Foto: Shutterstock
1. Cuketa - špagety
Cuketa je zdravá a neobsahuje takmer žiadne sacharidy. To znamená, že je ideálna na prípravu nízkosacharidových príloh. Klasikou sú cuketové špagety. Cuketu stačí nastrúhať škrabkou na rezance ale špirálovým strúhačom na špagety, oblanšírovať v osolenej vode alebo opiecť na olivovom oleji - a máte skvelú alternatívu cestovín, ktorú môžete podávať s mäsom ale aj s hocijakou omáčkou alebo so šťavou. Cuketa nakrájaná pozdĺžne na tenké plátky je zase výbornou náhradou klasických plátkov cestovín v lazaniach.2. Mrkva - hranolčeky
Mrkva má tiež pomerne nízky obsah sacharidov. Je ideálna na prípravu hranolčekov. Stačí ju ošúpať, nakrájať na tyčinky, naložiť do zmesi olivového oleja a korenia a potom upiecť v rúre. Pre spestrenie chuti ju pred pečením môžete ešte obaliť v parmezáne.Foto: Shutterstock
Podobne ako z cukety, aj z mrkvy sa dajú urobiť cestoviny s nízkym obsahom uhľohydrátov. Stačí postupovať tak ako pri cuketových špagetách.
3. Tekvica - pyré
Tekvica je, na rozdiel od mrkvy či cukety, ktoré dostať v obchodoch počas celého roka, sezónna surovina. Niekoľko mesiacov z nej však možno tiež urobiť nízkokalorické prílohy. Napriklad pyré, ako náhradu klasického zemiakového, pričom postup prípravy je presne taký istý. Alebo ju môžete opražiť - predvarenú maslovú tekvicu nakrájajte na kocky a osmažte spolu so slaninou a cibuľou.Foto: Shutterstock
Ak náhodou narazíte v supermarkete na špagetovú tekvicu, prekrojte ju na polovicu a pečte ju približne 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov. Potom odstráňte semienka a vidličkou odstráňte vlákna z dužiny. Podávajte s maslom a parmezánom.
4. Kaleráb - nákyp aj šalát
Kaleráb môžete použiť ako vynikajúcu náhradu zemiakov. Nakrájajte ho, uvarte a potom roztlačte s maslom, mliekom a soľou na pyré. Alebo ho jednoducho nakrájajte na plátky, osmažte s cibuľou a slaninou. Prípadne ho môžete urobiť gratinovaný, len namiesto zemiakov použijete kaleráb.Foto: Shutterstock
Z kalerábu sa dá urobiť šalát podobný zemiakovému. Kaleráb nakrájajte na plátky alebo kocky, uvarte v osolenej vode. Zalejte zálievkou alebo dresingom, rovnakým ako na klasický zemiakový šalát.
5. Karfiol - ryža
Ak máte radi ryžu a musíte sa jej vzdať, dobrou náhradou je karfiol. Karfiol nakrájajte na kúsky a vložte ho do kuchynského robota. Rozmixujte, ale nie veľmi najemno. Potom ho osmažte na troche masla a príloha je hotová.Foto: Shutterstock
Takúto „ryžu“ môžete ochutiť alebo skombinovať s inými surovinami napríklad na ázijský spôsob.
Diskusia k článku