Foto: Pravda - Ivan Majerský
Na jeho prípravu potrebujete 1 kg zemiakov, 5 vajec, čierne korenie, macesovú múku, soľ a husaciu masť. Deň vopred zemiaky uvaríme a ošúpeme. Na druhý deň ich najemno nastrúhame, pridáme do nich žĺtky vajec, korenie a soľ. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme ho do misy spolu s 3–4 lyžicami macesovej múky. Pripravené cesto rozvaľkáme, pomúčime a vykrajujeme z neho hrubšie placky. Na panvici rozpálime husaciu masť a placky smažíme po oboch stranách dozlata.
U Laciho v Izraeli sa „kremslach“ podával s kyslou smotanou alebo pomarančovou marmeládou. Sudetskí Židia ho mali radi s „omáčkou“ z čučoriedok a postrúhaného perníka. Reichethalovci a Guttmanovci v Modre ho jedli so slivkovým lekvárom... Všetko je preč, všetci sa už vytratili... len spomienka a recepty zostali.
Diskusia k článku