotiť a ako jedlo ozdobiť, aby bolo farebné a na fotke vyzeralo naozaj lákavo. Jedným z trikov je napríklad pokvapkanie alebo potretie jedla olejom, čo privodí mokrý, prípadne lesklý efekt, vďaka čomu jedlo pôsobí príťažlivejšie. Tiež napomôže tomu, že jedlo zostane dlhšie čerstvé. Netreba to však preháňať, aby napríklad jedlá nepôsobili príliš mastne, alebo rozmočene.
  • A ešte jeden tak trochu uletený tip. V umeleckej brandži sa pošuškáva, že niektoré jedlá na umeleckých fotografiách v skutočnosti ani jedlá nie sú. Vraj ide len o napodobeniny. No a dokonca som počula, že sa praktizuje aj jedna nechutná vec a to postriekanie jedla pred fotením lakom na vlasy, vraj sa potom pekne leskne a dlhšie drží tvar...


  • Indická kuchyňa sa fotí super


    Foto: Canon

    Pri varení so šéfkuchárom,
    jedlo si nakoniec aj odfotím.


    Je to pravda, môžem to osobne potvrdiť. Krásne farebné jedlo sa totiž fotí oveľa ľahšie a lepšie ako nejaké fádnejšie. Na workshope sme mali možnosť vybrať si a uvariť jedno jedlo spolu so šéfkuchárom indickej reštaurácie Ganesh Utsav v Bratislave - Manojom Kummarom. Väčšinu jedál som už poznala aj ochutnala, keďže asi pred rokom sme tu nakrúcali videorecepty na Varechu.

    Aj preto som si vybrala niečo, čo som ešte neochutnala -
    Zeleninové makhani. V miskách ma už čakali úhľadne nakrájané suroviny a tiež predvarená zelenina – mrkva, karfiol, zemiaky a zelený hrášok. Základ bol veľmi jednoduchý , na oleji som opražila rímsku rascu, zázvor, cesnak a cibuľu. Po chvíli som pridala kurkumu, čili prášok a mletý koriander. Toto všetko sa chvíľu spolu pražilo. Potom som pridala paradajkovú pastu, senovku grécku, chat masalu, cukor, soľ, pastu z kešu orieškov a maslo.



    Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

    Zeleninové makhani, tentokrát
    fotené v mojom podaní :-D


    Na inej panvici som si na masle opražila cibuľu a paradajky a po chvíli som pridala aj hotovú omáčku a uvarenú zeleninu. Fotila som len s veľkým sebazaprením, tá vôňa bola totiž priam nervydrásajúca a bolo ťažké udržať slinky na uzde. Keďže som mala len zopár pokusov, fotka mi nevyšla úplne podľa mojich predstáv, neustále však musím premýšľať nad tým, ako to prežívajú fotografi, ktorý sa foteniu jedál venujú dennodenne...

    Vynikajúco tiež všetkým prítomným chutila aj Citrónová ryža, ktorá bola pripravená naozaj veľmi rýchlo. Indovia totiž ryžu najprv uvaria vo vode ako cestovinu a potom ju ďalej upravujú a korenia podľa chuti a použitia k rôznym pokrmom. Na oleji sa potom len opražili kešu oriešky, hrozienka a kurkuma, podľa chuti sa pridala soľ a po troch minútach opekania sa pridala šťava z jedného citróna. Stačilo premiešať a chutná ryža sa mohla podávať!


    Indické jedlá chutili výborne a niečomu som sa azda aj vo fotení priučila. Budem skúšať a cvakať a meniť svetlo a hĺbku ostrosti. A variť! Indické jedlá mi učarovali už dávno a inšpirácie nie je nikdy dosť. Dúfam, že som trochu inšpirovala aj ja vás, keď už nie receptami, aspoň chuťou skúšať niečo nové pri fotení. Trebárs aj jedál k nám na Varechu :-D





