Lepšie než to kupované:
6 tipov na prípravu karamelového kondenzovaného mlieka

Veronika Lucáková, 10. marca 2023     3 minúty čítania

Hoci si ho jednoducho môžete kúpiť hotové, skúsené cukrárky tvrdia, že domáce je lepšie!



Foto: Shutterstock

Karamelové kondenzované mlieko si môžete doma uvariť z klasického sladeného kondenzovaného mlieka v plechovke, ktoré sa predáva v bežných obchodoch. Skaramelizovanie dosiahnete dlhým varením konzervy v hrnci s vodou. Na čo všetko by ste pritom mali dbať?

1. Uvarte si ho aj do zásoby

Keďže varenie kondenzovaného mlieka je časovo náročné, kúpte naraz viac konzerv a uvarte ich na jeden šup vo veľkom hrnci. Ušetríte tak čas i energie. Neotvorené konzervy so skaramelizovaným obsahom, ktoré nepoužijete, môžete mať potom uložené v chladničke či špajze minimálne ďalší mesiac.

2. Poriadne ponorené do vody

Na varenie použite dostatočne veľký hrniec, či už budete variť jednu konzervu alebo niekoľko. Dôležité je, aby bola konzerva poriadne ponorená vo vode.

3. Na dno hrnca dajte utierku

Aby konzerva počas varu nebuchotala o hrniec, dajte na dno hrnca poskladanú bavlnenú kuchynskú utierku, potom prilejte vodu a vložte konzervu.

4. Udržujte stály mierny var

Konzervu mlieka treba variť na miernej teplote, aby voda jemne vrela. Aby sa var udržal, môžete hrniec prikryť a takto vhodnú teplotu zachovať. Keď bude hrniec prikrytý, voda sa nebude odparovať a netreba ju potom dolievať. V odokrytom hrnci treba počas varenia horúcu vodu priebežne dolievať, aby ostala konzerva stále ponorená. Čas varenia je 2 hodiny.

5. Počas varu konzervu párkrát pováľajte

Počas varenia treba konzervu trochu pováľať alebo otočiť, aby sa mlieko v konzerve premiešalo a uvarilo rovnomerne.

6. Otvorte až po vychladnutí

Po uvarení treba nechať konzervu zatvorenú až do úplného vychladnutia a až potom ju otvoriť. Následne môžete vzniknuté karamelové mlieko ľubovoľne použiť.



Foto: Shutterstock

Kde všade sa hodí?

Uvarené karamelové kondenzované mlieko je výborným základom do krémov na torty, rolády a ďalšie karamelové zákusky. Perfektne sa dá vymiešať s maslom alebo s mascarpone na lahodný krém. Ten už stačí potom len natrieť na upečenú piškótu alebo ním naplniť tortu či roládu.

Využijete ho aj na ozdobenie zmrzlinových či ovocných pohárov, do grilážok, na medové marlenkové guľôčky, plnené oriešky alebo ako plnku na šuhajdy. Ak doma pripravujete aj smotanové likéry, karamelové mlieko sa hodí výborne aj tam.

Pozrite si aj naše video, ako doma uvariť karamelové kondenzované mlieko:







ANKETA: Skúšali ste už doma uvariť karamelové kondenzované mlieko?

85,9%



14,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist