Fedor Malík:
Krumplové „šeličo“

Fedor Malík, 21. novembra 2023     2 minúty čítania

Alebo "Budmerický zemiakový receptár - rok 2023". Taký je kompletný názov nového titulu budmerických matičiarok, ktorý vyšiel v náklade 300 kusov len toť nedávno.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Je na 80 stránkach v mäkkej väzbe a zostavila ho Alena Kadlečíková st., duša Miestneho odboru Matice slovenskej v našich "Pudmericiach".

Poučné čítanie, ktoré bolo za pár dní rozchytané. Je o zemiakových dobrotách malokarpatského kraja. O (zemiakovom) chlebe, o polievkach, hlavných jedlách, prílohách, slaných aj sladkých krumpľových pochúťkach. Dávnejšie recepty, ale aj recepty nové a novšie. (Veď aj bataty sú zemiaky...)

Celkove 77 návodov na prípravu zemiakových jedál a pochúťok. Mnohé z nich ste nemali doposiaľ na tanieri. Cesnaková polievka Hercegovina, chudobné jedlo Uršulínok, nové zemiaky s kurkumou, úhrabky, gruľovník, meteník, bagáne, rumové zemiakové guľky...

Vraciam sa opäť do môjho detstva a ponúknem vám naše vtedajšie dobroty. Samozrejme, zo zemiakov. Ako predjedlo tatarák zo zemiakov. Postrúhajte zemiaky najemno a ochuťte ich cibuľou, cesnakom, paprikou, olivovým olejom a kečupom. Tatarák podávajte na chlebe. Najlepšie na čerstvom častovskom. Ten majú radi aj Budmeričania.

Potom si urobte luskovo - zemiakovú bielu polievku. Lusky máte v mrazáku, dajte prednosť kyslej smotane a nezabudnite na čierne aj nové korenie, kôpor, bobkový list, jablčný ocot, olej. Lusky musia jemne chrumkať.

Nuž a hlavné jedlo? Vnucujem vám svoje chute a návyky. Neviem ako vy, ja si však pravidelne pripravujem kelový prípravok. Kel je v ponuke celoročne. Nakrájajte ho na rezančeky, pridajte zemiačiky a uduste na bielej zápražke, okoreňte, osoľte ho a na záver pridajte opraženú oravskú slaninku. Ak ju "nemusíte", ešte lepšie je dusené hovädzie. Je síce drahšie, avšak s kelom je to michelinská kombinácia...



Diskusia k článku







 



TOPlist