Fedor Malík:
Letné i zimné ovocie

Fedor Malík, 12. augusta 2014     2 minúty čítania

Prefrčali sme štvorkilometrovým tunelom Sozina a za sebou nechávame farebné obrázky vnútrozemia. Vychádzame z betónovej diery a zrazu je tu viac svetla, viac modrej i viac oslnivo bielej.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Sme na čiernohorskom pobreží. Putujeme na juh. V Ulcinje odbočujeme na sever a ocitáme sa v divokom kraji albánskeho pohraničia. Sivé skaliská, zelené kroviny, roztrúsené vinice, sady, záhrady. Osamelo sa pasúce kravy, stáda kôz a nápisy v reči, ktorej nerozumiem. Vychádzame na kopec a spúšťame sa do honu Briska Gora.

„Tu bývajú už iní hospodári,“ prevraví Mladen. Vzorne obrobené vinice, sady mandarínok, zeleninové záhony, desiatky olivovníkov a stromy granátových jabĺk roztrúsených všade v okolí. Pred pekným stavaním nás víta on i ona. Manželia Milovičovci, mladí a usilovní ľudia. Hneď na terase sa nalieva Vranac Status 2008. Sopstvena berba, zber z vlastných viníc. Hneď to inak chutí...

A už je tu pohostenie. Letné i zimné ovocie. Grilované baklažány, cuketa, paprika, paradajky, červená cibuľa. To všetko reprezentuje leto. Nuž a zima? „U nás sa tomu hovorí: zimné ovocie“, podotýkam a domácim sa to páči. Skvelý pršut, paprikový kulen, diviačia klobása, sušená panceta... súhlasia, to všetko sa rodí predsa v zime... Dopíjame druhú fľašu a domáca prináša misu ovocia. Hrušky, slivky, stolové hrozno i prvé mandarínky. Ešte sú trochu zelené. „Príďte však o mesiac, dám vám plné koše, veď nevieme, čo s nimi, veď ste naši ľudia,“ lúčia sa s nami Milovičovci.



Diskusia k článku

hubata
Krásne, že si toto nedokážu uvedomiť politici?






 



TOPlist