Fedor Malík:
Makové spomienky

Fedor Malík, 2. februára 2021     2 minúty čítania

Privriem oči a spomínam. Spomínam na detstvo. Na detstvo v neradostných päťdesiatych rokoch minulého storočia. Na prísnych učiteľov, portréty Gottwalda, Lenina aj Stalina, modranských žobrákov, na babu Linu a krívajúceho Flóra Fučalu.



Červená moc brala ľuďom vinohrady a zahnala ich do družstva. Lámala tradíciu, lámala charaktery. Aj moja matka učiteľka sa stala družstevníčkou. Otca šikanovali v práci. Bývalí gardisti, dnes komunisti.

Žili sme skromne. Mäso raz týždenne a potom paradajkové, rascové a zeleninové prívarky a husté polievky. A ešte v stredu múčne jedlo a v nedeľu sladký dezert. Najčastejšie makový. Makový závin, makové rožky, makový židovský mrežovník so slivkovým lekvárom. Mak, mak, mak. Mak dodávaný našou kochanovskou babkou bol v tom čase kráľom malíkovskej kuchyne...

Maková „modrá“ niť ma sprevádza po celý život – makom si spríjemňujem aj starobu. Do zmesi mletého maku však ide teraz menej cukru. Alebo cukor žiadny. Z maku možno pripraviť aj slané dobroty. Napríklad také lístkové šatôčky. Ich príprava je jednoduchá.

Lístkové cesto rozvaľkáte na pomúčenej doske a narežete z neho štvorce. Do stredu každého naložíte lyžičku makovej plnky. Tú vymiešate z mletého hnedého (!) maku a posekaných slnečnicových jadierok. Prečo hnedého? Jednoducho preto, že táto sorta „českého“ maku vonia ako suché plody slnečnice. (Hnedý mak kvitne nabielo a jeho kvet má fialové lemovanie...) Naplnené štvorce potom do kríža preložíte, potriete rozšľahaným vajcom a posypete sekanými mandľami. Šatôčky poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry (180 °C) na dobrú štvrťhodinu. Potom ich nechajte vychladnúť a napíšte, ako vám chutili.

No a ak vám hnedý mak „nesadol“, prejdite k modrej klasike alebo k rakúskemu sivému či k maku bielemu. Bol vyšľachtený doma a tá sorta maku nesie meno Albín...



Diskusia k článku







 



TOPlist