Malá zmena s veľkým efektom:
Ako jesť zemiaky, ryžu či cestoviny a nepribrať? Spravte s nimi túto jednu vec

Jarmila Horváthová, 3. mája 2024     4 minúty čítania

Vyhýbate sa pri chudnutí obľúbeným prílohám? Prezradíme vám jednoduchý trik, vďaka ktorému už pre vás nemusia byť postrachom. Ak ho začnete praktizovať, bude to mať dokonca pozitívny vplyv aj na vaše zdravie.



Foto: Shutterstock

Zohrievané jedlo z predošlého dňa väčšina ľudí nepovažuje za delikatesu, skôr za z núdze cnosť, keď ho nechce vyhodiť. Existujú však aj potraviny, ktoré zohrievaním získajú rôzne benefity, vrátane tých zdravotných.

Neveríte? Predstavte si napríklad, že ak ich zjete čerstvo pripravené, priberiete, ale ak ich zjete až na ďalší deň, ručičku na váhe to neovplyvní.

Zázračných 12 hodín

Týmito potravinami sú zemiaky, ryža a cestoviny. Každý vie, že sú bohatým zdrojom sacharidov a škrobu a že nie sú práve ideálnym diétnym jedlom. Koniec-koncov, v každej diéte vám radia, že sa im máte vyhnúť. Stačí však malá zmena, a pribratie vám z nich nehrozí. Trik je v tom, že po uvarení ich necháte vychladnúť aspoň 12 hodín a zjete ich až na druhý deň – a pokojne si ich prihrejte.

Vedecké štúdie totiž preukázali, že škrob z uvarených a následne dôkladne vychladených zemiakov, ryže či cestovín sa zmení na tzv. rezistentný škrob, ktorý naše tráviace enzýmy nedokážu rozložiť. Metabolizujú ho až baktérie v hrubom čreve.

Výsledok? Po konzumácii takéhoto jedla zo „zvyškov z chladničky“ bude hladina cukru v krvi stúpať menej, uvoľňovanie inzulínu bude nižšie a budeme sa dlhšie cítiť sýti.



Foto: Shutterstock

Keďže z ohrievaných zdrojov sacharidov, ako sú napríklad zemiaky, sa nevstrebáva takmer žiadna glukóza, v porovnaní s čerstvo uvareným originálom ušetríte aj kalórie.

Ako dokáže chrániť

Ďalším dôležitým dôvodom, prečo jesť častejšie zemiaky, cestoviny alebo ryžu z predchádzajúceho dňa, je prínos pre črevnú mikroflóru. Keďže rezistentný škrob prechádza tenkým črevom nestrávený, pôsobí ako rastlinná vláknina.

Podobne ako ona sa počas tráviaceho procesu dostane do hrubého čreva, kde ho rozkladajú baktérie mliečneho kvasenia. Okrem iného pri tom vzniká kyselina maslová (butyrát), mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá zásobuje črevnú sliznicu energiou, chráni pred zápalmi a pozitívne ovplyvňuje mikroflóru nášho dôležitého tráviaceho orgánu.



Foto: Shutterstock

Podľa Nemeckej spoločnosti pre nutričnú terapiu a prevenciu tieto mastné kyseliny s krátkym reťazcom dokážu ešte viac: butyrát môže zabraňovať premene žlčových kyselín stimulujúcich vznik rakoviny a vo všeobecnosti podporuje lepšiu detoxikáciu.

Tento typ škrobu sa však vyskytuje aj v iných potravinách, v uvarených a vychladených zemiakoch, cestovinách a v ryži je len jedna forma. Veľa ho je napríklad v uvarených a vychladených strukovinách, napríklad v bielej fazuli, v mierne nezrelých banánoch alebo celozrnných ovsených vločkách.



Foto: Shutterstock

Denne sa odporúča prijať asi 4-5 gramov butyrátu. Koľko sa ho nachádza v niektorých potravinách?

  • 1 uvarený a vychladený zemiak (asi 100 g): 3,2 g
  • 100 g uvarenej a vychladenej lúpanej ryže: 3,1 g
  • 1 šálka (250 ml) uvarených a vychladených celozrnných cestovín: 2 g
  • 100 g uvarenej a vychladenej bielej fazule: 10 g
  • 1 mierne zrelý banán: 4,7 g
  • pol šálky (125 ml) celozrnných ovsených vločiek: 4,6 g
  • 70 g nesladených kukuričných vločiek: 3 g





  • ANKETA: Stáva sa vám často, že vám zostane jedlo a zohrievate ho na ďalší deň?

    95,1%



    4,9%







    Diskusia k článku

    milad
    Mne sa to nezdá. Vždy som z každej strany počúvala, že ohrievané jedlo je škodlivé, ...lebo histamín. Teraz toto kto vymyslel. A potom, žijem len raz. Aby som sa nenajedla čerstvého jedla, ktoré je i chuťou inde ako ohrievané...toto mi neberie hlava. Čo vy na to, varecháči?






     



    TOPlist