Fedor Malík:
Kvašáky

Fedor Malík, 22. septembra 2009     2 minúty čítania

Uhorka (Cucumis sativus L.), ako úžitková záhradná zelenina bola známa už v 8. storočí pred n. l.. Babylonský vládca Merodachbalan uhorky chrúmal surové jedna radosť.


Foto: Pravda

Fedor Malík


O pár storočí neskôr rímsky cisár Claudius Nero Tiberius (42 pred n. l. – 37 n. l.) dával prednosť už uhorkám konzervovaným. Vraj mu dodávali dostatok sily a energie v boji s krutou senátorskou opozíciou. K pečenej jelenine ich obľubovali Kelti i starí Slovania. Od čias Veľkej Moravy sa z našej jedálnej ponuky už nevytratili. V polovici 17. storočia sa na vidieku uhorky nakladali do sudov so soľou a kôprom. Pozri recepty na zeleninové dobroty Uhoriek je v našich záhradách už málo. „Zožral“ ich čas i hubové choroby. V prírode sa zázraky nedejú. V obchodoch však áno. Pred pár dňami som v jednom z nich narazil na ponuku uhoriek nakladačiek. Boli čerstvé, voňavé, veľkosťou akurátne. A boli lacné. Zopár kíl som kúpil. Uhorky totiž mám rád. Dávam prednosť konzervovaným, ale nevyhýbam sa ani „kvašákom“. Chcel som si predĺžiť leto. Aspoň gastronomicky.

Uhorky som starostlivo poumýval, uložil do trojlitrových pohárov s kôprom, kúskom starého chleba a 2 – 3 feferónkami. Zalial som ich vlažnou osolenou vodou a týždeň som ich nechal osudu. Po prekvasení som zlial zamútenú vodu a uhorky opláchol. Uložil som ich do menších pohárov a zalial klasickým uhorkovým nálevom. Podobne to robili aj Rimania. Vyťahujem si ich teraz z chladničky a chrumkám ich k maslovému chlebíku. Neveríte, ale je to chutné, chutnučké...



Diskusia k článku

larisamihalik
Tak isto som nakúpila uhorky aj ja a idem ich urobiť na "kvašáky". Pripomína mi to moje detstvo u babičky na dedine, kde v každom okne pri muškátoch mali vo veľkých pohároch naložené "kvašáky" a všade som si na nich pochutnala. Ďakujem za recept p. Malík.






 



TOPlist