    Diskusia k článku

    kuchticka
    Nadhera - recept i foto. Ta tvoja fotka je rovnaka ako od toho profika. Ja fotit neviem dost dobre, potrebujem sa vela ucit. Zaujimave skolenie pre nas Varechacov. Vdaka.:-))
    alexdidi
    Tak, že si ma inšpirovala, tak to si píš. Síce som aj doteraz cvakala a cvakala a až potom sa snažím vybrať to čo sa mi najviac pozdáva, ale ako úplný amatér všetko len skúšam a rôzne grífy určite pomôžu. Určite to skúsim s papierom na pečenie či alobalom....vďaka za inšpirácie.....
    pivonka
    Tipy na fotenie - tak toto sa už na Vareche žiadalo. Vďaka!
    evusik
    pekná reportáž, človek sa rád priučí nový veciam.... to o tom laku na vlasy som aj ja počula :-)
    lucylee
    Perfektna reportaz a perfektne mnamky :) A vyzeras super!
    svetlana9
    Tvoja fotečka je jasnejšia a je viac zrejmé, čo je v miske. Fotím už asi 3 roky, prešla som samokurzom, fotím prírodu, oblaky, západy slnka, kvietky, maličké zvieratká, kostoly,vtáky, čo skrátka príde všetko ma zaujme. Každý objekt sa fotí inak a moji kolegovia fotografi hovoria - ak zo 100 záberov je jedna fotka dobrá - aj to je úspech. Keď niekomu poviem, že som bola niekde na výlete a urobila som 400 fotiek, tak sa čudujú, že čo som tak veľa mohla fotiť. No skrátka - je to záľuba - hobby - na ktorom je stále čo vylepšovať. Keď idem venčiť moju havinku, tak v jednej ruke držím vôdzku a v druhej fotoaparát. Doporučujem každému - je to dobrý relax.
    garanco
    Zaujímavé rady, iste sa trochu priučím, som iba samouk, ešte tak naznačiť, ako sa má človek tváriť, ak chce, aby ho niekto odfotil aj s jedlom a aby z toho nebol potom horor:-(( .
    jody
    Fotografujem takmer odmalička a vďaka komukoľvek za digitál, môžem cvakať o dušu a nie míňať filmy a ešte čakať na ich vyvolanie... :-) Tipy a triky sú dobré, ale ono je to celé hlavne o pocite z fotky, z toho, čo tam chcem mať a čo tým chcem povedať a ako to pôsobí. Nepovažujem sa za zlého fotografa, ale ani za majstra a tak sa mi hodí tip na pohranie sa so svetlom pomocou papiera na pečenie a alobalu. Hlavne ak fotím už bez denného svetla... Ja niekedy spravím z receptu 30-40 fotiek (možno viac, nepočítala som to :-))) a potom mám z čoho vyberať. @Sandri , super ti to ide... :-) Vieš nejako bližšie popísať to fotenie vo formáte AV?
    sandratamer
    Odpoviem ti len ako totálny laik :D Ak máš na foťáku formát AV, nastav si ho. Ja potom krútim dokola kolieskom na posúvanie snímok, a na displeji sa mi zobrazia hodnoty zaostrenia, dajú sa meniť tým krútením. Treba posúvať a skúšať, kedy a pri akej vzdialenosti ti to zaostrí najlepšie. A nesmej sa :-D (tak mi to ukazoval odborník, asi si zaplatím kurz, chcem sa vyjadrovať viac fotograficky!!! :-D)
    jody
    @Sandri - :-DDDDD aspoň vidno, aký som ja odborník, človek od fachu by nafľaku pochopil o čom hovoríš :-))))))))) Ale ja sa aspoň bavím, fakt dobre napísané...tak dobre po lopate, pravda, ak by som v tomto prípade vedela, čo je lopata... Som zvedavá, čo mi na to doma povie technicky zdatnejšia polovica a budem informovať! :-))))))
    frezia68
    @Sandri ,včera som pozerala na STV 2 Večer pod lampou s moderátorom Hríbom a boli veľmi zaujímavé ukážky práve z indickej reštaurácie,nesúvisela Tvoja návšteva s touto reláciou?Lebo som zapla neskôr a neviem,o ktorú reštauráciu išlo,ale veľmi sa mi v ich kuchyni páčilo,aj vysvetľovanie okolo ich jedla.Žijú o mnoho zdravšie,ako my a vedia o každom korení a bylinkách,o ich účinkoch a vraj mäso v ich strave sa vyskytuje tak 10% a ináč zelenina,cestoviny,ovocie......:-)
    sandratamer
    Ja a lampa? Hej, ale tá biela na fotke :-D Indická kuchyňa mi nielen chutí, ale ma aj baví :-D Rada ju pripravujem a chutí aj našim doma. Veľa zeleniny je len veľké plus :-)
    babav
    Velmi poucny clanok ,zvlast pre mna .Budem sa snazit pouzit
    tvoje rady:-) Jedlo vyzera jedinecne , skusim ho uvarit,
    lebo vdaka receptom" Misky z Myjavy " mam nakupene
    vsetky koreniny ;-)
    bozulka
    Aj ja sa chcem poďakovať za poučný článok.Hoci teraz veľmi nevarím aby som pridávala a fotila jedlá,ale jeden nikdy nevie...Možno sa mi to niekdy zíde.
    andys
    Super rady, vďaka. V zimných mesiacoch som mala fotky jedla príšerné, všetko fotené s bleskom a výsledok príšerný. Najhoršie na tom je, že som zvyknutá navariť cobydup a potom aj tie fotky tak vyzerajú, že rýchlo to ešte cvaknúť ;) Asi aj tu platí, že trpezlivosť ruže prináša :)
    enerrgizer
    super článok, dobré svetlo je základ... s lampou som ešte neskúšal, ale už som o tom čítal, vďaka za pripomenutie... ten režim AV je u foťákov Canon, napríklad Nikon má režim A ...je to priorita clony...
    @sandra kurz si neplať máš krajšie fotky ako ten odborník :-)
    hubata
    Tak toto som potrebovala: takto ako recept na koláč, žensky mi vysvetliť ako sa fotí . Normálne dostávam chuť kúpiť si nejaký foťák čo budem mať len pre seba. Lebo keď ja chcem fotiť tak ho niekto má požičaný, alebo je vybitý ...........Fakt sa ti fotečky podarili, sú jasné, zreteľné.
    evas13
    Páči sa mi Tvoja reportáž, obsahujúca dobré rady pre amatérov ako sme my na vareche. Dúfam, že ich čoskoro uplatním pri fotení receptu. Pozastavila si sa ako môžu vydržať profi fotografi? Podľa mňa sa dopredu najedia a potom by to malo ísť ľahšie. Však aj do obchodu keď idem na veľký nákup, radšej sa najem, lebo hladný človek potom nakúpi všetko možné, pretože má na všetko chuť. :)
    2010
    Vyborny clanok, pre tych co maju "len mobil" ked sa tak isto postupuje aj pri foteni s mobilom , vysledky su take ze sa moze poriadat vystava.
     mishobaranovic.tumblr.com

