Foto: Pravda - Ivan Majerský
Je na 80 stránkach v mäkkej väzbe a zostavila ho Alena Kadlečíková st., duša Miestneho odboru Matice slovenskej v našich "Pudmericiach".
Poučné čítanie, ktoré bolo za pár dní rozchytané. Je o zemiakových dobrotách malokarpatského kraja. O (zemiakovom) chlebe, o polievkach, hlavných jedlách, prílohách, slaných aj sladkých krumpľových pochúťkach. Dávnejšie recepty, ale aj recepty nové a novšie. (Veď aj bataty sú zemiaky...)
Celkove 77 návodov na prípravu zemiakových jedál a pochúťok. Mnohé z nich ste nemali doposiaľ na tanieri. Cesnaková polievka Hercegovina, chudobné jedlo Uršulínok, nové zemiaky s kurkumou, úhrabky, gruľovník, meteník, bagáne, rumové zemiakové guľky...
Vraciam sa opäť do môjho detstva a ponúknem vám naše vtedajšie dobroty. Samozrejme, zo zemiakov. Ako predjedlo tatarák zo zemiakov. Postrúhajte zemiaky najemno a ochuťte ich cibuľou, cesnakom, paprikou, olivovým olejom a kečupom. Tatarák podávajte na chlebe. Najlepšie na čerstvom častovskom. Ten majú radi aj Budmeričania.
Potom si urobte luskovo - zemiakovú bielu polievku. Lusky máte v mrazáku, dajte prednosť kyslej smotane a nezabudnite na čierne aj nové korenie, kôpor, bobkový list, jablčný ocot, olej. Lusky musia jemne chrumkať.
Nuž a hlavné jedlo? Vnucujem vám svoje chute a návyky. Neviem ako vy, ja si však pravidelne pripravujem kelový prípravok. Kel je v ponuke celoročne. Nakrájajte ho na rezančeky, pridajte zemiačiky a uduste na bielej zápražke, okoreňte, osoľte ho a na záver pridajte opraženú oravskú slaninku. Ak ju "nemusíte", ešte lepšie je dusené hovädzie. Je síce drahšie, avšak s kelom je to michelinská kombinácia...
Diskusia k článku