Majstri varešky:
Jardo Žídek a jedlá na výdatné posilnenie

Jardo Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 28. februára 2021     3 minúty čítania

Toto obdobie je v kuchyni o niečo menej farebné – nič nedozrieva a ak som nebol v lete a na jeseň usilovný, nepozaváral som si, neuskladnil, neusušil, nemám ani kam siahnuť po zásoby.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Čo ma však inšpiruje, sú staré recepty – v minulosti nemali naši starí rodičia možnosti skladovania, aké máme v súčasnosti a mnohé dnes už bežne dostupné suroviny nepoznali. Rovnako nemali ani potuchy o všetkých vitamínoch a mineráloch, ktoré ich telo potrebuje. Napriek všetkým „hendikepom“ sa vedeli správne stravovať a v zime dať organizmu to, čo potrebuje.

Počas fašiangov sa napríklad konali zabíjačky, pretože jedlo sa v chladnom januárovom a februárovom počasí najdlhšie uchovalo. Prvé mesiace roka boli preto hodmi.

Aj ja som si pre vás vybral z mojich potuliek po Slovensku tentoraz ťažšie a hutnejšie jedlá. Ale nebojte sa, jar je už za dverami, potom ich v prírode ľahko „vybeháte“.

Sýte jedlá podľa Jarda Žídeka:








Diskusia k článku







 



TOPlist