    akeber
    super článok , ja fotím len mojím starým mobilom ....
    mariaklara
    Ja tiež fotím iba mobilom, ale vždy si pomáham svetlom, čo mám zabudované pod digestorom a v linke. Dokonca keď mi presvitá do kuchyne slnko, snažím sa fotený predmet umiestniť tak, aby slnečné lúče dopadali naň. Vlastne som teraz pochopila dôležitosť svetla. Ďakujem, @sandri.
    jody
    @sandri , moja vraj technicky zdatná polovička netušila, čo je AV režim... :-)))) A tak teraz budem, vďaka @enerrgizerovi machrovať, že je to priorita clony. :-))))
    zabiatko66
    dakujem za radu určite si budem dávať lepší pozor pri fotení mojho jedla .
    diabambulka
    super rady, som rada že si sa s nami podelila o svoje nové poznatky z fotenia, no hneď idem hľadať to AV dúfam, že ho tam mám, lebo ja som veľký antitalent na elektroniku a tak celkovo, ale snažím sa naučiť sa niečo nové :-))) No točila som nenašla som. Netušíte ako sa táto funfcia dá nastaviť na foťáku Samsung ??? žiadne A ani AV som nenašla :-(
    lukulienka
    Ďakujeme za tipy! Ja som tiež počula, že v TV spotoch nelejú čokoládu, ale motorový olej, jahody a pečené kurčatá prestriekavajú minipištolami a čo som si ja všimla v tom kvante kuchárskych kníh, čo mám doma, je to, že každá druhá zeleninová polievka je nafotená so surovou zeleninou. Takže ja pokračujem vo fotení na mobil po dve-tri fotky, ako si robiť hlavu nad záberom jedla a vymýšlať s ním psie kúsky, radšej to potom zjem!
    tatranka
    Po prečítaní múdreho a poučného článku ma nadchla tá lampa,alobal a hoci pri varení a fotení by som potrebovala ešte aspoň jednu ruku,myslím že si poradím.Mám rada pekné a ostré fotografie.Je to veľmi dôležité,aby jedlo bolo aj na pohľad pekné.Tak si už chuť len domýšľame.
    Vďaka za rady s ktorými si sa s nami podelila.
    babidka
    Dakujem , velmi dobry clanok :-)))) Moje fotky boli velmi zle , hanbila som sa za ne - ale prezila som to :-)Casom som nieco odkukala na Vareche , nejake rady dal na Vareche @2010 / vsetko som si skusala!/ , nieco mi poradil zat aj manzel....ale aj tak nie som vobec spkojna . Niekedy urobim 20-30 fotiek z jedla a su nanic , niekedy su vyborne , hoci su fotene len tak bez rozmyslania a strasne narychlo lebo hladosi cakaju...Kazda rada je teda dobra a som rada , ze som sa dozvedela zasa nieco zaujimave . Ja mam ten najobycajnejsi a najlacnejsi digi fotoaparat - vraj ked sa naucim fotit , dostanem lepsi ....:-)Tak sa snazim....
    rumpel
    Pred nejakym casom som videl dokument ako sa fotia a natacaju reklamne klipy pre nejaky hamburgerovy kolos. Motalo sa tam aspon pol stovky ludi okrem fotografov a kameramanov. Boli to tzv food stylisti - kazdy mal v ruke nejaky sprej alebo stetec alebo nejake hladitko a striekali, hladkali a upravovali. Niektore casti hamburgera boli umele, niektore cerstve - tieto vymienali kazdych par minut a vsetko dokopy to bol jeden velky podvod.
    elekra
    Ja mám jednoduchý Olympus, používam na fotenie jedla P-auto, ale dá sa mi nastaviť samostatne ostrosť. Zatiaľ ju mám na strede, ale vyskúšam aj jej zmenu. Tiež som s niektorými fotografiam nespokojná, ale som samouk a experimentovať nemám odvahu. @sandratamer ďakujem za skvelý článok!
    frezia68
    A ja vôbec nemám foťák,len kameru na laptope a tak to aj vyzerá.A ináč už nebude,veď už ani nemám čo fotiť,lebo hádam všetky jedlá boli už na Vareche :-)))
    2010
    Za 2 roky sa vela zmenilo a takto foti najnovsi mobil, fotak uz ani nie je treba:-)


