Foto: Canon
Zeleninové makhani nafotené odborníkom.
Prišlo mi to ako fajn nápad, variť sa totiž malo v mojej obľúbenej indickej reštaurácii Ganesh Utsav. A priučiť sa niečomu novému vo fotografovaní nie je nikdy na zahodenie, najmä ak fotenie jedla patrí k mojej pracovnej náplni :-D.
Ako organizátori zdôraznili, indická reštaurácia bola vybratá zámerne, práve pre jej úžasnú rozmanitosť surovín aj korenín a tiež pre jej farebnosť. Farby na fotografiách totiž niekedy vyzerajú lepšie ako v skutočnosti. Stručne zhrniem, čo som sa na krátkom workshope o fotení dozvedela.
Dôležité je svetlo
Na stole boli poukladané fotoaparáty od úplne najmenšieho digitálneho, až po veľké „mašiny“ s obrovským objektívom. Ako prvé ma zaujímalo, koľko by som mala investovať do fotoaparátu, ak chcem robiť naozaj pekné a zároveň aj kvalitné fotky. Pán Daniel Ferenčík zo spoločnosti Canon Slovakia sa len pousmial a vysvetlil mi, že na fotenie dobrých fotiek nepotrebujem žiaden super aparát.
Poukázal v prvom rade na úplné základy, ktoré by mal vedieť každý začínajúci fotograf. Veľmi, ale naozaj veľmi podstatné je svetlo. Blesk síce tiež urobí tiež svoje, ale priame svetlo je dôležitejšie. Môžete si to vyskúšať doma veľmi jednoducho, potrebujete len denné svetlo. Ak nie je k dispozícii, použite malú lampu, papier na pečenie a pokrčený alobal.
Ako na to v domácom prostredí?
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Ilustrácia, ako môžete doma skúšať
hru so svetlom pri fotografovaní.
Pred seba si postavte tanier s jedlom, oproti sebe zapnite lampu a namierte jej zdroj na jedlo. Kvôli rozptylu svetla je však dobré dať pred lampu papier na pečenie, ktorý má doma každá gazdinka. Je to potrebné preto, aby svetlo nesvietilo prudko len na jeden bod na tanieri, ale aby sa rozptýlilo na väčšiu plochu. Opäť si urobte fotografie kvôli končenému porovnaniu všetkých snímok.
Ak sa vám zdá, že svetlo je aj napriek tomu len na jednej polovici taniera, pomôžete si zase pokrčeným alobalom. Ten umiestnite oproti zdroju svetla a natáčajte na všetky možné strany a cvakajte, kým sa vám nebude zdať, že ste trafili ten správny uhol. Takto sa vám môže podariť urobiť takmer profesionálnu fotku aj v domácom prostredí.
Ak ste sa dostatočne pohrali so svetlom, nastáva fáza zaostrenia. Na mojom fotoaparáte mi pán Ferenčík nastavil fotenie vo formáte AV, kde sa dá nastaviť aj hĺbka ostrosti. A tu je opäť už všetko o hraní sa a skúšaní a cvakaní do nemoty. Presný návod neexistuje, to by potom predávali vopred nastavené foťáky a všetci by fotili len úžasné fotky a vystavovali v renomovaných galériách po svete. :-D
Zopár dobrých trikov
Foto: Canon
Cibuľová Pakkora, tiež fotená
rukou odborníka.
Indická kuchyňa sa fotí super
Foto: Canon
Pri varení so šéfkuchárom,
jedlo si nakoniec aj odfotím.
