Legendárne spevácke duo:
Júlia a Peter Hečkovci ako ich nepoznáte. Ako im to ide v kuchyni a čo majú najradšej na stole?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 4. novembra 2022     10 minút čítania

Populárna súrodenecká dvojica spolu spieva už celé desaťročia, ale pred kamerami spoločne varili po prvý raz až teraz, v našej Televízii Varecha. Prečítajte si, čo všetko nám na seba popri varení prezradili...



Júlia a Peter zavítali do TV Varecha, kde nespievali, ale po prvý raz spolu pred televíznymi kamerami varili.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Kto by si nepamätal slávny text „slečna ja vás zveziem“? Kultový hit Taliansky muzikál majú na konte legendárni Júlia a Peter Hečkovci, ktorí vydali výberový album s rovnakým názvom. Najznámejšia slovenská súrodenecká dvojica sa stále venuje hudbe, koncertuje a tvorí. Ich najnovšia skladba sa volá Ruže pre Marie a je venovaná pamiatke speváčky ich obľúbenej švédskej kapely Roxette.

Ste legendami našej populárnej hudby, vaše piesne si spieva viacero generácií fanúšikov. Ako si spomínate na 80. roky?

Peter: Najlepšie bolo to, že na Slovensku aj vo svete vznikla v tom čase jedna z najlepších vĺn pop–rockovej hudby v jej doterajšej histórii. Sme radi, že sme mohli byť jej súčasťou. Mali sme veľa koncertov pre veľa ľudí a tešili sme sa z nášho bohatého hudobného života.

Ako vyzerá spolupráca súrodencov?

Peter: Spolupráca je už roky výborná. Po tom, čo som jedného dňa zistil, že Júlia disponuje veľkým hlasom, tak sme s textárom Ľubošom Zemanom napísali pre ňu prvé dve piesne. Kráľovná pavlačí a dvorov a Leto našej lásky. Tá prvá sa stala hneď veľkým rádiovým hitom a v Opuse vyšiel aj jej prvý singel. Nahrali sme ich so skupinou Knock Out, s ktorou už Júlia dlhšie mimo mňa účinkovala v bratislavskom V–klube a spievala zahraničné pesničky od slávnych svetových speváčok.

Kto je vo vašej dvojici šéfom? Alebo máte demokraciu?

Peter: Určite máme demokraciu. Tam nie je žiaden problém, pretože obaja máme absolútne rovnaký hudobný vkus.



Najväčším hitom legendárnej dvojice bola skladba Taliansky muzikál.
Foto: Archív Júlie a Petra Hečkovcov


Vydali ste výberovku Taliansky muzikál, ako CD aj ako vinylovú platňu. Čo všetko na nej fanúšikovia nájdu?

Peter: Je tam sedem našich najväčších hitov, ale zďaleka tam nie sú všetky. A päť skladieb, ktoré predstavujú popri nich tú najlepšiu kvalitu a nadčasovosť našej tvorby. Sú to originálne nahrávky super remastrované. Robil to náš bývalý basgitarista a majster zvuku skupiny Elán Ján Červenka.

Na konte máte množstvo hitov, najviac si však pamätáme megahit Taliansky muzikál. Ako vznikol?

Júlia: Skladba Taliansky muzikál vznikla tak, že keď sa dalo v minulosti trochu cestovať, tak som bola párkrát v Taliansku. Taliani sú takí temperamentní a vykrikujú na dievčatá, aj na mňa – hej, bella, ciao... A tak som povedala Ľubošovi Zemanovi, že urob takýto text, to by sa hodilo. Také niečo pre ľudí, aby si mohli spievať.

Vaše hudobné talenty zdedili aj vaše deti? čomu sa venujú?

Júlia: Môj syn Tomáš sa venuje cudzím jazykom, je zameraný na historickú jazykovedu, a najmä na komparatívnu slavistiku. Dá sa povedať, že je v tomto absolútnou kópiou nášho otca, ktorý bol prekladateľom z cudzích jazykov do slovenčiny.
Peter: Môj syn Michal je výborný hudobník. Študoval hru na klavíri i na gitare. Momentálne má ako gitarista skvelú revivalovú skupinu BAC/DC – AC/DC Bratislava, ktorú založil asi pred tromi rokmi.

V TV Varecha ste nespievali, ale varili spolu. Bolo to po prvý raz?

Júlia: V televízii sme spolu varili po prvý raz a priznám sa, že sa mi to veľmi páčilo. Ale napriek tomu radšej spievam. Spolupráca s mojím bratom bola výborná, konečne som mala „prevahu“ a nemusela som robiť to, čo povie on. Tentoraz pomáhal krájať suroviny a ja som mu mohla rozkazovať, lebo „šéfkuchár“ som bola ja.
Peter: Bolo to po prvý raz, ale aj tu nám to spolu šlo. Júlia tomu velila a ja som rád pomáhal, pretože sám nie som žiaden kuchár. Som však dobrý opekač, ktorý stojí pri grile a vie, čo robiť, aby jedlo z grilu bolo správne prepečené a aby nezhorelo.