    daniella9
    ja tiež fotím mobilom, konkrétne Xperia x10 mini pro:-)
    taktiež ich ešte aj trochu upravím v pc, orežem, otočím, zvýrazním, zjemním a pod., podľa toho, čo treba:-) fotka dole je bez úprav. Takže na fotenie jedál dnes častokrát postačuje aj dobrý mobil:-)





    pusta
    @daniele9 , tiež fotím mobilom, ešte sa musím naučiť úpravu fotiek v pc.
    inak mobil má tiež veľmi pekné fotky, mám Sony Ericssson. nevymenila by som ho :-))))
    elixir
    Ja som hlavne pochopila, aké veľmi dôležité je práve to svetlo a aj jeho odtieň. Keď človek fotí v tmavej izbe, tak všetko vyzerá rovnako, ako taká fádna masa na tanieri.
    Zase to štelovanie lampy a hranie sa s papierom či alobalom, to už nie je pre mňa. Hlavne aj preto, že ten tanier potom chceme zjesť, a lepšie je teplé jedlo než studené.
    elixir
    Inak som ani nevedela, aký foťák to presne používam :) tak som pozrela, je to Sony Lumix, taký úplne jednoduchý bežný, a program Paint.net.
    Najlepšie je robiť foto na slnečnom svetle, vtedy človek ani nepotrebuje veľa skúšať, potom naozaj záleží už len na polohe jedla v rámci fotky... :) či je pekne v strede, atď...
    Nedávno sme s milým videli v jednom obchode knihu, tak asi 600 stranovú o fotení jedál, pozerala som na ňu zasnívane... lebo, chcela by som sa naučiť dobre fotiť, ale myslím, že tomu zase nechcem obetovať až toľko času, aspoň nie teraz... možno inokedy. Ale bola to ozaj lákavá kniha.
    daniella9
    @elixir
    stačí trochu cviku a fotky jedla budete mať nafotené ani sa nenazdáte:-)
    ja bežne urobím cca. 30 fotiek, kým som konečne s nejakou spokojná, aspoň môžem vyberať:-.D, bez toho aby mi to nejako dlho trvalo:-)
    2010
    Inac ja som vzdy tradicne fotil len za dobreho prirodneho svetla, lenze ta posledna fotka bola uz v trube ked sa zacinala zelenina piect a tato je dnes zamraceny uprsany den v kuchyni na stole priprava Tzatziky , bez upravy v PC, technologia postupila neuveritelne. Takze mam len mobil uz neplati....


