Mali by ste vedieť:
Bravčová panenka je drahá, nepokazte ju nesprávnou prípravou

Jarmila Horváthová, 7. mája 2023     7 minút čítania

Keď už si doprajete túto najkvalitnejšiu časť bravčoviny, vychutnajte si ju dokonale. Viete, ako ju piecť, aby zostala pekne šťavnatá?



Foto: Shutterstock

Bravčová panenka sa dá pripraviť na viacero spôsobov, môžete ju rôzne naplniť alebo zabaliť do cesta. Keďže, na rozdiel od iných druhov bravčového mäsa, ktoré vyžadujú dlhšiu tepelnú prípravu, je panenka veľmi jemná, jej veľkou prednosťou je rýchla príprava. Najmä v prípade, keď ju len jednoducho upečiete. Ako na to?

Soľte a koreňte tesne pred prípravou

Alfou a omegou prípravy každého jedla je správne ho dochutiť, panenka nie je výnimkou. Soľte a koreňte ju až tesne pred prípravou, inak bude mäso suché.



Foto: Shutterstock

Soľou a korením nešetrite, najmä ak budete panenku pripravovať vcelku. Z korenín je najvhodnejšia rasca, mleté biele korenie, cesnak a mletá červená paprika. Tiež môžete vyskúšať rímsku rascu, oregano, rozmarín, horčicu či koriander.

Pečenie vcelku alebo po kúskoch

Bravčová panenka je vhodná na pečenie vcelku. Na jej prípravu je dobré mať doma teplomer na meranie teploty v jadre. Ním sa môžete uistiť, že mäso je dokonale upečené, nie je vysušené ani nedopečené. Panenka je vnútri ružová, keď teplota dosiahne 53 stupňov.



Foto: Shutterstock

Ak chcete v rúre piecť panenku vcelku, nasoľte ju a okoreňte a najprv opečte zo všetkých strán na tuku na panvici alebo v kastróle vhodnom aj na použitie v rúre. Mäso tak získa peknú hnedú farbu. Potom dajte panvicu či kastról s mäsom do rúry vyhriatej na 160 stupňov a pečte asi 15 minút. Doba však závisí od hrúbky a veľkosti panenky.

Nevýhodou tejto metódy je, že tenké konce panenky sú hotové oveľa rýchlejšie, a preto sa môže stať, že kým je stred stredne prepečený, sú konce už suché.



Foto: Shutterstock

Bravčovú panenku môžete pripravovať aj nakrájanú na 2–3 cm hrubé plátky. Po tom, čo ich nakrájate, ich nožom na reze mierne stlačte. Na rozpálenej panvici, vhodnej aj na použitie v rúre, na troške tuku kúsky mäsa opečte minútu z každej strany. Potom panvicu s mäsom dajte do rúry vyhriatej na 100 stupňov asi na 12 minút.



Foto: Shutterstock

Pri oboch spôsoboch prípravy platí, že mäso by malo mať pred opečením na panvici izbovú teplotu, nedávajte ho na panvicu priamo z chladničky.

Aby bola šťavnatejšia

Keďže bravčová panenka je pomerne chudé mäso s nízkym obsahom tuku, môžeme ho pri príprave zabaliť do plátkov slaniny – a to jednotlivé porcie, ale aj keď ju pečieme v celku. Pri výbere slaniny sa riadime vlastnou chuťou, treba len, aby plátky boli také široké, že obalia jednotlivé kúsky.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Bravčová panenka má priemerný obsah bielkovín – asi 20 g na 100 g a pomerne málo tuku – 5,4 g na 100 g. Ak ju porovnáme napríklad s bravčovým stehnom, je výživovo hodnotnejšia. Stehno má bielkovín menej, ale tuku výrazne viac – až trojnásobne – takmer 16 g na 100 g.



Chutný Wellington



Foto: Shutterstock

Bravčová panenka je ideálnym mäsom na jednu z veľkých pochúťok, filetu Wellington, ktorý je v medzinárodných kuchyniach stále meradlom kulinárskej zručnosti. Originál sa síce pripravuje z hovädzej panenky, teda zo sviečkovice, bravčová je lacnejšou, ale nie menej chutnou alternatívou.

Mäso sa najprv vcelku opečie a obloží sa hubovou zmesou. Potom sa obalí aromatickou šunkou. Obal tejto pochúťke vytvorí chrumkavé lístkové cesto. Ideálna hrúbka lístkového cesta je približne tri milimetre – aby bolo pri zabalení odolné proti roztrhnutiu, ale zároveň dostatočne tenké, aby sa stihlo upiecť skôr, ako sa mäso vnútri úplne prepečie.

Tipy na omáčku a prílohu k bravčovej panenke

Šampiňónová krémová omáčka



Ilustračné foto: Shutterstock

Potrebujeme:

  • 300 g šampiňónov
  • 100 g cibule
  • 1 ČL paradajkového pretlaku
  • 150 ml silného kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany
  • trochu oleja
  • soľ
  • čerstvo zomleté čierne korenie

  • 1. Cibuľu nakrájame nadrobno, šampiňóny na plátky. Huby pražíme asi 3–4 minúty na oleji, až potom pridáme cibuľu a krátko smažíme.

    2. Potom pridáme paradajkový pretlak, smažíme asi 20 sekúnd a nakoniec prilejeme vývar a smotanu. Omáčku varíme, kým nezhustne, to znamená, že ju zredukujeme asi na polovicu. Až po zovretí ju treba ochutiť soľou a korením.


    Netradičná príloha: Mrkva s mandľami



    Ilustračné foto: Shutterstock

    Potrebujeme:

  • 300 g mrkvy
  • 3 PL masla
  • štipku soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 125 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 30 g mandľových lupienkov

  • 1. Mrkvu nakrájame na plátky hrubé asi 1/2 cm, orestujeme na masle, pridáme soľ a cukor a necháme chvíľu skaramelizovať.

    2. Potom zalejeme vývarom a necháme ho vydusiť.

    3. Medzitým opražíme nasucho mandľové lupienky a zmiešame ich s mrkvou. Táto príloha je vhodná k bravčovej panenke na spôsob Wellington, ale aj k lososovi alebo k treske.





    Diskusia k článku







     



    TOPlist