Fedor Malík:
Laciho kremslach

Fedor Malík, 27. októbra 2015     2 minúty čítania

Giullaume Apollinaire, francúzsky kubista, básnik a spisovateľ, pred viac ako sto rokmi napísal, že pilierom európskych gastronomických zvyklostí je francúzska, ruská, talianska a židovská kuchyňa.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Tá naposledy menovaná je vraj najzaujímavejšia. Doma to dnes posúdiť nemôžem... Za vôňami a chuťami židovskej kuchyne je najlepšie vycestovať do Izraela. V posledných rokoch sa mi to podarilo niekoľkokrát. Pracoval som tam a navštevoval i potomkov našich bývalých spoluobčanov. V Petah Tikve, v rodine Lacka Levi–Leichnera sa pripravovali jedinečné blincesy, pesachové guľky, chremzel, latkes, kugl, macesové placky, kremslach... Kremslach sa dá pripraviť viacerými spôsobmi.

Na jeho prípravu potrebujete 1 kg zemiakov, 5 vajec, čierne korenie, macesovú múku, soľ a husaciu masť. Deň vopred zemiaky uvaríme a ošúpeme. Na druhý deň ich najemno nastrúhame, pridáme do nich žĺtky vajec, korenie a soľ. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a pridáme ho do misy spolu s 3–4 lyžicami macesovej múky. Pripravené cesto rozvaľkáme, pomúčime a vykrajujeme z neho hrubšie placky. Na panvici rozpálime husaciu masť a placky smažíme po oboch stranách dozlata.

U Laciho v Izraeli sa „kremslach“ podával s kyslou smotanou alebo pomarančovou marmeládou. Sudetskí Židia ho mali radi s „omáčkou“ z čučoriedok a postrúhaného perníka. Reichethalovci a Guttmanovci v Modre ho jedli so slivkovým lekvárom... Všetko je preč, všetci sa už vytratili... len spomienka a recepty zostali.



Diskusia k článku







 



TOPlist