    lusinkab
    No to svetlo robi veru vela, ja zvyknem fotit na barovom stole pod kuchynskym oknom a za slnecneho svetla su fotky uplne ine ako ked je vonku zatiahnute. Tiez mam taky fotak ako @elixir mam ho uz 4 roky ale uz sa dlhsiu dobu chystam kupit nejaky z tych vacsich kedze ja som ako cinan a fotim vsetko :-). Inak zaujimavy clanok
    2010
    Za posledny rok vyrobcovia umoznili lacnemu amaterskemu foteniu posunut latku na vyssiu uroven co bola len nedavno domenov profikov -:)
    ( fotene bez upravy v aplikacii )





    mariamka
    este na jedno nevyzrali soudruzi z ndr, do zaberu zachytit a reprodukovat vonu, co ma pri tej krasnej pivonii @2010 zvlast mrzi.. ale vidlicka, ktora pri konzumcii uvolni ziadanu aromu, uz existuje

    elixir
    @2010 posledne som bola očarená kamerou od firmy Lytro, teda spôsobom jej fungovania, ale čítala som recenzie od ľudí, čo si kúpili prvý model, má aj svoje muchy, vývoj pokračuje ďalej.
     cs.wikipedia.org/wiki/Lytro...




    Mám ale problém s vymieňaním starších, dostačujúco fungujúcich vecí za nové, teda keď spĺňajú čo od nich očakávam... tak budem asi čakať, kým sa môj fotoaparát pokazí. :) S tým Lytro sa nastavovanie, ktoré s inými fotoaparátmi v manuálnom móde robíš pred fotením, presúva na čas po fotení... dáva to iste väčšiu slobodu, keď sa až po zachytení obrazu človek rozhoduje, ako vlastne chce aby foto vyzerala. :)
    2010
    @elixir mas uplne pravdu to je buducnost digitalov mal som moznost sa s nou hrat cely den na svadbe, syn s tym robi mne ako amaterovy dal testovat, maju novy model co este len pride na trh ale je stale drahy
     www.lytro.com
    elixir
    Máš šikovného syna. Vždy ma fascinuje, keď v technológiách vyvstane niečo, čo prevráti bežne zaužívané veci "na ruby", teda v tom užitočnom zmysle. :)
    marhulovica
    Super navodik. S tym striekanim jedla lakom na vlasy mas pravdu. Jeden fotograf mi hovoril, ze aby sa krasne jedlo lesklo, striekaju ho. Dolezite je aj svetlo. ako odrazna plocha na makke svetlo sa da pomoc obycajnym bielym papierom :) dobre tipy som nasla aj tu  www.photovia.sk/zaciatocnik/zaklady-fotografovania-na-5...
    neni to o jedle, ale o foteni. Az mi vyhladlo z toho myslenia na jedlo :D
    2010
    Uz presli dalsie 4 roky a mobilova technologia sa znova posunula dalej, uz vobec nepouzivam kameru len mobil. Fotka robena dnes bez pripravy, ziadne osvetlenie, len z ruky s Galaxy Note 8.


    2010
    Zaujmave na aku uroven sa za tie roky dostali fotaky v mobiloch. Fotene bez upravy na pocitaci s najnovsim mobilom co ma opticky zoom, kdo pozna epidendrum orchideje vie ake su malicke.



    1x haji
    45678
    @2010 (11.9.2020 16:14)

    Máš skutočne krásne ostré fotografie, a ta orchidea je famozna:-)






     



    TOPlist