Pripravili ste nám thajskú polievku. Ktorú zo svetových kuchýň máte najradšej?

Júlia: Mám rada všetko, čo je dobré, a hlavne uvarené z kvalitných surovín. Každá kuchyňa má svoje čaro. Často a radi doma jedávame talianske pokrmy, slovenské a české jedlá a môj manžel nás naučil na indickú kuchyňu.
Peter: Mám rád slovenskú klasickú kuchyňu, francúzsku, ale aj čínsku.

Aké jedlo chutí vašim rodinám a najviac si ho užijete? Sú vaše deti veľkí jedáci?

Júlia: Môj syn Tomáš ma stále upozorňuje, že mám variť z biopotravín, takže sa snažím uvariť niečo jednoduchšie, a hlavne kvalitné. Máme radi rozličné recepty s kuracinou.
Peter: My milujeme sviečkovicu na smotane, ktorú super robí manželka, a po ktorej sa všetci len tak oblizujú.



Súrodenci doteraz spolu koncertujú.
Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Kde si najradšej vyberáte recepty, ktoré uvaríte?

Júlia: Často varím českú klasiku – sviečkovicu, guláš, „vepřo–knedlo–zelo“. Zdedila som po obidvoch babičkách kvalitné staré kuchárske knihy, tak sa do nich občas pozriem a naberiem inšpiráciu.
Peter: V tomto smere sa spolieham na dohodu mojich rodinných príslušníkov, manželky a syna, ktorí sú výborní kuchári. Takže ma vždy postavia pred hotovú vec.

Máte radšej tradičné a odskúšané alebo radi v kuchyni experimentujete?

Júlia: Mám rada vyskúšané jedlá, ale z času na čas skúšam uvariť niečo, čo som niekde jedla a veľmi mi to chutilo. Najmä vtedy, keď už nemám nápad, čo by som uvarila. Myslím, že každá žena to pozná...

Obaja vyzeráte skvelo. Stravujete sa zdravo? Musíte sa v jedle obmedzovať?

Júlia: Snažím sa neprejedať, a hlavne nevečeriam. Dám si len niečo malé na „oklamanie“ žalúdka, napríklad nejaký dobrý syr. A k tomu dve deci bieleho vína.
Peter: Jem všetko, ale snažím sa príliš neprejedať a na večer už zjesť len niečo ľahšie alebo vôbec nejesť. Radšej si dám pohárik bieleho vína. Dôležité je mať veľa pohybu – prechádzky alebo prácu v záhrade.

Máte nejaké neresti či závislosti v jedle? Sladké či slané, káva?

Júlia: Káva je pre mňa droga a vzhľadom na to, že mám nízky tlak, vypijem denne 4 až 5 presso kávičiek.
Peter: Sladké jedlá prakticky nejem, a keď, tak iba veľmi málo. Bez kávy by som nemohol existovať. Ale už jej pijem omnoho menej ako v minulosti. Samozrejme, že pijem len kávu bez cukru a bez mlieka. Ale predsa niečo sladké mám rád. Je to paradajková polievka a plnená paprika. To si sladím tak ako môj malý šesťročný vnuk Maximko.

Ako fungujete a koncertujete dnes? Dá sa to, aj keď sa Júlia odsťahovala do Prahy?

Júlia: Je to trošku zložitejšie, lebo musím ku koncertu prirátať aj cestu Praha–Bratislava a späť. Ale už som si na to zvykla, aj keď niekedy ma to unavuje.
Peter: Júlia príde jeden deň z Prahy a dáme si skúšku. Na druhý deň ideme na koncert, kde väčšinou vzhľadom na vzdialenosť z Bratislavy aj prespíme. Ráno sa vraciame späť a Júlia ide domov do Prahy až na ďalší deň.

Nazývajú vás slovenské duo Roxette, pre speváčku Marie ste dokonca napísali pieseň. Ako vznikla?

Peter: Napadlo mi, že napíšem pieseň na jej počesť, keďže Marie zomrela a Roxette je dlhodobo naša obľúbená skupina. Pieseň sa volá Ruže pre Marie – In Memory of Marie Fredriksson, Roxette. Na webe máme k videoklipu veľa pozitívnych ohlasov. Je to projekt z roku 2021.

Čo teraz aktuálne pripravujete?

Pripravujeme nový singel, ktorý by mal mať ideálnu minutáž pre rádiá. Takisto aj nové video. Ak hudobný pánboh dá, uskutočníme konečne i koncertné turné so skupinou, ktoré bolo v pláne už pred dvoma rokmi, ale neuskutočnilo sa.

Pripravte si thajskú polievku s lososom podľa Júlie a Petra Hečkovcov:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:






Diskusia k článku







 



TOPlist