Aj preto som si vybrala niečo, čo som ešte neochutnala -
Zeleninové makhani. V miskách ma už čakali úhľadne nakrájané suroviny a tiež predvarená zelenina – mrkva, karfiol, zemiaky a zelený hrášok. Základ bol veľmi jednoduchý , na oleji som opražila rímsku rascu, zázvor, cesnak a cibuľu. Po chvíli som pridala kurkumu, čili prášok a mletý koriander. Toto všetko sa chvíľu spolu pražilo. Potom som pridala paradajkovú pastu, senovku grécku, chat masalu, cukor, soľ, pastu z kešu orieškov a maslo.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Zeleninové makhani, tentokrát
fotené v mojom podaní :-D
Vynikajúco tiež všetkým prítomným chutila aj Citrónová ryža, ktorá bola pripravená naozaj veľmi rýchlo. Indovia totiž ryžu najprv uvaria vo vode ako cestovinu a potom ju ďalej upravujú a korenia podľa chuti a použitia k rôznym pokrmom. Na oleji sa potom len opražili kešu oriešky, hrozienka a kurkuma, podľa chuti sa pridala soľ a po troch minútach opekania sa pridala šťava z jedného citróna. Stačilo premiešať a chutná ryža sa mohla podávať!
Indické jedlá chutili výborne a niečomu som sa azda aj vo fotení priučila. Budem skúšať a cvakať a meniť svetlo a hĺbku ostrosti. A variť! Indické jedlá mi učarovali už dávno a inšpirácie nie je nikdy dosť. Dúfam, že som trochu inšpirovala aj ja vás, keď už nie receptami, aspoň chuťou skúšať niečo nové pri fotení. Trebárs aj jedál k nám na Varechu :-D
tvoje rady:-) Jedlo vyzera jedinecne , skusim ho uvarit,
lebo vdaka receptom" Misky z Myjavy " mam nakupene
vsetky koreniny ;-)
@sandra kurz si neplať máš krajšie fotky ako ten odborník :-)
(ak to tu nemoze byt tak to vymazte :))
mishobaranovic.tumblr.com
Vďaka za rady s ktorými si sa s nami podelila.
taktiež ich ešte aj trochu upravím v pc, orežem, otočím, zvýrazním, zjemním a pod., podľa toho, čo treba:-) fotka dole je bez úprav. Takže na fotenie jedál dnes častokrát postačuje aj dobrý mobil:-)
inak mobil má tiež veľmi pekné fotky, mám Sony Ericssson. nevymenila by som ho :-))))
xperia je taktiež od ericssonu:-)
no skúste program Picasa3:-)
Zase to štelovanie lampy a hranie sa s papierom či alobalom, to už nie je pre mňa. Hlavne aj preto, že ten tanier potom chceme zjesť, a lepšie je teplé jedlo než studené.
Najlepšie je robiť foto na slnečnom svetle, vtedy človek ani nepotrebuje veľa skúšať, potom naozaj záleží už len na polohe jedla v rámci fotky... :) či je pekne v strede, atď...
Nedávno sme s milým videli v jednom obchode knihu, tak asi 600 stranovú o fotení jedál, pozerala som na ňu zasnívane... lebo, chcela by som sa naučiť dobre fotiť, ale myslím, že tomu zase nechcem obetovať až toľko času, aspoň nie teraz... možno inokedy. Ale bola to ozaj lákavá kniha.
stačí trochu cviku a fotky jedla budete mať nafotené ani sa nenazdáte:-)
ja bežne urobím cca. 30 fotiek, kým som konečne s nejakou spokojná, aspoň môžem vyberať:-.D, bez toho aby mi to nejako dlho trvalo:-)
stačí program na úpravu fotiek a je to:-)
( fotene bez upravy v aplikacii )
cs.wikipedia.org/wiki/Lytro...
Mám ale problém s vymieňaním starších, dostačujúco fungujúcich vecí za nové, teda keď spĺňajú čo od nich očakávam... tak budem asi čakať, kým sa môj fotoaparát pokazí. :) S tým Lytro sa nastavovanie, ktoré s inými fotoaparátmi v manuálnom móde robíš pred fotením, presúva na čas po fotení... dáva to iste väčšiu slobodu, keď sa až po zachytení obrazu človek rozhoduje, ako vlastne chce aby foto vyzerala. :)
www.lytro.com
neni to o jedle, ale o foteni. Az mi vyhladlo z toho myslenia na jedlo :D
Máš skutočne krásne ostré fotografie, a ta orchidea je famozna:-)